Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Biologisch > Houtvuur, vuur rituelen en kankerverwekkende stoffen

Houtvuur, vuur rituelen en kankerverwekkende stoffen

Share |
Hout verbranden levert giftige rook op. Vuur rituelen dienen te steunen op kaarsen en niet op verbranden van hout. Tipi rituelen rond het houtvuur reinigen de ziel, maar vergiftigen het lichaam. Een korte analyse en een suggestie voor een alternatief.
Bij hout verbranden komen giftige stoffen vrij

Houtvuur: bij hout verbranden komen giftige stoffen vrij

Recent was ik bij een super mooi ritueel in een tipi, met een open houtvuur, dat bediend werd door de ‘fire keeper’. De rook die daarbij ontwikkelde was vrij intens, en helaas moest ik het ritueel voortijdig verlaten, omdat ik niet kon blijven gezien rode tranende ogen en sterke hoestprikkels. Ondanks dat het een helingsritueel was, liet mijn lichaam me weten: geen open houtvuur aan mijn lijf…

Houtvuur: bron van gif

Een vriend is een toxicoloog en vertelde me dat houtvuur leidt tot rook, hetgeen ik wist, en dat in de rook vele kanker verwekkende verbindingen zitten. Kortgeleden is dat nog precies in kaart gebracht. [1]  Het zijn vooral de Polycyclic aromatic hydrocarbonen (PAH) die kanker verwekkend zijn, maar bij verbranding ontstaat ook een hele fijne nevel van verbrande deeltjes, die slechts 1-2 micron groot zijn, en dus makkelijk tot diep in onze longen doordringen.

Bij een onderzoek naar houtverbranding was de conclusie dan ook: ‘fireplace seemed to favour the occurrence of mutagenic emissions’…

Dat willen we natuurlijk niet, en de haard is misschien nog veiliger dan een open rituele vuurplaats in een tipi.

Ook de aard van de verbranding draagt nog bij, mensen die hout verbranden dat nog vochtig is, of een vuur aan hebben met incomplete verbranding (en dat komt vrijwel altijd voor) hebben nog meer problemen, want: ‘The EFs of pPAHs, nPAHs, and oPAHs were significantly correlated with modified combustion efficiency and fuel moisture. Nitro-naphthalene and 9-fluorenone were the most abundant nPAHs and oPAHs identified.’ [2]

Een tipi kan vergeleken worden met een simpel leemhuis in Afrika, qua doorluchting, en daar zijn ook sterke aanwijzingen gevonden voor het ontstaan van niet gezonde verbrandings producten : NO GO! [3]

Aanbeveling voor helende rituelen: een kring goed brandende superieure kaarsen roepen ook de vuurgeest op!

Referentie

[1] Vu B1, Alves CA, Gonçalves C, Pio C, Gonçalves F, Pereira R. | Mutagenicity assessment of aerosols in emissions from wood combustion in Portugal. | Environ Pollut. | 2012 Jul;166:172-81. doi: 10.1016/j.envpol.2012.03.005. Epub 2012 Apr 16.

[2] Shen G1, Tao S, Wei S, Zhang Y, Wang R, Wang B, Li W, Shen H, Huang Y, Chen Y, Chen H, Yang Y, Wang W, Wang X, Liu W, Simonich SL. | Emissions of parent, nitro, and oxygenated polycyclic aromatic hydrocarbons from residential wood combustion in rural China. | Environ Sci Technol. | 2012 Aug 7;46(15):8123-30. doi: 10.1021/es301146v. Epub 2012 Jul 17.

[3] Lisouza FA1, Owuor OP, Lalah JO. | Variation in indoor levels of polycyclic aromatic hydrocarbons from burning various biomass types in the traditional grass-roofed households in Western Kenya. | Environ Pollut. | 2011 Jul;159(7):1810-5. doi: 10.1016/j.envpol.2011.03.032. Epub 2011 Apr 17.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *