Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > De Bemer therapie: een 2016 heranalyse

De Bemer therapie: een 2016 heranalyse

Share |
De Bemer therapie lijkt anno 2016 nog steeds een onbewezen interventie te zijn. Er zijn geen goed opgezette studies die relevante uitkomsten laten zien van deze methode.

We gaven de Bemer therapie indertijd een roodoranje stoplicht, dat was 8 jaar geleden. Nu werden we uitgenodigd om wederom te kijken, omdat er van alles gebeurd zou zijn.

We ontvingen recent een email van een vertegenwoordiger van de Bemer die ons liet weten dat IOCOB met haar stoplichten systeem op god zelf zou lijken, die beoordeelt wat goed is en wat niet, en dat dat grote impact had op wat mensen geloven. Dat IOCOB zich daarbij naast instituten als de vereniging tegen kwakzalverij positioneert. En dat onderzoek bij mensen vreselijk moeilijk is omdat iedereen anders met zijn klachten omgaat, klachten diverse oorzaken kunnen hebben en dat daardoor iedereen anders zal reageren op behandelingen.

Directe aanleiding voor het schrijven, zo werd beargumenteerd, was de bespreking van IOCOB over de Bemertherapie. Als IOCOB een presentatie zouden hebben bijgewoond, zou IOCOB direct de scepsis laten varen.

Want er waren bewegende opnames gemaakt van de haarvaten waarin duidelijk te zien was wat er gebeurt bij gebruik bij het inzetten van dit apparaat. Ook werd verwezen naar een databank van 600 onderzoekspagina’s, 70 onderzoeken en 12 PubMed publicaties. EWr werd gesteld dat in Duitsland de Bemer veelvuldig toegepast in het reguliere circuit.

De schrijver wees erop dat de Bemer de vasomotoriek aanzet en dat dat voor 100 % bewezen is en wordt niet meer bediscussieerd wordt. Dat er is in diverse landen een medische certificering is afgegeven, wat alleen kan bij aantoonbaar significante verbetering van klachten. (Dit is een ernstige argumentatie fout)

Dat er op het gebied van MS diverse onderzoeken gedaan zijn met Bemer. Bemer verbeterd de microcirculatie , waardoor meer O2 en bouwstoffen in de cellen worden aangeboden en afvalstoffen beter worden afgevoerd en opbouw/regeneratie van cellen kan optreden.

Aldus de oproep.

Bemer herbeoordeling

Als je zoekt naar gerandomiseerde studies met de Bemer therapie, kom je bij pubmed anno 2016 niet verder dan 5 studies. Daarvoor gebruikten we de zoekwoorden Bremer therapy en het venster ‘clinical trials’.

Slechts 3 daarvan zijn echte klinische studies, en wel:

The effects of the “physical BEMERĀ® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales.
Bohn W, Hess L, Burger R.
J Complement Integr Med. 2013;10(Suppl):S5-12, S5-13. doi: 10.1515/jcim-2013-0037. English, German.
PMID: 23940071
Similar articles
Select item 19422286

Effect of BEMER magnetic field therapy on the level of fatigue in patients with multiple sclerosis: a randomized, double-blind controlled trial.
Piatkowski J, Kern S, Ziemssen T.
J Altern Complement Med. 2009 May;15(5):507-11. doi: 10.1089/acm.2008.0501.
PMID: 19422286
Similar articles
Select item 22314716

Long-term effects of Bio-Electromagnetic-Energy Regulation therapy on fatigue in patients with multiple sclerosis.
Haase R, Piatkowski J, Ziemssen T.
Altern Ther Health Med. 2011 Nov-Dec;17(6):22-8.

Deze studies zijn echter geen van allen RCT’s met een fatsoenlijk design en voldoende patienten. De studie in MS was een pilot studie met slechts 37 patienten, daar kan weinig over opgemerkt worden, wat het resultaat dan ook is.

Bemer therapie anno 2016 is nog steeds niet geevalueerd voor een duidelijk ziektebeeld, op een eenduidige en methodologisch strakke wijze. Vandaar nog steeds een rood-oranje stoplicht voor de Bemer.

Artrose en de Bemer?

Op de Nederlandse site die reclame maakt voor de Bemer wordt zeer uitgebreid op de werking van de Bemer bij artrose ingegaan. Er wordt gesteld dat:

De fysische vasculaire therapie BEMER is een complementaire behandeling en vormt een belangrijke basis voor het genezingsproces bij degeneratieve aandoeningen aan het bewegingsapparaat. De therapie stimuleert de aanvoer van voldoende voedingsstoffen naar de betreffende weefselcellen en ondersteunt de pijnbestrijding bij artrose.
De doelgerichte behandeling van individuele gebieden dient echter gepaard te gaan met fysische therapie of de toepassing van geneesmiddelen. Deze afzonderlijke maatregelen alleen zijn minder of helemaal niet succesvol.

Het lijkt ons dat geen van deze claims onderbouwd kunnen worden, en dat de suggestie dat de Bemer zinvol is bij de behandeling van artrose, heeft dan ook vooralsnog geen enkele basis. We geloven niet dat het makkelijk zal zijn om aan te tonen dat: “De therapie stimuleert de aanvoer van voldoende voedingsstoffen naar de betreffende weefselcellen en ondersteunt de pijnbestrijding bij artrose.”

Het zou beter zijn als Bemer een van de klinische indicaties echt goed onderzoekt, zodat de twijfel dan weggenomen kan worden.

Bemer zelf noemt als indicaties op de Nederlandse site o.a.: Artrose, Hernia, Rugpijn, Diabetes, Polyneuropathie, Gescheurde banden, Botbreuken, Wondgenezing en Verkoudheid.

Voor geen van deze indicaties zijn echter ooit klinische resultaten gepubliceerd. Het lijkt ons erg voorbarig om deze indicaties op de website te melden. Vooralsnog een oranje-rood stoplicht voor de Bemer.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.