Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Biologisch > Zelfhelend vermogen gesteund door ‘Autacoid Geneeskunde’

Zelfhelend vermogen gesteund door ‘Autacoid Geneeskunde’

Share |

In het medische tijdschrift Anaesthesia, Critical Care and Pain Management heeft de voorzitter van de stichting IOCOB een fundament van het zelfhelende vermogen van ons lichaam besproken in zijn artikel over Autacoid Geneeskunde. Eerder dit jaar had hij al enkele principes elders beschreven. [1]

Jan M. Keppel Hesselink. “Autacoids: A New Fundament for Pain Medicine of the 21th Century”. Anaesthesia, Critical Care and Pain Management 1.1 (2016): 3-6

Ook worden in het artikel een aantal voorbeelden genoemd van patienten die behandeld werden met het natuurlijke middel palmitoylethanolamide. Een van die patienten reageerde bovendien beter op PEA capsules met vitamine B dan op pure PEA capsules, een boeiend voorbeeld van synergie tussen natuurlijke stoffen.

Begin van de autacoid geneeskunde

Het was in 1986 toen in Washington een voordracht gehouden werd door een bekende hoogleraar die indertijd veel werk verrichten aan de receptoren in de hersenen. Met name die receptoren die van belang zijn bij het ontstaan van angst en pijn.

Deze hoogleraar, professor Costa, gaf in deze voordracht aan dat het bij het vinden van nieuwe geneesmiddelen enorm belangrijk is om de weg te volgen die natuur in haar miljoenen jaren ontwikkeling in ons lichaam zelf gevormd heeft. hij legde toen uit dat er in het lichaam een groot aantal helende mechanismen aanwezig zijn, die door het geven van paalde stoffen geactiveerd kunnen worden. Het spreekt voor zichzelf dat als je een dergelijk zelf helend mechanisme activeert, je veel minder last van bijwerkingen zal hebben dan je krijgt als je een klassiek farmaceutisch middel inneemt. Die klassieke farmaceutische middelen zijn immers lichaamsvreemd.

Lichaamsvreemde moleculen die in het lichaam gebracht worden moeten afgebroken worden. Het lichaam beschikt over een uitgebreid systeem om natuurlijke moleculen af te breken, maar farmaceutische moleculen zijn lichaamsvreemd en kunnen dus niet altijd herkend worden door de enzymsystemen die in ons lichaam aanwezig zijn om stoffen af te breken.

De uitleg van prof. Costa is in de wereld niet bekend geworden. Dat kwam omdat zijn lezing in Washington alleen in het Italiaans vertaald is, en niet in het Engels of Nederlands. Het principe wat Professor Costa besproken heeft kan echter een nieuwe leiding gevend principe worden binnen in de geneeskunde.

Sinds een paar jaren zijn er in de wereld een aantal hoogleraren die dit principe wat de Professor Costa uitgelegd is uitwerken en uitgewerkt hebben. Je zou dit principe ook kunnen noemen een fysiologische heling activeren. Of je zou het ook kunnen noemen het activeren van het zelf helende vermogen van ons lichaam, of het ondersteunen ervan.

Deze vorm van geneeskunde is in kleine kring , o.a.door de artikelen van Keppel Hesselink, bekend als ‘autacoid geneeskunde’. Een autacoid is een ‘zelf helend’ molecuul, auto betekend zelf, en ‘coid’ staat voor genezen.

Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er een aantal molecule bekend geworden die in ons lichaam dus zelf helende krachten versterken en ondersteunen. Kennis omtrent deze moleculen maken een onderdeel van de autacoid geneeskunde.

Het is de hoogste tijd dat er meer met de kennis uit de autacoid geneeskunde gedaan gaat worden!

Referentie

[1] Keppel Hesselink JM1. | The terms 'autacoid', 'hormone' and 'chalone' and how they have shifted with time. | Auton Autacoid Pharmacol. | 2015 Dec;35(4):51-8. doi: 10.1111/aap.12037. Epub 2016 Mar 29.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.