Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Vitamine C zinvol bij diabetes - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Vitamine C zinvol bij diabetes

Vitamine C zinvol bij diabetes

Share |
Vitamine C lijkt zinvol te zijn bij patienten met DM type 2.

Veel is er geschreven over vitamine C, en niet altijd is duidelijk wanneer vitamine C zinvol is en wanneer niet. Nu is er een gecontroleerde studie gepubliceerd bij diabetes patienten, waaruit blijkt dat 2 maal daags 500 mg vitamine C een goed plan is. [1] Waarom? Onderzoekers van de Deakin University in Australie gaven DM patienten of placebo of vitamine C. De resultaten waren meetbaar beter dan bij placebo:

AA supplementation significantly increased insulin-mediated glucose disposal, peripheral insulin-sensitivity index, skeletal muscle AA concentration, and muscle SVCT2 protein expression, and significantly decreased skeletal muscle DCFH oxidation during hyperinsulinaemia (p=0.007) when compared with placebo.

De conclusie van de auteurs was:

In summary, oral vitamin C supplementation ameliorates skeletal muscle oxidative stress during hyperinsulinaemia and improves insulin-mediated glucose disposal in people with type 2 diabetes.

Findings implicate vitamin C supplementation as a potentially inexpensive, convenient, and effective adjunct therapy in the treatment of insulin resistance in people with type 2 diabetes.

Referentie

[1] Mason SA1, Della Gatta PA1, Snow RJ1, Russell AP1, Wadley GD2. | Ascorbic acid supplementation improves skeletal muscle oxidative stress and insulin sensitivity in people with type 2 diabetes: Findings of a randomized controlled study. | Free Radic Biol Med. | 2016 Apr;93:227-38. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2016.01.006. Epub 2016 Jan 13.

Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *