Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Natuurgeneeswijze > Autacoiden: onze zelf genezende moleculen

Autacoiden: onze zelf genezende moleculen

Share |

Autacoid Geneeskunde: de basis van het zelfhelende vermogen

Niet veel mensen kennen de term autacoid. Dat is bijzonder jammer, want de term hangt direct samen met ons zelfhelende vermogen. En autacoiden gaan de basis vormen van de geneeskunde van de nabije toekomst, een geneeskunde gebaseerd op lichaamseigen moleculen en de beïnvloeding van lichaamseigen processen!

De term autacoid is al meer dan een eeuw oud, en werd aanvankelijk ingezet voor signaal moleculen die biologische processen in ons lichaam stimuleren of remmen. Later, ongeveer 50 jaar geleden verschoof de betekenis van autacoid naar lokaal in ons weefsel geproduceerde moleculen die op de plek van productie hun werking uitoefenen. Autacoid betekent letterlijk eigen behandeling, eigen geneesmiddel.

Follow where Nature Leads

De beroemde neuroloog Erminio Costa heeft in de 80ger jaren opgeroepen een geneeskunde te ontwerpen, waarbij we met de behandeling de natuur zelf volgen. Zijn collega, de Nobelprijs winnares Rita Levi-Montalcini heeft een van de eerste stappen gezet naar een autacoid geneeskunde. Zij beschreef als eerste de harmoniserende effecten van palmitoylethanolamide, een autacoid dat ons immuunsysteem in balans brengt en pijn verminderen kan.

Palmitoylethanolamide is vervolgens een van de eerste beschikbare autacoiden geworden, en vooral in Nederland hebben we daar sinds 2011 veel positieve klinische ervaringen mee opgebouwd. Maar er zijn nog veel meer autacoiden, alleen deze moleculen zijn nog niet beschikbaar. Vermoedelijk hangt dat ook samen met het feit dat deze lichaamseigen helende moleculen niet gepatenteerd kunnen worden.

Het autacoid Protectin wordt uit eigen vetachtige moleculen gesynthetiseerd als het nodig is

Het autacoid Protectin wordt uit eigen vetachtige moleculen gesynthetiseerd als het nodig is

Zo worden op vele plaatsen in ons lichaam uit vetachtige bouwstenen autacoiden gevormd. Bijvoorbeeld het Protectine, de naam zegt het al. Dat is een onverzadigd vetachtig molecuul dat in vele weefsels gevormd wordt als antwoord op een ontsteking. Bijvoorbeeld in het netvlies, als er ontstekingsachtige processen geactiveerd worden, zoals bij diabetes. Het netvlies beschermt zich dan tegen de oxidatieve ontstekinsschade dat dreigt door de versuikering van eiwitten in het netvlies.

Uit omega-3: resolvines, maresines en protectines

Vooral de omega-3 vetzuren vormen de basis van deze weefselbeschermende autacoiden. Er zijn er velen, zoals de resolvines, de maresines, de protectines. Al deze groepen lichaamseigen moleculen hebben als taak verstoringen van de homeostase in weefsel te herstellen. Deze moleculen, net zoals het al beschikbare palmitoylethanolamide zijn uitvoering getest in allerlei modellen waar chronische ontsteking een rol speelt, van diabetische schade in de nieren tot en met de ontstekingsschade bij Alzheimer, en steeds zien we weer dat al deze klassen autacoiden de weefsels beschermen tegen schade, en ook reparaties worden er door uitgevoerd.

We hopen dat in de komende jaren meer geld en aandacht geschonken gaat worden aan onderzoek naar de waarde van deze bijzondere lichaamseigen balansbrengers. Dat zal overheidsgeld moeten zijn, daar de farma niet zo veel interesse hebben voor deze niet-patenteerbare moleculen.

EPA en DHA zijn de archetypische voorbeelden van omega-3 vetzuren die in onze cellen zonodig omgezet kunnen worden naar de zogenaamde pro-resolving mediators (SPM), die sterke anti-ontstekingswerking hebben.  Tot die familie van vetachtige autacoiden behoren dan de resolvins, de protectins en de maresins,

Terecht dat in 2016 gesteld werd [1]: ‘.….. the exogenous administration of stable analogs of this novel functional set of lipid autacoids would promote the timely resolution of inflamed tissues.”

Referentie

[1] Lopategi A1, Lpez-Vicario C2, Alcaraz-Quiles J2, Garca-Alonso V2, Rius B2, Titos E3, Clria J4. | Role of bioactive lipid mediators in obese adipose tissue inflammation and endocrine dysfunction. | Mol Cell Endocrinol. | 2016 Jan 5;419:44-59. doi: 10.1016/j.mce.2015.09.033. Epub 2015 Nov 2.

Berichten

  1. Florence schreef:

    Was wanhopig op zoek naar een pijnstiller zonder vervelende bijwerkingen. Vond op google dit palmitoylethanolamide en heb het besteld. Ik vond ook jullie site en heb dit bericht op mijn site geplaatst omdat ik dit belangrijk vind om te delen!

    1. administrator administrator schreef:

      Wij zijn erg blij dat we met onze activiteiten op dit gebied zo veel pijnpatienten kunnen helpen, het is alleen jammer dat vele artsen de pijnstillende werking van dit soort supplementen onwaarschijnlijk vinden, ondanks de vele positieve studies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.