Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Antivaxxers tegen vaccinatie op FB: een discussie

Antivaxxers tegen vaccinatie op FB: een discussie

Share |
Antivaxxers verdraaien feiten om hun irrationele stellingen te steunen. Een analyse van een FaceBook discussie.

In een geciviliseerde wereld ligt de kern van het maken van beslissingen bij de afweging van voor- en nadelen van een bepaalde actie bij de ratio. Rationeel afwegen van argumenten en dan komen tot een conclusie.

Dat lijkt simpel, maar is geheel niet simpel, omdat mensen immer emoties en vooroordelen hebben, die meestal onbelicht blijven terwijl deze emoties en vooroordelen in sterke mate de beslissing beïnvloeden.

Zo ook op het gebied van vaccinaties. Daar worden een aantal mensen door getriggerd, met als gevolg irrationele visies en beslissingen.

Op FaceBook ontstaat de volgende discussie:

V1, V2, V3: AntiVaxxers

A: Arts

A1: Waterpokken-uitbraak in vluchteling accommodatie in Berlijn. Zijn dit misschien kinderen die eerder zijn ingeënt tegen mazelen? Toeval?

Verwezen wordt naar een recent nieuwsbericht dat er in Berlijn een epidemietje van waterpokken uitgebroken is.

In dat nieuwsbericht staat dat er in een opvangcentrum in Berlijn de waterpokken uitgebroken zijn bij een vluchtelingen groep. 20 mensen in een nieuwe groep van 500 vluchtelingen hebben waterpokken. Men laat de mensen in quarantaine voor enkele weken en start vaccinaties in die groep. De epidemie is niet de eerste, in meer vluchtelingengroepen zijn dergelijke epidemietjes waargenomen. Ook van mazelen: “Im Oktober 2014 grassierten in einem Flüchtlingsheim Masern. Wegen fehlenden Impfschutzes in der Bevölkerung erkrankten später über 1.300 Berliner Bürger.”

Duidelijk wordt hier in de tekst verwezen naar de afwezigheid van bescherming door vaccinaties en de oorzaak daarvan voor de epidemie van mazelen.

Bij de argumentatie op FB wordt dit hele geval omgedraaid, op zijn kop gezet als het ware. Men suggereert dat de waterpokken juist ontstaan zijn DOOR de vaccinaties tegen mazelen….., zo luidt de eerste opmerking immers:

Waterpokken-uitbraak in vluchteling accommodatie in Berlijn Zijn dit misschien kinderen die eerder zijn ingeënt tegen mazelen? Toeval?

De volgende discussie ontstaat:

V1: Waterpokken-uitbraak in vluchteling accommodatie in Berlijn
Zijn dit misschien kinderen die eerder zijn ingeënt tegen mazelen? Toeval?

V2: Toeval bestaat niet…

V3: Dat is precies hoe ik er over denk.

A: Jullie draaien de boel geheel om……geen inentingen dan zie je wat er gebeurd, hop een kleine epidemie, beter bewijs kan je niet hebben en ik citeer uit dat bericht: Wegen fehlenden Impfschutzes in der Bevölkerung erkrankten später über 1.300 Berliner Bürger.

V4: Waren die 1.300 Berliner Bürger up-to-date met hun vaccinatieschema?

A: lees het artikel hierboven! …Fehlenden Impfschutzes…duidelijker kan niet …

V1 meldt zich verder niet meer.

Omdraaien van feiten en pseudobewijs

Het bericht van de epidemie in Berlijn wordt door een antivaxxer op FB gezet alsof het bewijs is van dat je waterpokken kan krijgen als je door mazelen gevaccineerd bent. Het originele bericht wordt blijkbaar geen eens gelezen, omdat in dat bericht niets blijkt van deze bizarre associatie. Uit de vraag van V4 Waren die 1.300 Berliner Bürger up-to-date met hun vaccinatieschema? blijkt wederom dat men niet leest. Want er stond duidelijk: Wegen fehlenden Impfschutzes in der Bevölkerung erkrankten später über 1.300 Berliner Bürger.

We hebben meer discussies op FB geanalyseerd, ook bijvoorbeeld over kankerbehandelingen. Zowel deze discussie als anderen laten zien dat mensen als bewijs voor hun (bizarre) stellingen nieuwsberichten of Youtube filmpjes citeren, maar die dan vervolgens zelf niet lezen of er geen kennis van nemen. In geen van de geciteerde filmpjes of stukken komt namelijk steun voor voor de (bizarre) stellingen.

Zo blijkt deze nieuwe ‘tribal antiscience’ gekenmerkt te zijn, en gedreven te worden uitsluitend door anti-rationele argumenten en vooroordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *