Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Liever TENS dan blokkade

Liever TENS dan blokkade

Share |

Reblogged

Hernia patienten tevredener met TENS dan met wortelblokkade

Hetnia patienten met ischias pijn kunnen goed geholpen worden met TENS. Vermoedelijk zelfs beter dan met een zenuwblokkade. TENS is een bekende behandeling voor pijn.[1] Hoewel omstreden qua effectiviteit. Nu blijkt dat het in ieder geval vergelijkbaar is met de wortelblokkade van de anesthesist, binnen de grenzen van een relatief klein Nederlands onderzoek.

Herniapijn door druk op grote beenzenuw

Herniapijn door druk op grote beenzenuw

Hernia patienten hebben veel pijn door de druk van een tussenwervelschijf op een zenuw.

In een groot onderzoek bij hernia patienten blijkt dat TENS meer tevredenheid teweeg brengt dan wortelblokkade door de anesthesist. Dit onderzoek is net gepubliceerd in het Nederlandstalige Tijdschrift Pijn bestrijding. (NTP 2015;34 (64):18-25.)

Er werden ongeveer 30 patienten of behandeld met TENS of met wortelblokkade. Alle patienten hadden pijnen door een hernia, ischias pijnen dus. TENS kosten zijn vrij laag, een eenmalige aanschaf van een apparaat en makkelijk te bedienen.

Deze studie steunt het voorschrijven van een TENS voordat er invasief een injectie gegeven gaat worden in de rug. Samen met de mogelijkheid om de ischias patienten ook te behandelen met het natuurlijke pijnstillende middel palmitoylethanolamide (PEA), [2] lijkt TENS een goede invalshoek, eveneens zonder bijwerkingen.

Hernia patienten hebben meestal ernstige uitstralende pijnen in een been of voet. Hernia patienten hebben verder, naast TENS en PEA niet zo veel behandelopties, alleen sterke pijnstillers willen nog wel eens iets doen, maar Lyrica bijvoorbeeld werkt maar heel gedeeltelijk bij deze patienten. De rug blijven gebruiken, en blijven bewegen is van groot belang. Een Mensendieck therapeut kan ook zeer zinvol zijn bij hernia patienten.

Referentie

[1] Ing MR1, Hellreich PD, Johnson DW, Chen JJ. | Transcutaneous electrical nerve stimulation for chronic post-herpetic neuralgia. | Int J Dermatol. | 2015 Apr;54(4):476-80. doi: 10.1111/ijd.12385. Epub 2015 Jan 20.

[2] Keppel Hesselink JM1, Kopsky DJ1. | Palmitoylethanolamide, a neutraceutical, in nerve compression syndromes: efficacy and safety in sciatic pain and carpal tunnel syndrome. | J Pain Res. | 2015 Oct 23;8:729-34. doi: 10.2147/JPR.S93106. eCollection 2015.

Berichten

  1. Erik schreef:

    Naast Tens, Pea natuurlijk ook (oor)acupuntuur als alternatief of gecombineerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.