Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Het Tegen-Weten: een basis van een nieuwe geneeskunde?

Het Tegen-Weten: een basis van een nieuwe geneeskunde?

Share |

Het Tegen-Weten zouden we het kunnen noemen. Met dank aan Martin Toonder. Lakoff hanteert deze term, hij spreekt van ‘counter-knowledge’, voor opvattingen die in sub-culturen opgang doen over bepaalde hoofdstukken van de geneeskunde die niet mainstream zijn. Sterker nog, voor opvattingen die tegen de normale medische opvattingen in gaan.

…a growing skepticism of the capability of authorized expertise to adequately manage these threats using the technical tools of risk assessment, which has led to the emergence and mobilization of new social collectives around a shared sense of risk, and the creation of forms of “counter-knowledge” that challenge the authorized claims of risk managers…

Nu wil het feit dat iedereen tegenwoordig met een mening op opvatting een breed publiek kan bereiken als de opvatting op de juiste wijze op het internet geslingerd wordt. De vraag gaat dus worden, hoe schiften we zinvolle bijdragen aan ons weten van contra-productieve bijdragen? Vooral als die contra-productieve bijdragen zich vermeerderen in subculturen, verzameld in de hedendaagse pockets van de communicatie wereld: blogs, FaceBook, en zo verder. Want dat soort Tegen-Weten kan zich niet alleen uitstekend handhaven, er gaat ook een maatschappelijk meetbaar effect van uit.

Bijvoorbeeld het idee dat autisme een bijwerking van bepaalde vaccinaties is. Terwijl dat idee al in vele wetenschappelijke studies en meta-analyses ontkracht is, blijft het doorleven in de sub-cultuur. Steeds weer gevoerd door nieuwe metaforen en persoonlijke verhalen, de beide benzinesoorten voor het Tegen-Weten. Dat idee ontstond in de vorige eeuw en heeft geleid tot een daling in Engeland van het aantal vaccinaties met het bof rodehond mazelen vaccin van 20%. Verhalen die in de medische subcultuur rondwaren hebben dus een direct effect op onze gezondheid. Ook als die verhalen gebaseerd zijn op misinterpretaties.

Een maatschappij met steeds meer gegevens: steeds meer onzekerheid!

Hoe gaan we om met een maatschappij die voor iedereen steeds meer medische gegevens beschikbaar maakt. Hoe gaan we om met de waterval van informatie? Geeft meer informatie meer zekerheid? Dat zou mooi zijn. Maar helaas. Niet vermoedelijk. Lakoff meent ook:

…more knowledge—gathered in multiple venues including scientific journals, popular media, and peer networks— produces not more certainty but more doubt….

Lakoff is vrij stellig in zijn analyse daar waar hij aan het einde van zijn betoog stelt dat in ons hedendaags tijdsgewricht met de grote hoeveelheid ongefilterde wetenschappelijke informatie, meer informatie leidt tot meer twijfel en niet tot meer zekerheid!

…in an environment of nearly unlimited possible sources of knowledge and a lack of authorizing gatekeepers, more information leads not to more certainty but to more doubt.

Bron:

Andrew Lakoff. Vaccine Politics and the Management of Public Reason. Public Culture 2015: 27:3 DOI 10.1215/08992363-2896159 Duke University Press

Berichten

 1. Robert schreef:

  Aan de hand van deze diverse artikelen lezen we dat er dus een wantrouwen bestaat onder niet-medici, dat zich tegenwoordig niet alleen maar manifesteert in ‘ongerustheidsgesprekken’ zoals die vooral op verjaardagen worden gevoerd (doktersbezoek-en-ziektegesprekken blijven nu eenmaal populair) maar zich nu vrij snel op weg weten richting internet, en daar hun eigen waarheid worden.

  Dat is niet handig voor de patiënt (foutieve of onvolledige informatie) maar ook niet voor de behandelaar (de constante weerstand en dito dreiging van uitlopen van spreekuur)

  Ik snap het wel. Een patiënt had en heeft vaak geen andere keuze dan zich ten gunste van de eigen gezond uit te leveren aan scherpe messen, voor hen onduidelijke farmaceutische middelen en lastige dokterstaal in de hoop op verbetering en verlichting. Dat vraagt om Overgave.

  Is het dan vanuit de geneeskundewereld niet nog belangrijker om zich zichtbaar los te koppelen van de grote onhandige financiële banden? Te laten zien dat het echt om wetenschap en vooruitgang gaat zonder het voor iedereen zichtbare paard te zijn dat de gouden farma-koets voorttrekt?

  Artsenverenigingen en universiteiten zonder banden; medische nascholingen zonder reclamepraatjes en tafels met kadootjes in goody bags met ‘love from de industrie’. HPV-campagnes met kans op een iPod… Skeletspecialisten met een ‘voorliefde’ voor een bepaald prothesemerk.

  Overgave, dat wordt gevraagd. Maar zulke kadotafels (foto’s daarvan te vinden op facebook) en vakantieverleidingen doen de wenkbrauwen fronsen.

  Of deze: geen virusmannen met leren vestjes meer vooruitschuiven om het volk doodsbang te maken (over Spaanse griep-metaforen gesproken – getallen ankeren, dat doet het goed!) terwijl mannen met leren vestjes een zitplekje blijken te hebben in die farma-koets.

  Overgave… Mmm, aan leren vestjes… Reden tot twijfel is geboren.

  Patiënten hebben vaak geen medische opleiding; zijn vaak niet geschoold in de wetenschappelijke methode MAAR ieder mens heeft wel idee over pluis & niet pluis, al dan niet gebaseerd op facebook-wijsheden.

  Als het de medische wereld lukt zich te verschonen van de breed uitgemeten excessen (want die doen het goed in de media) en zich meer ontwikkelt richting integratieve geneeskunde – waarin goed werkende methodes die niet-farmaceutisch of ziekenhuistechnologisch zijn ook een plek hebben – zal het stiller worden op facebook.

  Zo niet, de onrust des volks is niet gehoord, niet begrepen, niet positief gecounterd (en alle managertrainingen zeggen ”al heeft het personeel feitelijk niet gelijk inzake een bepaald bedrijfsprobleem, het gevoel dat het wel zo is serieus genomen moet worden om te voorkomen dat de stakingen uitbreken. Communiceren tot je gek wordt dus…”) dan hebben we messiassen nodig die ons uit de penarie helpen. En het is bekend: die staan graag op in tijden van rumoer en duisternis…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.