Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Pseudowetenschap en postmoderne wetenschap - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Pseudowetenschap en postmoderne wetenschap

Pseudowetenschap en postmoderne wetenschap

Share |

De hoogleraar natuurkunde Alan D. Sokal is bijzonder geïnteresseerd in de voortgang van de wetenschap. Hij schreef een boeiend essay dat de moeite waard is, Sokal is namelijk een van de meest heldere geesten op het hedendaagse wetenschapsgebied. Omdat binnen de complementaire geneeskunde zowel kaf als koren voorkomt,  het kaf de pseudowetenschap, en het koren de paarlen, is het boeiend te luisteren naar hoe Sokal spreekt over pseudowetenschap en de relatie tussen pseudologica en postmodernisme. Voor de aandachtige lezer hier zijn verhelderende tekst:

2004-sokal-pseudoscience and postmodern science

De essentie van het vertoog is dat veel pseudowetenschap aanschurkt tegen de postmoderne visie dat er vele opvattingen van de werkelijkheid zijn, die allen gelijke waarde dienen te hebben (een soort democratie van visies). Hij geeft terecht aan dat het Nazi idee van het ‘gesundes Volksempfinden’ de beperkingen van deze bizarre postmoderne democratiseringstendens goed aangeeft. Want als alle visies even veel waarde hebben, dan krijgt het gesundes ‘Volksempfinden’ ook weer gelegenheid om de gehele show te bepalen. En leidde dat niet tot exterminatie van vele eminente (Joodse) denkers?

Als we ons oor te luister leggen in de hedendaagse debatten over verschillende opvattingen binnen de geneeskunde, dan horen we helaas steeds vaker, als we het over resultaten van methodologisch goed onderzoek hebben,…tja dat is ook maar een mening….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *