Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Lyme > Lyme leidt niet tot Alzheimer, ALS en neurodegeneratieve ziekten

Lyme leidt niet tot Alzheimer, ALS en neurodegeneratieve ziekten

Share |

Lyme staat in de belangstelling. Op FaceBook zijn veel groepen, waar IOCOB lid van is, en daar rouleren steeds berichten dat Lyme allerlei specifieke neurodegeneratieve ziektes zou kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld ALS. Dat brengt veel onrust met zich mee, en leidt af van de kernvragen rondom Lyme.

Deze berichten kunnen nu ontzenuwd worden door middel van 2 grote recente studies. [1][2] En eerder was al een gebrek aan correlatie gemeld tussen seropositieve Lyme en Alzheimer. [3] Ook werden er bij een aantal Alzheimer hersenen geen enkele aanwijzing voor Borrelia gevonden. [4] Nu zullen er mensen zijn die van dit laatste niet onder de indruk zijn, vandaar dat de recente studies erg belangrijk zijn.

In een van die studies wordt geconstateerd dat:

As with other vectorborne diseases, Lyme disease is highly
focal in its geographic distribution. If Lyme disease was
etiologically linked to Alzheimer disease, ALS, MS, or
Parkinson disease, rates of death attributed to these diseases
would be expected to correlate geographically with
the geographic incidence of Lyme disease. Our findings
show, on a coarse geographic scale, no correlation between
Lyme disease and these neurodegenerative conditions.

Dat Lyme Alzheimer zou kunnen veroorzaken was vermoed op basis van een enkele gevalsbeschrijving. [5][6] Maar we moeten ons realiseren dat je ALzheimer kan hebben en van boswandelingen kan houden. Dan is het niet zo onwaarschijnlijk dat je geĆÆnfecteerd raakt, maar die infectie is dan natuurlijk niet de oorzaak van Alzheimer

Wel kan als complicatie van neuroborreliose een dementieel beeld ontstaan. [7]

Referentie

[1] O'Day DH1, Catalano A2. | A lack of correlation between the incidence of lyme disease and deaths due to Alzheimer's disease. | J Alzheimers Dis. | 2014;42(1):115-8. doi: 10.3233/JAD-140552.

[2] Forrester JD, Kugeler KJ, Perea AE, Pastula DM, Mead PS. | No Geographic Correlation between Lyme Disease and Death Due to 4 Neurodegenerative Disorders, United States, 2001-2010. | Emerg Infect Dis. | 2015 Nov;21(11):2036-9. doi: 10.3201/eid2111.150778.

[3] Galbussera A, Tremolizzo L, Isella V, Gelosa G, Vezzo R, Vigorč L, Brenna M, Ferrarese C, Appollonio I. | Lack of evidence for Borrelia burgdorferi seropositivity in Alzheimer disease. | Alzheimer Dis Assoc Disord. | 2008 Jul-Sep;22(3):308. doi: 10.1097/WAD.0b013e31816ba95d.

[4] Gutacker M1, Valsangiacomo C, Balmelli T, Bernasconi MV, Bouras C, Piffaretti JC. | Arguments against the involvement of Borrelia burgdorferi sensu lato in Alzheimer's disease. | Res Microbiol. | 1998 Jan;149(1):31-7.

[5] Miklossy J1, Khalili K, Gern L, Ericson RL, Darekar P, Bolle L, Hurlimann J, Paster BJ. | Borrelia burgdorferi persists in the brain in chronic lyme neuroborreliosis and may be associated with Alzheimer disease. | J Alzheimers Dis. | 2004 Dec;6(6):639-49; discussion 673-81.

[6] Meer-Scherrer L1, Chang Loa C, Adelson ME, Mordechai E, Lobrinus JA, Fallon BA, Tilton RC. | Lyme disease associated with Alzheimer's disease. | Curr Microbiol. | 2006 Apr;52(4):330-2. Epub 2006 Mar 9.

[7] Blanc F1, Philippi N1, Cretin B1, Kleitz C2, Berly L2, Jung B1, Kremer S3, Namer IJ4, Sellal F5, Jaulhac B6, de Seze J7. | Lyme neuroborreliosis and dementia. | J Alzheimers Dis. | 2014;41(4):1087-93. doi: 10.3233/JAD-130446.

Berichten

  1. bas eble schreef:

    Die geografische correlatie tussen wandelplek en ziekte/woonplek vind ik niet bruikbaar of logisch. Mensen lopen juist lyme op in hele andere gebieden dan waar zij wonen. Buitenlandse vacanties. Verder is er geen duidelijkheid over waar teken die bacterie dragen. Daar wordt maar een slag naar geslagen. Komt alzheimer minder voor op Ijsland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.