Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Laetrile: ontmaskerd en geen anti-kanker werking

Laetrile: ontmaskerd en geen anti-kanker werking

Share |
Laetrile is uiteindelijk een giftig middel gebleken met geen therapeutische waarde voor kanker patienten. Het is een van de oudste alternatieve middelen, die vaak gepushed werd alleen door geldelijk gewin en patienten worden afgeraden dit middel te gebruiken.
Het molecuul laetrile

                    Het molecuul laetrile

Laetrile is een middel dat in kringen van mensen met kanker die wanhopig zoeken naar behandeling genoemd wordt. In de 50ger jaren van de vorige eeuw gesynthetiseerd, en onafhankelijk van de synthese uit abrikozen pitten gewonnen, bestaat het als pillen en als injecties. Al snel bleken de eerste ernstige en dodelijke bijwerkingen op dit natuurlijke middel, ten gevolge van een vergiftiging met cyanide.[1] Dat wordt o.a. door de darmflora uit Laetrile gemaakt. Ook kinderen zijn ten prooi gevallen aan deze vergiftiging. [2]

In een goed gefundeerd overzicht van de Cochrane groep blijkt dat het middel niet werkt bij kanker en alleen maar giftig is en ernstige bijwerkingen kan veroorzaken.[3]

In Nederland ook misleidende info over Laetrile

Ook in Nederland is nog steeds misleidende informatie te vinden, zoals het volgende, afkomstig van de website http://www.morgenster.org/kanker.htm:

Laetrile (een extract van amygdaline, maar niet altijd precies hetzelfde!) is te verkrijgen in de vorm van tabletten. Gebruik pillen en injecties nooit zonder overleg met een (Moerman)arts.
Injecties dienen intraveneus gegeven te worden, een aanbevolen hoeveelheid is bijvoorbeeld de eerste dag 21 gram en de volgende 20 dagen steeds 9 gram laetrile. Laetrile-medicijnen zijn echter erg duur en abrikozenpitten zijn relatief goedkoop. Vitaminen werken meestal het best als ze natuurlijk in het natuurlijke product (de pitten in dit geval) worden opgenomen. Grote hoeveelheden zijn dan echter niet altijd haalbaar. Wel heb je bij de pitten altijd de zuivere amygdaline, Laetrile kan iets anders zijn. Dr. Harold Manner heeft in zijn boek The death of cancer geschreven over zijn uitgebreid onderzoek naar eventuele giftigheid en werking van laetrile. Hij heeft bewezen dat geïnjecteerde laetrile niet giftig is. En bij zijn onderzoeken bij dierproeven was laetrile werkzaam, mits de injecties gegeven waren in combinatie met vitamine A en bepaalde enzymen.

Achtergrond

De Cochrane groep geeft de volgende achtergrond:

After a best case series in 1978, the NCI conducted a phase I and phase II trial. Their results suggested that oral ingestion of laetrile or amygdalin raises the risk of cyanide poisoning and that the number of patients who showed a tumor response after the application of amygdalin was minimal: one out of 175 evaluable patients met the criteria for a tumor response (Moertel 1982).

Laetrile has been banned by the FDA since the 1980s and it is not authorized for sale as a medicinal product in the European Community (Meijer 2001). Nevertheless, it continues to be manufactured and administered as an anti-cancer therapy (Lilienthal 2014). Over the last years websites have again started promoting and selling laetrile, amygdalin and apricot pits (Barrett 2011) and questionable claims are made concerning benefits for cancer patients (reviewed in Lilienthal 2014).

De 2015 analyse: giftig en niet werkzaam

De Cochrane groep vatte hun bevindingen aldus samen:

There is no evidence from RCTs or quasi-RCTs that support the use of laetrile or preparations containing amygdalin in cancer patients. Due to the risk of cyanide poisoning, the use of laetrile or amygdalin should be discouraged..

Daarnaast zijn er een aantal berichten van dodelijke bijwerkingen, en het gebruik wordt dus sterk afgeraden.

Referentie

[1] Milazzo S1, Lejeune S, Ernst E. | Laetrile for cancer: a systematic review of the clinical evidence. | Support Care Cancer. | 2007 Jun;15(6):583-95. Epub 2006 Nov 15.

[2] Sauer H1, Wollny C, Oster I, Tutdibi E, Gortner L, Gottschling S, Meyer S. | Severe cyanide poisoning from an alternative medicine treatment with amygdalin and apricot kernels in a 4-year-old child. | Wien Med Wochenschr. | 2015 May;165(9-10):185-8. doi: 10.1007/s10354-014-0340-7. Epub 2015 Jan 22.

[3] Milazzo S1, Horneber M. | Laetrile treatment for cancer. | Cochrane Database Syst Rev. | 2015 Apr 28;4:CD005476. doi: 10.1002/14651858.CD005476.pub4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.