Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Holistisch…

Holistisch…

Share |

Ja, mag ik u vragen, zo sprak de Belgische patiente aan de telefoon, bent u echt wel een dokter? Ik bedoel een medische doctor en zo? Ja mevrouw, we zijn BIG geregistreerde artsen. Hoezo dan. Nou, omdat ik op de website iets had gelezen van ‘holistisch’ en zo…

OK boodschap binnengekomen, als je holistisch werkt ben je geen arts. Wat houdt dat eigenlijk in, dat woord ‘holistisch’? Als je er even over nadenkt niets. Helemaal niets. Het is eigenlijk niets meer dan een opsierend bijvoegsel. Als je een definitie zoekt, vind je een verzameling gemeenplaatsen. “Holisme is het idee dat de eigenschappen van een systeem niet kunnen worden verklaard door de som van alleen zijn componenten te nemen.” zegt de WIKI, onze bron aller kennis. Nou, daar zal iedereen het wel over eens zijn, je kan immers het feit dat ik denk over ‘holisme’ niet verklaren uit alleen de optelsom van mijn neuronen, mijn hersencirculatie, mijn situatie, deze specifieke ochtend en wat dies meer zij. Of toch?

Misschien wel als ik alle componenten ken. Maar dat is een utopie, we zullen nooit alle componenten kennen. Dus het is een drijfzand definitie. Hiermee kunnen we niets. Het verhuld eerder dan dat het verduidelijkt.

Misschien een andere definitie dan?

De woorden ‘holisme’ en ‘holistisch’ komen van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘heel’ betekent. Binnen de holistische visie wordt de mens gezien als een eenheid van lichaam en geest.

Als we zo denken, dan werkt elke huisarts holistisch, ten minste als we voor geest lezen onze psychologische en spirituele omgeving. Elke huisarts kijkt naar omgevingsfactoren en eigen gestemdheden en eigenaardigheden van zijn patient. Dus aan deze definitie hebben we niets.

Iemand een definitie die wel wat zegt? Dan horen we het graag. Anders kunnen we deze nietszeggende term beter laten vervallen, opdat we niet aangezien worden als therapeut, en niet als dokter. (Want we begrepen dat in BelgiĆ« holistisch werkenden geen dokter zijn…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.