Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Ozontherapie bij Lyme: een gedachtenwisseling

Ozontherapie bij Lyme: een gedachtenwisseling

Share |
PostModern Discours

In de Narratieve Geneeskunde is ervaring bewijs geworden

Ozontherapie bij Lyme? verwarring alom

Omtrent wat Lyme is en hoe Lyme te behandelen is veel te doen. In toenemende mate vinden we visies rond dit thema die getuigen van nieuwe dimensies van denken, om het zo neutraal mogelijk uit te drukken. Die nieuwe dimensies worden gedragen door de narratieve geneeskunde, waarbij het patienten verhaal centraal staat, en hier werken we een dialoog uit op een van de Lyme Fora die dat nieuwe denken illustreert.

Is elk verhaal even relevant?

In de zogenaamde narratieve geneeskunde wordt gesteld dat elk verhaal even relevant is of kan zijn, de algemene opvattingen binnen geneeskunde en de individuele ervaringen van patienten. Beide zijn narratieven.

Velen denken dat zal zo’n vaart niet lopen, dat zijn alleen enkele filosofen die dat roepen. We kunnen meteen hier neerzetten hoe met narratieve geneeskunde omgegaan dient te worden, aldus Dr Brooks : … that the most effective way to counter these advocates’ claims is to press them for proof, for the empirical studies that justify their claims. There will be none. All one will get will be anecdotal, non-peer-reviewed propaganda statements…

Hier een voorbeeld van enkele gedachtewisselingen die we hadden op Fora die over afwijkende behandelvormen gingen.

Het thema was de waarde van ozontherapie bij de ziekte van Lyme. De gedachtenwisseling laat zien dat Brooks gelijk heeft!

Ooit las ik ook: If all truths are equal, who cares what science has to say? Of omdat door te trekken: Als alle opvattingen even waar zijn, wat maakt het dan nog uit wat de dokter vindt? 

Uit het hiernavolgende blijkt dat wat de dokter vindt inderdaad niet meer als relevant gezien wordt.

P (patient)

A (arts)

A: Het probleem hier is dat ozon therapie behoorlijke bijwerkingen kan hebben en hoge doses vitamine C eigenlijk nooit bewezen zinvol is….dus tja wat te doen?

P: Dat ben ik absoluut niet met je eens, ik heb heel goede persoonlijke ervaringen met beide dus dat is voor mij bewijs genoeg!

A: Persoonlijke ervaringen zijn helaas geen stevige fundamenten voor algemeen ingezette behandelingen…was het maar zo dan zou de geneeskunde heel wat eenvoudiger zijn….

A: Zijn er ergens aanwijzingen voor dat ozon wat zou doen…..en dat het veilig is want uit de biologie weten we immers ook dat oxidatie processen niet altijd even goed zijn….

P: die zijn er al jaren, buiten Nederland en vandaar jouw vraag waarschijnlijk!

A: Die aanwijzingen zijn nergens te vinden en niet coherent noch betrouwbaar vrees ik, zonder aandacht voor eventuele bijwerkingen helaas… Check zelf maar…En laat me weten als je iets positiefs vindt dat betrouwbaar gedocumenteerd is….dat zou boeiend zijn…

P: Hoeveel documenten heb je nodig om overtuigd te raken, neem is contact op met Dr R in X! Misschien is het boek “Flood your body with oxygen” van Ed McCabe een mooi instapmoment voor je, zo ben ik ook begonnen!

A: Ik hoef maar een coherente studie te zien, maar we hebben met IOCOB jaren deze materie bekeken, en helaas zijn die coherente studies er niet vooralsnog….Boeken zijn helaas geen betrouwbare bronnen, elke niet geschoolde ziel kan een boek schrijven, dus boeken zijn boeiend maar voegen geen gegevens toe waar we wat mee kunnen…..Te veel zuurstof in de longen, weten we, kan veel schade veroorzaken, dus je moet niet zomaar in een delicate balans aan de gang met ozon ademen of hyperventileren……

P: http://www.sciencedaily.com/rele…/2015/03/150304190238.htm

P stuurde meerdere PDFs van artikelen en boeken.

A: Ik heb al die documenten doorgenomen, het ziet er indrukwekkend uit, maar ik heb geen enkele overtuigende studie gezien die in een grotere groep patienten de effectiviteit en de veiligheid analyseert, ik zou het gemist kunnen hebben omdat er zo veel staat dat je door de bomen lastig het bos ziet. Maar in de grote documenten wordt niet een klinische studie genoemd, alleen maar gevalsbeschrijvingen. Hierdoor concludeer ik dat ozon therapie nog steeds experimenteel is en dat de veiligheid ervan niet vast staat. Ik zou mijn patienten het dan ook vooralsnog afraden. Mocht ik een studie gemist hebben die wel bewijzend is, hoor ik dat graag!

P: Inmiddels ook de documenten gezien die ik je per PB heb gestuurd?

A: Ik heb de grote overzichten gelezen die je me gelinked hebt, ik wam in geen van de documenten helaas klinische studies tegen, alleen heel veel reageerbuis werk. Ik zoek naar tenminste een klinische studie waaruit de werkzaamheid en veiligheid bij Lyme blijkt, zou fijn zijn als je die zou kunnen opsturen, jij vindt die studie vast met je netwerk als die studie bestaat…..

P: Kijk bij je persoonlijke berichten, daar vindt je een aantal documenten/bestanden.

A: ik heb het bekeken en vindt geen steun dat Ozon bij Lyme of Kanker iets kan doen. In aanvulling, een van je aangehaalde auteurs schrijft zelf in zijn boek dat wat ontbreekt is: serious evidence that ozonetherapy can be beneficial to cancer patients because: Randomized, double-blind clinical trials have not been performed as they should have been done (Ernst and Resch, 1996)…..als ik ergens overheen gelezen heb hoor ik het graag van je!

P: Sorry maar Feestboek geeft aan dat jij de gestuurde bestanden nog niet bekeken hebt, hoe zit dat nu?

A: ik heb ze echter allemaal gedownload, gelezen en van commentaar voorzien…..tot en met het giga overzicht dat je me stuurde….

Als jij iets klinisch over Lyme in alles wat je gestuurd hebt kan vinden, dan hoor ik dat graag! Ik heb zelf alle medische databases doorgezocht maar niet een studie over Lyme behandeling met Ozon gevonden…..

P: Geen verder antwoord meer….

Andere Patient reageert: Ik reageerde goed op ozon via infuus. Volgens natuurgeneeskundige haalt het de Lyme uit het bloed (meerdere behandelingen nodig) maar niet uit de cellen, spieren en zenuwen…

P stapt weer in: Dat zou je dan kunnen aanvullen met ozonsauna om op die manier via de huid spieren, zenuwen en cellen te bereiken maar ook de fascia te ontgiften.

Bij het volgende topic werd gesteld dat: “wetenschappelijk onderzoek toonde verbetering en herstel van chronische Lyme bij 90% van de onderzochten die het protocol van de arts Cowden volgden” (het ging om de supplementen van Nutramedix. De discussie hier was korter en geheel niet meer inhoudelijk:

A: Welk wetenschappelijk bewijs is dat dan, dat van de verkoper?

P: Ik ben niet van plan om op elke “uitlating” van jou kant te reageren. Onder welke steen heb jij de laatste 10 jaar gelegen?

A: hoe komt het dat Lyme patienten snel weglopen met totaal onbewezen en mogelijk gevaarlijke behandelingen terwijl ze veeleer zuinig op hun eigen lijf zouden moeten zijn ….

P: Dat kun je zelf toch wel invullen! “Regulier” heeft niks te bieden behalve doffe ellende wanneer je er niet op tijd bij bent en de juiste behandeling krijgt. Overigens is de inzet van bijengif bij ziektes en kwalen al heel oud! LLMD Dietrich Klinghardt past het toe bij de behandeling van Lymepatienten.

A: Maar oud is ook het inzetten van kwikzouten, en dat doen jullie toch niet, ik kan de logical niet ontwaren. Oud is toch geen garantie voor veiligheid en effectiviteit?

Over bijensteek therapie bij Lyme

A: Mierenbeten, wespensteken? waardoor zouden de Borreliatjes verkommeren als ze ergens een bijensteekmolecuul ontwaren….

P: jouw reactie zegt voor mij maar 1 ding en dat is heel snel lid worden van een groep die zich daar mee bezig houdt (tjonge tjonge uit welk tijdperk kom jij) https://www.facebook.com/groups/892134647496039/?fref=ts

———————————————————————————————-

Het verhaal van de patient als ultieme waarheidsbron

Bespreking: we hebben meerdere malen op FB en Fora patienten die een bepaald idee hebben (een bepaald discours voeren) uitgenodigd te komen met meer details, en met bewijs. De reactie bestond ook zoals hier meestal met het verwijzen naar links, waar enorm veel opstaat, meestal veel laboratorium onderzoek, maar nooit klinische studies. Als dat in de discussie medegedeeld wordt, dan reageert men met nog meer links of boeken, nooit met een duidelijke studie. Die studies ontbreken namelijk.

In de narratieve geneeskunde lijkt kritisch vragen is achterhaald

Verschillende malen werd in het antwoord aangegeven dat het kritische vragen stellen niet meer modern blijkt te zijn. Opmerkingen als de laatste maken dat duidelijk, ‘tjonge tjonge uit welk tijdperk kom jij’ en ‘onder welke steen heb jij de laatste 10 jaar gelegen’. Blijkbaar is het nieuwe discours er dus een waarin kritisch vragen en onderzoeken niet meer geaccepteerd wordt.

Het bewijs waar iedereen uit het patienten-disours dan steeds op terug valt, is heel simpel van structuur: ik heb het zelf ervaren, of iemand uit mijn groep heeft het ervaren en dus is het waar. De eigen ervaring, het verhaal van de patient is het ultieme bewijs.

Tenslotte lijkt het erop dat binnen de groep op faceboek men ook zijn eigen niet gebruikte behandelingen tegen een prijs aan anderen aanbiedt, voorwaar een bijzondere zaak:

Wetenschappelijk onderzoek toonde verbetering en herstel van chronische Lyme bij 90% van de onderzochten die het protocol van de arts Cowden volgden. Ik heb diverse tincturen die je neemt volgens duidelijk protocol, voor 40% korting beschikbaar. Ik heb ze over van mijn eigen kuur, zijn ongeopend nog in plastic verzendverpakking.

Ze zijn nog half jaar tot 8 maanden houdbaar, als je protocol gaat volgen zijn ze binnen een maand tot 2 maanden op. Zie www.nutramedix.com voor meer info en volledig Cowden gebruiksprotocol en onderzoeksresultaten.

Andere herbalist die een zeer gedegen boek schreef (Healing Lyme Disease and Coinfections) is Stephen Harrod Buhner. Hij behandelt al decennia patienten met Lyme.

Ik heb ook biologische kruidentincturen en supplementen van hoge kwaliteit (beschreven in protocol in zijn boek) beperkt beschikbaar. Nog lang houdbaar. Gaat o.a. om Salsaparilla, L-Arginine (Solgar), Sida Acuta (moeilijk te verkrijgen, alleen via Buhner uit VS in beperkte hoeveelheid), Hawthorn, Red Root en meer. Voor een vriendelijke prijs maak ik er graag iemand blij mee.

Verder lezen:

Sally Satel. How Political Correctness is Corrupting Medicine. New York: Basic Books, 2000. 256 pp.

Berichten

 1. Johan Bolhuis schreef:

  zie http://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png
  of https://xkcd.com/386/

  Herkenbaar en als je niet oppast slecht voor de nachtrust.
  Het boek “Flood your body with oxygen” van Ed McCabe is zowat het knulligste boek dat ik ooit gelezen heb. Plak en knip werk van een simpele maar wel bevlogen ziel.
  Ozontherapie is boeiend, er is wel wat klinisch bewijs (o.a. uitwendig bij diabetische voetzweren PMID: 21751891 en i.v. bij Hepatitis C, PMID: 21417811), maar heb zelf ook niets kunnen vinden bij Lyme of kanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.