Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Sorry, u moet een statine, en een zinvolle pijnstiller vergoeden we niet meer

Sorry, u moet een statine, en een zinvolle pijnstiller vergoeden we niet meer

Share |

Oh! Wat zijn statines toch goed voor u!

Ik was gisteren bij de apotheek. En als arts heb ik dan altijd grote oren. Wie weet wat je hoort. En ja hoor, de apothekers assistente legde een oude mevrouw van rond de 80 uit dat het innemen van statines voor haar heel belangrijk was. Want dat zorgt ervoor dat de vaten jong blijven en niet verkalken. Ja dat begreep mevrouw natuurlijk goed. Zonder statines kunt u zelf een hersenbloeding krijgen, dus ophouden is heel gevaarlijk, voegde de assistente nog toe. Mevrouw ging goed voorgelicht de apotheek uit.

Ehhhh…wat een zinloos gebeuren die statines!

Ik kon niet nalaten op te merken, dat voor vrouwen in die leeftijdscategorie statines niets positiefs bijdragen, alleen negatiefs, namelijk bijwerkingen, zoals moe, pijnlijke spieren, slapte en van dat soort dingen. Dat vond de apothekers assistente erg boeiend en ze zou zich erin verdiepen.

Inderdaad zinloos, maar het moet…

Geketend door Richtlijnen!

Geketend door Richtlijnen!

Vandaag werd ik gebeld door de apotheker. Ik was al in de verdedigende houding, zo van sorry dat ik me ermee bemoei, maar nee hoor, hij was het helemaal met mijn visie eens. Zo’n mevrouw moest geen statines meer gebruiken. Maar ja, hij moest wel. Staat in de richtlijnen bij een bepaalde waarde in het bloed MOETEN statines gegeven worden. Hij kon niet anders. Richtlijnen zijn immers Befehl ist Befehl oekazes geworden in Nederland. (Heilig zij de EBM kerk met haar Cochrane sacramenten..).

Goede effecten maar niet vergoed, want niet rationeel

Ik had vorige week net weer een brief van CZ ontvangen had over een patiente die eindelijk na jaren weer zonder pijn kon lopen door de voorgeschreven pijnstillende creme. De creme werd niet vergoed, want, aldus CZ, de pijnstillende creme is niet rationeel….(ze hadden bovendien geen zin om de bijgeleverde evidentie die er wel is te lezen, want het staat toch niet in de richtlijnen).

Dus enerzijds proppen we 80-jarige vol met zinloze middelen, want dat MOET (en betalen het ook), maar anderzijds ontvangen mensen die een zinvol medicament krijgen, geen vergoeding daarvoor omdat de heilige CZ meent ‘dat het niet rationeel’ is. Hoezo patient centraal?

Berichten

 1. Dick van Engelen schreef:

  Ik moet eigenlijk statines gebruiken.. maar de bijwerkingen hebben mij doen besluiten niets meer te nemen … voel me nu stukken beter en gelukkiger !!!!!!

 2. Yassir van Unen schreef:

  Nu nog wordt er van alles vergoed waarvoor de wetenschappelijke onderbouwing enorm wankel is mede door fraude en plagiaat in de onderzoekswereld. Tegelijkertijd zijn er tal van natuurlijke middelen met voldoende onderbouwing die niet worden vergoed.
  Het is een kwestie van tijd voor dat hier in verandering in komt, gezien deze situatie niet houdbaar is.

  1. administrator administrator schreef:

   Fraude en plagiaat komt voor maar niet in dien mate dat het hele bouwwerk gammel is…en we hebben hier veel onderzoek naar gedaan. Een enkele rotte appel in de mand dat wel.

   1. Mirry Romeijn schreef:

    “Fraude en plagiaat ……… gammel is”
    Vanavond naar een lezing geweest van Peter C. Gotzsche. Google hem eens, zoek hem op YouTube op én lees zijn boek dat net uit is “Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad”.
    Het overgrote deel van het bouwwerk is rijp voor de sloop.

    1. administrator administrator schreef:

     de laatste 2 zinnen zien we anders. Dat boek is een vergroting van een item in de geneesmiddelen industrie en het gaat voorbij aan de belangrijke bijdrage die deze industrie levert, en het bouwwerk behoef nader onderhoud…

 3. bertus bos schreef:

  Nooit meer statines als dat ik ook mijn dood zou worden slechtte ervaring zoveel bij werking Als geen energie en pijn in spieren en over al na jaar helemaal nok oud gestopt en nooit weer tinis in mijn lijf Ben diabetisch pomp gebruiker en gestopt met medewerking met mijn Internist heb nu geen last meer

 4. Ik kan iedereen van harte de film “Statin Nation” aanbevelen. Ook ik moest aan de statines… als voorzorgsmaatregel.. niks met mn cholesterol aan de hand.. als voorzorg.. hoe gek wil je het hebben…

  Kijk de film en kom tot je eigen conclusies…

 5. Jolanda Wilshaus schreef:

  Zo blij met dit bericht van een arts. Onze moeder van 78 slikt al decennia lang simvastatine, maar voelt zich laatste jaar belabberd: duizelig, onzeker, vermoeid, bijna niet meer kunnen lopen, terwijl zij dit eigenlijk wel moet met osteoporose, erg veel pijn. Zelf

 6. Jolanda Wilshaus schreef:

  ..was io er al achter dat simvastiine voor veel mensen “bagger'” is, maar mijn moeder blijft blind vertrouwen op arts, terwijl ze daardoor bijna onderuit ging door maandenlang onvoldoende pijnmedicati, waardoor ze niet meer sliep en at (misselujkheid) en steeds harder achteruit ging. Na opname ziekenhuis naar huis gestuurd

 7. Jolanda Wilshaus schreef:

  ..terwijl ze eigenlijk niets kon. Nu oo revalidatieafdeling. Medicatie is nu sl aangepast en het gaat meteen beter. Geen duizeligheid meer waar ze zo onzeker van werd en dus niet meer naar buiten durfde. Bloeddruk is al tijden prima en cholesterol is 4!! Ik ga haar dit weer laten lezen en erop aandringen dat zij toch eens probeert te stoppen met simvastatine. Arts heeft ook al gezegd dat ze dit wel eens mag proberen, maar ook dat wil ze maar niet geloven. Dat id ook moeilijk als je het al 20 jaar moest. En niemand die hier eens kritisch naar kijkt!!

 8. Leendert schreef:

  Op welke leeftijd zou statine gebruik dan nog wel zin hebben , en bij welke cholesterol waarde , geeft diabetis 2 een ander criterium

 9. Erik schreef:

  Het cholesterol-protocol in Nederland is een drama! Eigenlijk zou het heel anders moeten.

  1 Cholesterol-Profiel meting ipv zwart-wit-meting. Er bestaan 14 soorten cholesterol en die moet allemaal meten en tov elkaar beoordelen.
  Als deze goede meting op gevaar duidt volgt stap-2

  2 dieet-aanpassingen (met dietist) en dan weer cholesterol-profiel-meting doen. Indien nog verdachte waarden volgt stap-3

  3 een reeks voedingssupplementen (zie deze site!) helpt ‘slecht’cholesterol te verminderen en als de profiel-meting dan nog steeds gevaarlijk blijft volgt stap-4

  4 helaas simvastatine gebruiken als dat voor jou nog zinvol kan zijn

 10. René schreef:

  Lees het boekje ‘de Cholesterolleugen ‘ van dr. Hartenbach, hartspecialist. Dan weet je precies hoe het zit. Hoe hoger het cholesterol, hoe hoger je levensverwachting.

 11. Irmgard Segerink Schaap schreef:

  kijk maar eens bij earthmatters over statines. Echt niet gezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.