Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Lyme > Het Lyme-protocol: wat is dat en wat kan het?

Het Lyme-protocol: wat is dat en wat kan het?

Share |
Lyme-protocol: er zijn er velen van. Sommige bevatten zinvolle componenten, anderen zijn totaal kansloos. Hoe beoordeel je nu een Lyme-protocol?
Een Lyme protocol moet een wetenschappelijke basis hebben

Een Lyme protocol moet een wetenschappelijke basis hebben

“My daughter and I are using a lyme/bartonella protocol which includes houttuynia, sida actua, cordyceps, japanese knotweed, teasel, very low dose astragalus, nattokinase, NAC.”

(Mijn dochter en ik volgen een Lyme/Bartonelle protocol, met houttuynia, sida actua, cordyceps, japanese knoopkruid, kaardebol, lage doses astragalus, nattokinase en NAC)

Tja, wat vinden we daarvan?

Er komen steeds meer Lyme behandelingsprotocollen beschikbaar. Sommigen op basis van slimme ideeën, andere op basis van puur geldelijk gewin.

Hoe kan een Lyme patient wijs worden uit zinvolle verhalen, mooie verhalen en verkoop verhalen? Wat maakt een Lyme-protocol zinvol en wanneer is het zinloos? Het ultieme antwoord daarop is niet te geven, maar er zijn wel een aantal rode en oranje vlaggen te onderscheiden, zoals dat heet.

Het beoordelen van de zin en de onzin van een lyme-protocol is dus geheel niet makkelijk.

Hier volgen een paar handvaten die gebruikt kunnen worden, en we zullen deze lijst in de toekomst verder uitbreiden, zodat Lyme patienten meer inzicht in het woud van beloften en mogelijkheden kunnen krijgen.

Wij adviseren zelf om altijd bij klachten van chronische Lyme, in ieder geval het natuurlijke middel palmitoylethanolamide (PEA) te proberen (kies wel wel een PEA met kwaliteit, op basis van het Pea-opt keurmerk). Deze natuurlijke stof brengt het immuunsysteem weer in balans en werkt ook als een natuurlijk anti-pijn middel.

Handvaten voor de beoordeling van een Lyme-protocol

Hier volgen een aantal punten die van belang zijn tijdens de oriëntatie op een behandeling voor de ziekte van Lyme.

 • A. Is het behandelprotocol een puur lokale zaak, d.w.z. zit er één geïsoleerd persoon of organisatie achter die druppels, pillen, en andere preparaten maakt?

Toelichting:

Als er één geïsoleerde therapeut het behandelprotocol heeft ontwikkeld is het van belang zijn kwalificaties te bekijken als die gegeven worden. Zo zijn er therapeuten de Dr. voor hun naam zetten en waarvan gezegd wordt (we geven een voorbeeld), dat hij: ” biofysisch gediplomeerd Mediciner  is, en tevens erkend Existentieel Analytisch Psychotherapeut. Daarnaast Nederlands erkend stralingsdeskundige ECN Petten en met een Academische graad MSc (Master of Science) in Psychosomatische Medicine. Iedereen kan nagaan dat een dergelijke lijst bizar is, en ook is het makkelijk tegenwoordig om dit te toetsen. Smijten met niet verdiende graden en buitenlandse, exotische titels is patienten zand in de ogen strooien. “Biofysisch gediplomeerd Mediciner” Patienten uit de Lymegemeenschap op het net denken dan dat een dergelijk iemand arts is.

 • B. Worden er wetenschappelijke bronnen genoemd waarop de therapie gestoeld is, of wordt er gewoon een lijstje opgenoemd van preparaten zonder rationele argumenten en zonder bronnen?

Toelichting:

Bepaalde preparaten, zoals bijvoorbeeld het Japanse knoopkruid zijn uitvoerig onderzocht wat betreft werkzaamheid tegen virussen en bacteriën, en dat soort preparaten zouden zinvol kunnen zijn. Andere zijn als het ware verzonnen door een enkel persoon, en er is geen enkele achtergrond.

 • C. Worden er op de site links geplaatst naar andere bronnen: doen die links het? (soms werken alle verwijzende links, soms werken geen van de genoemde links. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval op deze site)

Toelichting:

Als er lastig te begrijpen argumenten gegeven worden waarom een bepaald protocol zou werken, en verwezen wordt naar andere bronnen, dan moeten die bronnen wel toegankelijk zijn. Als alle doorlinks stuk zijn, is dat verdacht.

 • D. Is het behandel protocol complex? Moet er steeds afgewisseld worden tussen verschillende preparaten? Als dat zo is, is het evalueren van de behandeling vrijwel onmogelijk, en moet je je realiseren dat je puur op geloof en de blauwe ogen van de behandelaar in een behandeling stapt.

Toelichting:

Hoe complexer een protocol is, hoe lastiger te testen of dat protocol ook werkt. Bovendien blijkt in de praktijk vaak dat ook de logica voor bepaalde componenten uit een behandelprotocol ontbreekt of meer Poëtisch en Lyrisch is dan factueel.

 • E. Is er een duidelijk marketinggerichte aanpak? D.w.z. wordt er eerst informatie gegeven over bepaalde bestanddelen van het behandelingsprotocol, en kan je daarna die bestanddelen meteen via dezelfde site kopen? Dan lijkt er dus een duidelijke belangenverstrengeling te zijn.

Toelichting:

Bij belangenverstrengeling gaat men er meestal van uit, dat de uitingen die gedaan worden daardoor beïnvloed worden, en niet direct in het belang van de patient zijn.

 • F. Is na te gaan of een behandelprotocol getest is? Soms vind je namelijk alleen opmerkingen van: dit protocol is in 1000 patienten getest en beviel erg goed. Het mag duidelijk zijn dat als de verslaglegging van die 1000 patienten nergens te vinden is, de goed bevallende resultaten niet toetsbaar zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Erik schreef:

  Punt C is verdwenen?

 2. Willem schreef:

  De links op de site van Punt C werken gewoon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.