Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Project 2. De nationale Cannabis enquete: Cannabis bij ziekte en symptomen!

Project 2. De nationale Cannabis enquete: Cannabis bij ziekte en symptomen!

Share |
Medicinale Cannabis wordt steeds meer gebruikt voor klachten zoals pijn, spasmes, misselijkheid bij chemotherapie en verminderde eetlust. Over deze effecten wordt steeds meer bekend, maar de ervaringen en beweegredenen van patiënten blijven een grote blinde vlek. Wat ook niet duidelijk is, is hoe mensen Cannabis gebruiken, roken, per vaporisator, via thee of als olie. De enquete is zeer succesvol geweest. Meer dan 1000 mensen hebben de enquete ingevuld. Nu zal er een analyse verricht worden en ter zijner tijd zullen de resultaten op IOCOB gepost worden.
Cannabis als Geneesmiddel: de IOCOB enquete

Cannabis als Medicijn: de IOCOB enquete

Het onderzoeksteam

Om een beter inzicht te krijgen in het gebruik van Cannabis bij symptomen en ziekten heeft Bas de Hoop (sociologie-student aan de Radboud Universiteit Nijmegen) samen met de artsen van IOCOB een enquête ontwikkeld. Bas wordt hierin begeleid door de Universiteit van Utrecht en door de ervaren Cannabis expert Dr. Arno Hazekamp.

 

 

Onder de deelnemers wordt een vaporizer verloot.

Eerste resultaten

Inmiddels hebben we meer dan 1000 ingevulde enquetes behaald, dank zij groepen op facebook en diverse Cannabis experts die hun gebruikerskringen binnen brachten. Maar hoe meer mensen helpen, hoe beter.

Het lijkt erop dat het merendeel van de gebruikers Cannabis producten inzetten ter bestrijding van pijn. Maar ook andere indicaties zijn gemeld. Zodra we voldoende response hebben zullen we een uitgebreider overzicht geven van de responses.

Berichten

 1. Marjolein Vaders schreef:

  Beste, mijn opa heeft langere tijd cannabis gerookt in de laatse periode van terminale botkanker. Morfine hielp hem in het geheel niet waar het pijnbestrijding aanging. Zodra hij een paar trekken nam van de cannabis voelde hij de pijn wegtrekken. Met vriendelijke groet, Marjolein Vaders

  1. michel schreef:

   Ik maak THC en CBD olie zelf, volgens de Simpson methode. Dat doe ik, sinds de kanker van mijn oma. Het bleek toen erg lastig, aan THC olie te komen of tegen absurde prijzen. De overheid zou het daarom meer toegankelijk moeten maken…
   Zelf gebruik ik het voor mijn slaapproblemen en mijn partner voor de spierziekte. Het is goed tegen vele ziektes en gewoon plantaardig!
   Mocht u ook niet aan de THC of CBD olie kunnen komen, kunt u altijd mailen: michelentiny@home.nl . wellicht dat ik u kan helpen ermee

 2. Peter Otte schreef:

  Chronische Slijmbeurs Ontsteking,..Om de 24\7 pijn te Verzachten rook ik Dagelijks M.n Wieje.[Bio.eigenkweek],…zonder deze Mediwiet is mijn Dagelijks leven ON~dragelijk !!!Thanks

  1. administrator administrator schreef:

   vult u dan ook de enquete in, dat zou fijn zijn!

 3. Lien schreef:

  Ik heb 5 jaar geleden Non- hodskin/ lymfoom kanker gehad, genezen, wel die gore chemo in mijn lijf laten lopen, ik had geen keus!
  Wist toen niet wat ik nu wel weet
  Ik gebruik nu weetolie preventief

 4. herman schreef:

  Ik had beginnende copd en ben begonnen met olie 3x2druppels per dag,de arts was bij de 2e controle zo verbaasd dat hij zei is dit de foto van de hr Ahrens wel,zo waren mn longen vooruit gegaan.Ook mn depressie is een stuk beter.

 5. pb schreef:

  rare vragen ,wat voor scholing wat voor voor werk,geheel niet relevant.

  1. administrator administrator schreef:

   zeker wel, dat zijn de zogenaamde demografische gegevens, waaruit we meer kunnen begrijpen van de mensen die Cannabis gebruiken….

 6. lilian schreef:

  ik heb MS. voor de pijn kies ik ui diverse cannabis producten (niet tegelijk!) ik maak een keuze uit wietthee, CBD druppels of wietcake. meestal alleen ‘savonds omdat ik er ook wat beter op in slaap val.
  de wiet koop ik in een coffeeshop.

 7. Heidi schreef:

  Ik ben sinds 2013 MS patiënt, de progressieve vorm, onrustige benen, slecht stappen, zo goed als onmogelijk zonder rollator, spasme en spierkrampen.
  Sinds CBD olie 4% CBD en 0,4% thc stap ik zonder rollator, onrustige benen niet langer daar, spasmes en krampen zo goed als weg, ben dus echte voorstander.
  Sinds eind aug borstkanker, dubbele borstamputatie gehad op 10sept en ‘moet’ sinds 9 okt chemo volgen, mijn druppels blijf ik gebruiken omdat de onrustige benen word versterkt maar kan het ermee kalmeren.
  Hoop op termijn dat ik hier doorgeraak.
  Gebruik de druppels trouwens ook bij mijn huisdieren en werkt fantastisch

 8. Michelle Maclaine schreef:

  Dit soort enquetes zullen er alleen toe leiden dat bedrijven zoals Bedrocan info krijgen waarmee ze straks een exclusief op wietolie gaan claimen.
  Ik weiger dus hieraan mee te doen.

  1. administrator administrator schreef:

   onze enquete is geen Bedrocan enquete maar een IOCOB enquete….

   1. Elisabeth schreef:

    Dat cannabis een heilzame werking heeft is niet nieuw.Het gouden wil hoeft niet uitgevonden te worden.maar ons volksmedicijn wordt willens en wetens tegen gehouden door de overheid,mensen die door chemo dood gaan..In die wetenschap dat chemo dodelijk is.De politiek moet zich kapot schamen,Schippers die over lijken gaat..

 9. Ellie Vrolijk schreef:

  Graag wil ik met jullie delen dat ik 2 jaar geleden acute reumatoïde artritis en Fybromyalgie kreeg. Ben niet de voorgeschreven (medicijnen) prednison, methatrocaat en een malaria middel gaan slikken. Ben toen op bed verdaagd 2/3maanden en mijn innerlijke proces aangegaan in combinatie met THColie en CBDolie en het drinken van Ayahuasca om de emotionele lagen van de ziekte te helen. In mijn ervaring zijn ziektes genezingsprocesssen van niet geleefde/geblokkeerde levensenergie.
  Ik ben weer voor 100% aan het werk, wat ik met hart en ziel doe (andere helpen helen na al mijn ervaringen) .
  Liefde en gezondheid gewenst.
  http://www.mensenaandacht.nl

 10. Mr,Mvr,Ik heb eens Bedrocan gebruikt,hetgeen veel onkosten waren,maar helemaal niets geholpen heeft.!
  Er is hier in Maasmechelen-B-een 6jarig meisje dat de echte Cannabisolie heeft kunnen nemen tegen Epilepsie,en genezen is .!,en terug naar school kan gaan.
  Ik als 87jarige zou ook willen Cannabis nemen,tegen ME/CVS en arthrose en huidproblemen,maar waar te koop.?
  Met geachte groeten.j.menten.

  1. J v/d Heide schreef:

   Beste Joseph Menten-Strauven, kijk eens op de site van (Medical)Social Club Friesland,ook vind je ze wel onder de naam Suver Nuver denk ik… ,en laat je daar horen over jou problemen. Wens je veel geluk toe,en denk echt dat ze je daar wel verder kunnen/zullen helpen. 😉 Groet van een op zeer korte duur aankomend lid van deze STRIJDERS!!

 11. H.Ahrens schreef:

  Ik ben met olie begonnen 1:3 toen ik van mn huisarts hoorde dat het de kant opging van copd.
  Verder heb ik ptss en die is helemaal onder controle,en in twee maand tijd kon ik de salbutamol al laten staan,en geen amytriptiline meer.
  Dus voor mij geen twijfel meer.
  H.Ahrens.

 12. Marije Verbunt schreef:

  Ik heb een maand lang canabus gebruikt tegen MS klachten,
  Ik heb er thee van gezet,
  Die maand heb ik heerlijk geslapen,
  Dat was het

 13. Claudia schreef:

  Hallo .
  Ik heb 2 kinderen met de ziekte van huntington (ALS ALZHEIMER EN PARKISON ) ineens .
  Mijn oudste krijgt nu al bijna 2 jaar cbd en thc voor de bewegingen en epilepsie . En tot nu toe met veel resultaat zonder andere medicijnen .

  Dus aub die u onderzoek rapper

  1. administrator administrator schreef:

   doet u svp mee aan de enquete dan!

 14. Francis roemer schreef:

  Ik ben nu goed n half jaar bezig met de wietolie ivm copd en n geschiedenis borstkanker. Ben nu 1 jaar eerder dan verwacht schoon verklaard yeahhhhhhhhhh. Mijn copd ben ik ook onder controle aan t krijgen. Gebruik nog maar 1 puffer (langdurige werking)in de ochtend. Dankzij de wietolie kan ik sinds ongeveer 3 mndn 3×2 vd andere puffers laten staan. Thnxxx wondere wereld vd cannabisplant
  Lieve groet Francis

 15. Hennie Rossou schreef:

  Thc en cbd olie gebruik ij tegen Reumapijn, copd, har en vaatziekte, diabetici en manische depressie het help heel goed

 16. lsl schreef:

  Mijn líchaam heeft MS en sinds 7 jaar rolstoelafhankeijk geworden en gebruik per dag 1/2gr.Bedica THC circa 14% voor de spier stijfheid en 1/2gr Bediol CBD circa 8% tegen de spasmes
  De olie is voor mijn lichaam niet effectief /geconcentreerd genoeg en niet zo goed doceerbaar als de medisch marihuana
  Helpt ook bij schübs van de MS, dan kom je eerder terug op niveau en de kans op schübs wordt geminimaliseerd
  Béter dan synthetisch Prednison waar kuur 1 hielp,kuur 2 half hielp en kuur 3 niets meer deed ,ieder jaar 1 en een 4e kuur heb ik dus afgeblazen,want als kuur 3 al niet meer hielp! en hielp ook al niet tegen de spasmes en stijfheid ,dus was op het natuurproduct medicinale marihuana via verdamper overgestapt….gebruik het ongeveer 10 jaar nu en heb geen schübs meer gehad en spasmes en stijfheid worden sindsdien onderdrukt dmv 1 gr per dag te gebruiken En heb geen last van bijwerkingen
  Geeft kwaliteit aan mijn leven zo

 17. Len Smit schreef:

  Mijn hond heeft een ernstige vorm van arthritus met veel vergroeiing en pijn. Door gebruik van CBD olie, 2x per dag heeft ze nog maar halve dosering medicatie nodig en is veel fitter . Ik slaap veel beter door gebruik van CBD olie.

 18. Elisabeth schreef:

  Vraag 1:Hoe oud bent u en wat zijn uw vorige werkgevers?
  Vraag 2:Wat bedraagt uw salaris?
  Vraag 3:Verricht u op dit moment betaald werk?

  Deze vraag maakt inbreuk op privacy.

  1. administrator administrator schreef:

   Zeker niet, omdat de enquete anoniem is, en ook omdat de socioeconomische status bij deze vragen uitermate van belang zijn!

 19. Hilda schreef:

  Waar gaat het in deze enquete om?
  De pure wietolie(thc) of de CBD?

 20. Maureen schreef:

  Ik heb de pure hoge thc olie volgens de Rick Simpson theorie met succes ingezet tegen mijn bijnierkanker …

  Lang leve de illegale pure thc olie

 21. crijn schreef:

  met een dubbele hernia en fibromyalgie, spastische darm en hypermobiliteit ben ik heel erg blij met de CBD 11% olie. T helpt niet voldoende tegen de pijn, omdat er geen thc in zit. Maar ik slaap op de olie veel beter.waardoor ik uitgeruster ben en daardoor de pijn beter kan verdragen.
  een vriend met neuropathie gebruikt deze olie ook.ook helaas bij hem geen pijn vermindering.maar ook beter slapen, waardoor hij de pijn beter kan verdragen en meer uitgerust is.

 22. Babs Mahulette schreef:

  Ik heb reuma en artritis. ik slik wietolie, het helpt mij zonder pijn te bewegen en om ”s morgens normaal uit bed te komen.

 23. B Verwey schreef:

  Goedendag,

  Ik heb een vraag: ik ben al jaren aan het tobben met rugklachten. 5 hernia’s gehad waarvan 1keer geopereerd in 1987. Toch bleef het altijd tobben. Toen kreeg ik veel last van vreselijke zenuwpijnen in de heupen,liezen,kruis en beide benen tot aan de punten van mijn tenen toe.In 2014 geopereerd in België, tussenwervelschijf verwijderd. De onderste twee schijven waren ook niet best, maar dat wilde de arts zolang mogelijk uitstellen. Het ging driekwart jaar goed en toen begon de pijn weer. In september 2016 zijn de onderste twee tussenwervelschijven alsnog verwijderd.
  Ik ben nu drie maanden verder maar ik heb nog steeds die vreselijke zenuwpijnen. Morfine helpt bij mij maar een klein beetje maar is niet afdoende. Nu wil ik CBD olie gaan proberen zonder THC. Aangezien ik een keer een hartinfarct heb gehad en er een stand is geplaatst, en daarna een ICD is geplaatst omdat ik links een verminderde pompfunctie heb en ik daar ook medicijnen voor heb, is mijn vraag, kan ik met een gerust hart CBD olie gebruiken tegen die nare zenuwpijnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.