Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Cannabinoiden tegen hartinfarct - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Cannabinoiden tegen hartinfarct

Cannabinoiden tegen hartinfarct

Share |

Cannabinoiden kunnen schade door hartinfarct verminderen. 30 jaar vond Dr Schmid hogere concentraties van het natuurlijke stofje palmitoylethanolamide (bekend als supplement PeaPure) aantrof in een hartinfarct en meldde dat het lichaam zijn eigen beschermende stof maakt. Nu, in
het oktober nummer van het wetenschappelijke tijdschrift ‘J Cardiovasc Pharmacol Ther.’ een artikel over deze materia door een internationale onderzoeksgroep.

De onderzoekers zeggen over de Cannabinoiden: “Cannabinoids can mimic the infarct-reducing effect of early ischemic preconditioning, delayed ischemic preconditioning, and ischemic postconditioning against myocardial ischemia/reperfusion.”

De Cannabinoiden hebben duidelijk een hartbeschermende werking in de verschillende fases van het hartinfarct. Ze vermelden dat het acute beschermende werk door de Cannabinoiden gedaan wordt via de activatie van enkel speciale enzymen in ons lijf: het protein kinase C, en 2 andere kinases.

Ook de lichaamseigen endocannabinoide anandaminde, een stof verwant aan palmitoylethanolamide geeft deze bescherming, ook via de stimulatie van een dergelijk enzyme (het phosphatidylinositol-3-kinase-Akt.

Het bekende THC heeft eveneens een hartbeschermend effect, vermoedelijk via een ander pad, via de NO synthase expressie. Er zijn nog een aantal andere lichaamseigen mechanismen die de beschermende werking verklaren.

De auteurs eindigen met:

“The cannabinoid receptor agonists should be considered as prospective group of compounds for creation of drugs that are able to protect the heart against ischemia-reperfusion injury in the clinical setting.” [1]

Wel moet aangetekend worden dat Cannabinoiden in de kliniek nog niet getest zijn op hun hartbeschermende werking. Dat zal ook wel niet gebeuren, gezien de grote kosten en het feit dat niemand er beter van gaat worden financieel gezien. (helaas)

JMKH, oktober 2015

Referentie

[1] Maslov LN1, Khaliulin I2, Zhang Y3, Krylatov AV1, Naryzhnaya NV1, Mechoulam R4, De Petrocellis L5, Downey JM6. | Prospects for Creation of Cardioprotective Drugs Based on Cannabinoid Receptor Agonists. | J Cardiovasc Pharmacol Ther. | 2016 May;21(3):262-72. doi: 10.1177/1074248415612593. Epub 2015 Oct 19.

Berichten

  1. Ineke baas schreef:

    Interssant wil graag op de hoogte blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *