Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Pranayama: ademen om bloeddruk te verlagen

Pranayama: ademen om bloeddruk te verlagen

Share |

Er is een bekende oefening in de yoga van de ademhaling, de pranayama, die stress vermindert en de bloeddruk verlaagt. Het is de afwisselende neusgat ademhaling, of ook wel anuloma-viloma pranayama genoemd. Dat is een langzame ademhaling waarbij met de vingers afwisselend het ene neusgat en dan weer het andere neusgat dichtgedrukt wordt. Op Youtube zijn daar veel voorbeelden van te zien.  Er zijn ook organisaties die speciaal ademhalingstherapie verzorgen als onderdeel van een behandelprogramma.

Deze anuloma-viloma pranayama is onderzocht en blijkt inderdaad enerzijds de bloeddruk te verlagen, en anderzijds de concentratie te verhogen. [1]

De conclusie van de studie was:

The results suggest that the immediate effect of ANYB is to reduce the BP while improving the performing in a task requiring attention, bimanual dexterity and visuo-motor co-ordination.

Er zijn in Nederland diverse organisaties die zich met ademhaling vanuit de Indische en Vedische cultuur bezighouden en workshops organiseren.

Referentie

[1] Telles S1, Yadav A, Kumar N, Sharma S, Visweshwaraiah NK, Balkrishna A. | Blood pressure and Purdue pegboard scores in individuals with hypertension after alternate nostril breathing, breath awareness, and no intervention. | Med Sci Monit. | 2013 Jan 21;19:61-6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *