Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Nieuws > Paracetamol giftiger dan we denken

Paracetamol giftiger dan we denken

Share |

Met een nieuw laboratorium speeltje, de lever op een chip, hebben onderzoekers aangetoond dat paracetamol veel giftiger is dan we dachten op basis van dierproeven. [1] Deze lever-chip methode maakt het mogelijk om zonder dierproeven de giftigheid van geneesmiddelen voor menselijke levercellen te bepalen. [2] Nou, voor paracetamol is dat vrij dramatisch. Relatief lage doseringen geven al een ernstige stoornis van de stofwisseling in de levercellen. 

De lessen die we hier leren zijn:

A. Wees terughoudend met hogere doseringen van paracetamol (vanaf 4 pillen van 500 mg per dag is onze inschatting)

B. Maak vaker gebruik van natuurlijke pijnstillers, die vrij zijn van bijwerkingen, zoals palmitoylethanolamide (PeaPure).

C. Gebruik lagere doseringen van paracetamol en versterk de werking ervan met palmitoylethanolamide (PEA). Uit verschillende recente studies is gebleken dat PEA de pijnstillende werking van andere pijnstillers versterkt, zonder bijwerkingen of interacties te veroorzaken.

 

Referentie

[1] Shintu L1, Baudoin R, Navratil V, Prot JM, Pontoizeau C, Defernez M, Blaise BJ, Domange C, Péry AR, Toulhoat P, Legallais C, Brochot C, Leclerc E, Dumas ME. | Metabolomics-on-a-chip and predictive systems toxicology in microfluidic bioartificial organs. | Anal Chem. | 2012 Feb 21;84(4):1840-8. doi: 10.1021/ac2011075. Epub 2012 Feb 8.

[2] Leclerc E1, Hamon J, Claude I, Jellali R, Naudot M, Bois F. | Investigation of acetaminophen toxicity in HepG2/C3a microscale cultures using a system biology model of glutathione depletion. | Cell Biol Toxicol. | 2015 Jun;31(3):173-85. doi: 10.1007/s10565-015-9302-0. Epub 2015 May 9.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.