Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > BTW op acupunctuur wordt door de rechter teruggedraaid

BTW op acupunctuur wordt door de rechter teruggedraaid

Share |
Sinds 1 januari 2013 moeten artsen die complementaire behandelingen geven, zoals acupunctuur, chiropractie en homeopathie, 21 % BTW afdragen over hun omzet. Reguliere behandelingen zijn altijd vrijgesteld gebleven van BTW. Deze maatregel zou jaarlijks 65 miljoen euro opleveren.

Na de Rechtbank Breda heeft nu ook het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch op 11-9-2015 beslist dat een arts-acupuncturist recht heeft op de vrijstelling van BTW. Het Gerechtshof oordeelt dat alle behandelingen die geregistreerde artsen verrichten voor hun patiënten vrijgesteld van BTW behoren te zijn en baseert zich daarbij op Europese fiscale regelgeving, Nederlandse belastingwetgeving en de Wet BIG die registratie van en kwaliteitseisen voor artsen regelt. De fiscus heeft volgens het Gerechtshof ten onrechte gemeend zich op de Wet BIG te kunnen beroepen om acupunctuurbehandelingen door artsen buiten de btw-vrijstelling te plaatsen.

Zodra de uitspraak van het Gerechtshof onherroepelijk wordt doordat de Belastingdienst afziet van het instellen van cassatie bij de Hoge Raad, behoeven artsen voortaan geen BTW meer te berekenen over hun acupunctuurbehandelingen.

De gehele uitspraak is te lezen op de volgende link.

Op de website van de Belastingdienst staat al dat chiropractors geen BTW hoeven te heffen over hun diensten.

Berichten

  1. e,valstar schreef:

    Heeft de Tweede Kamer al door dat ze indertijd slechts als stemvee heeft gefungeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.