Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Nieuws > Chronische Pijn kan functie hebben! Conceptshift in de pijngeneeskunde

Chronische Pijn kan functie hebben! Conceptshift in de pijngeneeskunde

Share |

De voorzitter en secretaris van de stichting IOCOB hebben in een vaktijdschrift bewezen dat chronische pijn ook een functie kan hebben. Dat is iets dat nooit erkend is geworden in de geneeskunde, alleen acute pijn zou een functie hebben.

In het tijdschrift ‘Case Reports in Medicine’ presenteren Kopsky en Keppel Hesselink een patient die chronische zenuwpijn heeft, en die behandeld werd tegen die pijn met de door Kopsky en Keppel Hesselink ontwikkelde anti-pijn creme. In deze pijn zitten de pijnstillers baclofen en palmitoylethanolamide, een unieke combinatie die bij veel patienten pijnverlichting geeft.

Ook de beschreven patient ondervond veel pijnvermindering van de creme. De patient had last van gevoelloosheid en pijn, een bizarre combinatie die in de neurologie bekend staat als anesthesia dolorosa. Toen de pijn minder werd, klaagde de patient over in toenemende mate wankel op de benen worden. Toen de creme gestopt werd, nam de pijn weer toe en het wankelen af.

BUIJTENDIJK

Prof. dr. F.J.J. Buyrtendijk

De auteurs verklaren het fenomeen op basis van de theorie die in ons land in de jaren 60 van de vorige eeuw gelegd is door prof. dr. F.J.J. Buytendijk en prof. dr. J.J.G. Prick, in de zogenaamde antopologische geneeskunde.

Hiermee ontrukken de beide auteurs een oud maar boeiend hoofdstuk in de geneeskunde aan de vergetelheid, een hoofdstuk waar de subjectieve ervaringen van de patient de hoofdrol speelt.

Chronische pijn kan dus bij bepaalde patienten een functie hebben. Ook deze patient had liever pijn, met een betere loopfunctie daardoor, dan minderpijn en niet weten waar de eigen benen zijn….

Het hele artikel kan hier gelezen worden.

Nawoord: het werk van de hoogleraren Buytendijk en Prick: een belangrijke erfenis

Toen de Nijmeegse hoogleraar neurologie J.J.G. Prick in 1978 overleed liet hij een omvangrijk archief na. En niet alleen dit archief, maar ook het archief van zijn collega, de arts-fysioloog en psycholoog F.J.J. Buytendijk die in 1974 was overleden. Om deze archieven te ordenen en toegankelijk te maken richtte mevrouw J.A.M. Prick-Hoefnagels in 1987 de Stichting Buytendijk-Prick op.

De benadering van de zieke mens van Buytendijk en Prick

De hedendaagse geneeskunde is uitsluitend mechanistisch gericht. Dat was ook al in de tijd van Buytendijk en Prick, die een aanvulling erop hebben trachten te geven.
We citeren uit een recente studie:

Met name door zijn gedachtenwisselingen met F.J.J. Buytendijk raakte Prick ervan overtuigd dat een causaal-analytische benadering van de geneeskunde uitsluitend vanuit de somatische hoek een dwaalweg is die er de oorzaak van kan zijn dat veel patiënten tekort komen, omdat een belangrijk deel van hun disfunctioneren veronachtzaamd wordt.

De frequente contacten tussen Prick en Buytendijk hebben wederzijds vruchtbaar gewerkt. Zo konden in 1965 Buytendijks Prolegomena het licht zien als een ‘fysiologie onder fenomenologisch perspectief’.
En vijf jaar later, in 1971, publiceerde Prick zijn opus magnum waarin meer dan duidelijk werd gemaakt hoe de fenomenologische methode ook in de neurologie zijn toepassing kon vinden op een wijze die hij aanduidde als ‘antropologische neurologie’.

Het door hem in samenwerking met Buytendijk ontwikkelde ontwerp van een in de geneeskunde toegepaste antropologisch geintegreerde neurofysiologie beschouwde Prick als een kostbare geestelijke erfenis die Prick bij zijn afscheid aan zijn opvolgers over wilde dragen.

J.J.G. Prick, Heel de zieke mens. Pleidooi voor een antropologische neurologie. Op grond van aantekeningen voor een afscheidscollege postuum uitgegeven en ingeleid door Hanneke Westhoff. Nijmegen: kdc/ksc, 1994.

prick

W.J.M. Dekkers, Het bezielde lichaam. Het ontwerp van een antropologische fysiologie en geneeskunde volgens F.J.J. Buytendijk (Zeist, 1985)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.