Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Stoffen uit Cannabis tegen kanker: niet afzonderlijk maar samen!

Stoffen uit Cannabis tegen kanker: niet afzonderlijk maar samen!

Share |
Medicinale wiet (variant met weinig THC)

Medicinale wiet (variant met weinig THC)

Moet je nu CBD hebben of THC? Dat is en vraag die steeds vaker gehoord wordt. Ook over wietolie. Of je met een Cannabis preparaat uiteindelijk kanker mee kan overwinnen, is een feit voor velen, maar niet een bewezen feit. Dat onderzoeken is ook geen peulenschil. In de Cannabisplant zitten honderden farmacologisch actieve moleculen, en elk van die stoffen kan een anti-kanker werking hebben.[1] Zo weten we al jaren dat THC een anti-kanker werking heeft.[2]

Dit jaar (2015) werd verder bijzonder duidelijk aangetoond dat de anti-kanker werking van THC in Cannabis versterkt kan worden door het niet psychoactieve CBD. [3] Dat is een aanwijzing dat het niet zo zinvol is om verder te gaan met wat nu veelal gepreekt wordt, THC-arme en CBD rijke Cannabis preparaten tegen de kanker.[4]

Het isoleren van een enkele stof en het daarbij laten vallen van enkele andere stoffen zou de werking tegen kankercellen wel eens kunnen verzwakken. Bovendien heeft THC bij kanker een aantal extra eigenschappen over CBD die boeiend en waardevol zijn: het werkt eetlust stimulerend en brengt vaak een ontspanning die van belang is voor de kanker patient. Bij de keuze van behandelen is het dus handig om te kiezen niet voor een stof (bv alleen CBD), maar voor het hele palet. Wat hebben we als Mediwiet in Nederland beschikbaar?

Bedica, Bedrocan, Bediol, Bedrobinol

Ook de medicinale Wietsoorten die een arts kan voorschrijven zijn verschillend. Er zijn er 4 van. Wij denken dat Bedrocan het handigst is bij ernstige pijnen, Bediol mogelijk het zinvolst bij kanker en pijn, waarbij je een anti-kanker effect ook (hoopt en) beoogt, en Bedica bij pijn met angstige spanning. Maar dat zijn slechts aanbevelingen op basis van afwezigheid van bewijs.

Zo bevat bijvoorbeeld Bedica® ca 14 % THC en minder dan 1 % CBD. Maar Bedica® bevat wel een opvallende hoeveelheid myrceen, een geurstof die in de andere drie soorten minder of niet wordt aangetroffen. Van myrceen is bekend dat het een rustgevende werking heeft. Myrceen en verwante stoffen (geurstoffen, terpenen) kunnen ook de medicinale werking van THC versterken. [5]

Een andere variant die vooral geschikt is bij ernstige pijnen is Bedrocan®. Die Wietsoort bevat van de beschikbare varieteiten het hoogste THC-gehalte. Dit gehalte ligt altijd rond de 22 %. Het CBD-gehalte is kleiner dan 1 %.

Bediol® bevat naast een wat lager gehalte THC (ca 6,3 %) ongeveer 8 % CBD. Die soor Medwiet zou dan weet goed kunnen zijn als je de CBD-THC versterkende werking wilt gebruiken. Helaas zijn er geen enkele klinische studies die het mogelijk maken een gewogen keuze te doen tussen deze verschillende varieteiten. Het is dus een kwestie van nadenken en smaak.

Tenslotte is er Bedrobinol®. Deze Cannabis variant heeft een THC-gehalte van ca 13,5 %. Het CBD-gehalte is minder dan 1 %.

JMKH, revisie okt 2015

Referentie

[1] McAllister SD1, Soroceanu L, Desprez PY. | The Antitumor Activity of Plant-Derived Non-Psychoactive Cannabinoids. | J Neuroimmune Pharmacol. | 2015 Apr 28. [Epub ahead of print]

[2] Ruiz L1, Miguel A, Daz-Laviada I. | Delta9-tetrahydrocannabinol induces apoptosis in human prostate PC-3 cells via a receptor-independent mechanism. | FEBS Lett. | 1999 Sep 24;458(3):400-4.

[3] Armstrong JL1, Hill DS2, McKee CS2, Hernandez-Tiedra S3, Lorente M3, Lopez-Valero I4, Eleni Anagnostou M2, Babatunde F2, Corazzari M5, Redfern CP6, Velasco G4, Lovat PE2. | Exploiting Cannabinoid-Induced Cytotoxic Autophagy to Drive Melanoma Cell Death. | J Invest Dermatol. | 2015 Feb 10. doi: 10.1038/jid.2015.45. [Epub ahead of print]

[4] Scott KA1, Dalgleish AG1, Liu WM2. | The combination of cannabidiol and ?9-tetrahydrocannabinol enhances the anticancer effects of radiation in an orthotopic murine glioma model. | Mol Cancer Ther. | 2014 Dec;13(12):2955-67. doi: 10.1158/1535-7163.MCT-14-0402. Epub 2014 Nov 14.

[5] Russo EB1. | Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. | Br J Pharmacol. | 2011 Aug;163(7):1344-64. doi: 10.1111/j.1476-5381.2011.01238.x.

Berichten

 1. ©RMP schreef:

  Meer wetenschappelijk onderzoek naar werkzame stoffen in (medicinale)cannabis vind je op:

  https://medicinale-cannabis.startpagina.nl

  1. michel schreef:

   Ik maak THC en CBD olie zelf, volgens de Simpson methode. Dat doe ik, sinds de kanker van mijn oma. Het bleek toen erg lastig, aan THC olie te komen of tegen absurde prijzen. De overheid zou het daarom meer toegankelijk moeten maken…
   Zelf gebruik ik het voor mijn slaapproblemen en mijn partner voor de spierziekte. Het is goed tegen vele ziektes en gewoon plantaardig!

 2. Sjaak Vermeer schreef:

  Heb zelf zeer goede ervaring met CBD olie en die meng ik dan zelf met THC olie wat ik zelf maak, omdat ik het nergens kan krijgen. Heb geen kanker maar ben pijn-patient, met veel pijnklachten (fibromyalgie) door onstekingen en ischias. Daarbij helpt de combinatie THC en CBD met een verhouding van 1 op 1 ook goed.

  Me THC olie heb ik gemaakt uit wiet planten die ik met zaden heb gekweekt in me eigen tuin van de zomer. Wietzaadjes online gekocht bij me vaste leverancier, die ook allerlei medicinale wiet zaden aanbied: https://www.dutch-headshop.com/nl/wietzaadjes-mediwiet-zaden-c-1_97.html.

  Daarna opgekweekt in de aarde en mooie grote planten geworden ondanks de slechte zomer. Na het drogen van de toppen heb ik met de Medi-Wiet alcohol-methode de THC olie gemaakt met een glazen fles van de vruchtensap. Hierna de overgebleven THC olie gemengd met MediHemp Bio CBD olie: https://www.dutch-headshop.com/nl/smartshop-cbd-olie-c-13_103.html. Het was even experimenteren in het begin om de juiste verhoudingen tussen de olie te vinden. Ik heb nu een voor mij goed werkende THC / CBD olie en zou nooit meer zonder willen. Gelukkig heb ik genoeg wiet geoogst!

 3. Petra schreef:

  Wij gebruiken nu een tijdje cbd olie van MediHemp met 10% CBD, de raw variant en we zijn daar op zich wel blij mee. We lazen uitgebreide informatie over deze olie wat ons een goed geval gaf en we het dus besloten te kopen.

  Ik heb fibromyalgie en slaap veel beter door de olie. Ik heb overdag ook minder last dus voor mij is het echte een uitkomst. Alleen voor mijn man werkt het nog niet voldoende. Hij heeft al jaren reuma en doet alles om van de pijn af te komen. Hij gebruikt het nu 3 weken. Per dag ongeveer 10 druppeltjes.

  Moeten we meer geduld hebben? Of zou hij wellicht over moeten gaan op wietolie of eventueel beide moeten gebruiken? En waar zouden we wietolie kunnen kopen? Het zelf maken zit er voor ons niet in en we komen tot nu toe via facebook eigenlijk alleen maar wat vage adresjes tegen waardoor we niet zo goed durven en waardoor we hopen dat er hier iemand is die ons meer kan vertellen en misschien aan een betrouwbaar adres kan helpen.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Petra

 4. Erik schreef:

  CBD olie is er in verschillende soorten en wanneer je de smaak van de olie vies vindt kun je ook gebruik maken van capsules. Wel is het belangrijk om voor een goed merk te kiezen die betrouwbaar maar ook de beste percentages CBD bevat (5 – 10%).

 5. Michel schreef:

  Ik maak THC en CBD olie zelf. Mocht ik u ermee kunnen helpen, mail gerust! Michelentiny@home.nl

 6. michel schreef:

  Ik maak THC en CBD olie zelf, volgens de Simpson methode. Dat doe ik, sinds de kanker van mijn oma. Het bleek toen erg lastig, aan THC olie te komen of tegen absurde prijzen. De overheid zou het daarom meer toegankelijk moeten maken…
  Zelf gebruik ik het voor mijn slaapproblemen en mijn partner voor de spierziekte. Het is goed tegen vele ziektes en gewoon plantaardig!
  Mocht u ook niet aan de THC of CBD olie kunnen komen, kunt u altijd mailen: michelentiny@home.nl . wellicht dat ik u kan helpen ermee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *