Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > Met Cannabis Minder Opiaten

Met Cannabis Minder Opiaten

Share |

Veel mensen sterven aan een bijwerking van opiaten. Ook mensen die kanker hebben en opiaten krijgen tegen de pijn kunnen voortijdig door complicaties sterven. Zeer recent hoorden we weer van een dergelijk geval, waar de opiaten de oorzaak waren van een darmafsluiting die fataal werd. In de richtlijn paliatieve zorg staat letterlijk:

“Helaas hebben opioïden een aantal belangrijke bijwerkingen. Daarom is voorlichting over intensiteit en duur van deze bijwerkingen van groot belang. Indien de bijwerkingen niet op eenvoudige wijze te behandelen zijn, moet dosisverlaging, opioïdrotatie of verandering van toedieningsweg worden overwogen.
De volgende bijwerkingen kunnen optreden: Obstipatie treedt op bij 40-70% van de patiënten.”

Het zou zo veel logischer zijn om kankerpijnen niet meteen met opiaten te behandelen, maar veeleer met Cannabis preparaten. In de praktijk gebeurt dat ook en we weten van verhalen waarbij de opiaat dosering aangepast kon worden terwijl langzaam wietolie ingezet werd om de opiaten te vervangen. Dat horen we vaker.

Ook bij terminale patienten kunnen opiaten behoorlijk veel negatieve effecten hebben, de patient wordt een zombie met verstoppingen. We kennen verhalen van patienten die stap voor stap overgingen op Cannabis olie en de opiaten konden laten staan. De patienten kregen weer honger en voelden zich veel beter. Soms moest de verwachting dat de patient relatief snel zou sterven geheel aangepast worden en leefde de patient nog maanden (met een goede eetlust)!

Dit soort verhalen dienen beter in kaart gebracht te gaan worden. Cannabis verdient het om meer aandacht te krijgen!

Berichten

  1. Erik schreef:

    Vergeet de ooracupunctuur op het punt voor de Thalamus.
    Heb zo een patiënt kunnen helpen tot de laatste week en toen hielpen de opiaten ook niet meer! (betrof dubbele nekhernia tot week voor spoedoperatie)
    Als ooracupunctuur deze potentie bewijst is dat m.i 1e keus. In verdere komt daarna wiet aanbod. Eventueel geleidelijke overgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.