Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Curcuma: zinvol tegen kanker?

Curcuma: zinvol tegen kanker?

Share |

Curcuma kan serieus genomen worden. Het is een plantaardig product van de wortel van een plant. In de Indiase traditionele geneeskunde speelt curcuma een grote rol.
Er zijn bijna 1000 wetenschappelijke artikelen die de woorden curcuma en kanker (cancer) bevatten in PubMed. Curcuma heeft uiteenlopende remmende werkingsmechanismen op kanker, zoals bijvoorbeeld de remming van de Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR) [1] Curcuma remt ook de tumorgroei en de vaatgroei in de tumor. [2] Vandaar dat er momenteel studies lopen om de versterkende werking van Curcuma bij kankertherapie te testen. [3] Curcuma blijkt bijvoorbeeld in experimentele studies de anti-kanker werking van chemokuren te versterken. [4]

wordt aangevuld

Referentie

[1] Starok M1, Preira P2,3, Vayssade M4, Haupt K1, Salomé L2,3, Rossi C1. | EGFR Inhibition by Curcumin in Cancer Cells: A Dual Mode of Action. | Biomacromolecules. | 2015 Apr 24. [Epub ahead of print]

[2] Bimonte S1, Barbieri A2, Palma G3, Rea D1, Luciano A1, D'Aiuto M4, Arra C2, Izzo F1. | Dissecting the role of curcumin in tumour growth and angiogenesis in mouse model of human breast cancer. | Biomed Res Int. | 2015;2015:878134. doi: 10.1155/2015/878134. Epub 2015 Mar 23.

[3] Irving GR1, Iwuji CO2, Morgan B3, Berry DP4, Steward WP5, Thomas A6, Brown K7, Howells LM8. | Combining curcumin (C3-complex, Sabinsa) with standard care FOLFOX chemotherapy in patients with inoperable colorectal cancer (CUFOX): study protocol for a randomised control trial. | Trials. | 2015 Mar 24;16(1):110. doi: 10.1186/s13063-015-0641-1.

[4] Zhou Y1, Shen J1, Xia L1, Wang Y2. | Curcuma zedoaria (Berg.) Rosc. essential oil and paclitaxel synergistically enhance the apoptosis of SKOV3 cells. | Mol Med Rep. | 2015 Jul;12(1):1253-7. doi: 10.3892/mmr.2015.3473. Epub 2015 Mar 11.

Berichten

 1. Els schreef:

  Het versterkt de werking van chemotherapie? Hadden die onderzoekers ook een controle groep van patiënten met die alleen kurkuma kregen toegediend ?

  Zo lijkt het of het alleen sámen met chemo werkt.

 2. David schreef:

  Om de chemo er bij te vermelden zal wel onder druk van de pharmaceutische industrie plaatsvinden. Ikzelf heb een jaar geleden de diagnose prostaatkanker gekregen. Volgens de heren doktoren moest ik behandeld worden et de opties , ofwel wegsnijden van de prostaat ofwel de brachytherapie. Welnu ik heb gekozen om gecontroleerd af te wachten. Ondertussen curcuma longa en natriumbicarbonaat gebruikt. Nu een jaar later is er niets meer te zien et echo of gerichte prostaat-mri scan. Dus laat de reguliere hoek maar testen en testen , maar ik ben er van overtuigd dat deze natuurlijke middelen helpen. Niet alleen overtuigd, maar ook nog eens bewezen in de praktijk.

  1. administrator administrator schreef:

   IOCOB heeft geen druk, ook niet van de farmaceutische industrie!

   1. Kostia schreef:

    Deste David,
    Ik heb ook prostaatkanker.
    Hoe gebruikt u curcuma en natriumbicarbonaat?
    Ik hoop een snelle reactie van u.
    Alvast heer erg bedankt.

  2. Lomar schreef:

   Beste David,
   Ik zou graag van je willen weten hoe jij de curcuma en natriumcarbonaat hebt gebruikt.
   Ik bedoel hoeveel per keer en hoeveel keer per dag en hoelang enz.
   Hopelijk hoor ik van je.
   Met vriendelijke groet,
   Lomar

 3. Dries Verdenius schreef:

  Hallo David,
  ik heb prostaatkanker en heb een gelijktijdige chemo- en hormoonbehandeling ondergaan. Een hormooninjectie krijg ik nog steeds iedere drie maanden. Kunt U mij, van alle kurkumamedicijnen die op het internet te vinden zijn, er een paar aanbevelen. Tot nu toe (ik woon in Spanje en Nederland)heb ik het steeds aan de verschillende apothekers overgelaten maar wil graag één ‘vast merk’. met vriendelijke groet,
  Dries

 4. Broer schreef:

  David geeft geen antwoordt. Heeft niet geholpen dus. Waarschijnlijk al dood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *