Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Fytotherapie > Aromatherapie ondergewaardeerd en vrijwel niet onderzocht

Aromatherapie ondergewaardeerd en vrijwel niet onderzocht

Share |

IMG_0857Aromatherapie is het gebruik van etherische olie om genezing te bewerkstelligen. Het is schokkend te merken hoe weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar de effecten van aromatherapie. De hedendaagse geneeskunde richt zich vrijwel uitsluitend op synthetische moleculen die nieuw zijn en gepatenteerd kunnen worden.

Etherische oliën bevatten honderden natuurlijke moleculen, en die kunnen niet meer gepatenteerd worden. Bovendien, scheidt ze maar eens van elkaar. Zo is aromatherapie een voorbeeld van ‘niet boeiend voor farma’. Er zijn slechts enkele vormen van aromatherapie onderzocht. Bijvoorbeeld de werking van bepaalde etherische oliën op bronchitis en ontstoken darmen (muntachtige stoffen).

Aromatherapie maakt ook gebruik van etherische oliën waar al snel die honderd verschillende verbindingen in zitten. En door onze moderne focus op een molecuul, een ziekte en een receptor is het onderzoek naar aromatherapie absoluut niet jazzy.

Maar wat bijvoorbeeld heel veelzeggend is, is dat als je bepaalde etherische olie op de huid brengt, binnen 10 minuten die etherische olie aantoonbaar is in het bloed! Daaruit blijkt dat het op de huid aanbrengen van creme’s en oliesoorten met etherische componenten een direct effect kan hebben op ons hele lichaam via het bloed.

IOCOB vindt dat dat moet veranderen!

Berichten

  1. Tedje van Asseldonk schreef:

    Beste IOCOB, het komende nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie gaat volop in op aromatherapie. Zeker zou er meer onderzoek moeten komen, anderzijds wordt er enorm veel onderzoek aan gedaan in de landen rond de middellandse zee en in het Midden-Oosten. Er zijn specifieke tijdschriften en congressen. Maar dit onderzoek haalt eigenlijk zelden of nooit de media hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.