Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Fytotherapie > Aroma therapie: meer dan op de huid alleen

Aroma therapie: meer dan op de huid alleen

Share |

IMG_4066

Bij het instellen van aroma therapie spelen essentiele olie soorten een grote rol. Deze vluchtige olie soorten hebben vaak allerlei bijzondere geuren. Massage met dit soort olieen, meestal verdunt in een massage olie basis wordt meestal wat lacherig weggehoond als ‘beetje aaien kan geen nut hebben’. Dat dit oerdom is, omdat dit soort aroma therapie een bijzondere vorm van farmacotherapie is, daar hebben slechts weinigen van gehoord.

Nu, in de wetenschap is aangetoond dat als je de huid inwrijft met essentiele oliesoorten, dat die oliesoorten ook vrij snel door de huid heen dringen, en dus daar in het lichaam direct hun biologische effect kunnen bewerkstelligen.

Onderzoekers vonden dat de zogenaamde geurende olie-stoffen in de olie die behoren tot de groep van de terpenen, namelijk linalool, linalyl acetate, terpinen-4-ol, citronellol en alpha-pinene- allen de huid doordrongen. [1] Sterker nog, essentiele oliesoorten kunnen zelfs helpen zodat andere stoffen makkelijker door de huid heen dringen, en in het lichaam hun effect brengen. [2] [3] De snelheid waarmee deze planten substanties de huid doordringen is ook hoog, en snel na het opbrengen kunnen de stoffen al in het bloed aanwezig zijn. [4] Terpenen kunnen zelfs de effectiviteit van de modernste nanoemulsies versterken. [5] Zelfs bij korsten op brandwonden kunnen deze stoffen helpen om andere geneesmiddelen beter door de wond heen te laten dringen. [6]

Zo blijken stoffen uit de plantenwereld niet alleen al op zich zelf via de huid opgenomen te kunnen worden, deze plantaardige stoffen kunnen ook helpen om andere medicinale stoffen beter de huid te laten doordringen!

Referentie

[1] Cal K1. | Skin penetration of terpenes from essential oils and topical vehicles. | Planta Med. | 2006 Mar;72(4):311-6.

[2] Mittal A1, Sara UV, Ali A, Aqil M. | The effect of penetration enhancers on permeation kinetics of nitrendipine in two different skin models. | Biol Pharm Bull. | 2008 Sep;31(9):1766-72.

[3] Aqil M1, Ahad A, Sultana Y, Ali A. | Status of terpenes as skin penetration enhancers. | Drug Discov Today. | 2007 Dec;12(23-24):1061-7. Epub 2007 Oct 17.

[4] Cal K1, Sopala M. | Ex vivo skin absorption of terpenes from Vicks VapoRub ointment. | Med Sci Monit. | 2008 Aug;14(8):PI19-23.

[5] Sakeena MH1, Elrashid SM, Muthanna FA, Ghassan ZA, Kanakal MM, Laila L, Munavvar AS, Azmin MN. | Effect of limonene on permeation enhancement of ketoprofen in palm oil esters nanoemulsion. | J Oleo Sci. | 2010;59(7):395-400.

[6] Moghimi HR1, Makhmalzadeh BS, Manafi A. | Enhancement effect of terpenes on silver sulphadiazine permeation through third-degree burn eschar. | Burns. | 2009 Dec;35(8):1165-70. doi: 10.1016/j.burns.2009.02.006. Epub 2009 May 17.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *