Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Thee aminozuur l-theanine tegen maagzweren door pijnstillers

Thee aminozuur l-theanine tegen maagzweren door pijnstillers

Share |
l-theanine geneest bijwerkingen van pijnstillers, zoals maagzweren.

Pijnstillers zoals indomethacine en ibuprofen veroorzaken maagklachten en bij langdurig gebruik neemt de kans op maagzweren toe. In een elegant proefdiermodel wisten onderzoekers aan te tonen dat het natuurlijke aminozuur uit de theeplant de genezing van deze zweren sterk bevordert. [1]

Indomethacine veroorzaakte maagzweren en bij die maagzweren werd gemeten hoe het stond met de oxidatieve status van het weefsel en de immuunstatus. Het toedienen van l-theanine verbeterde beide aspecten in het wondweefsel.

Of, met de woorden van de onderzoekers:

L-theanine significantly alleviated the adverse oxidative effect of indomethacin through enhanced synthesis of PGE2 by modulation of cyclo-oxygenase-1 and 2 [COX-1 and COX-2] expression, Th1/Th2 cytokine balance, and restoration of cellular antioxidant status at the gastric ulcer margin.

Referentie

[1] Chatterjee S1, Chatterjee A, Roy S, Bera B, Bandyopadhyay SK. | L-Theanine healed NSAID-induced gastric ulcer by modulating pro/antioxidant balance in gastric ulcer margin. | J Nat Med. | 2014 Oct;68(4):699-708. doi: 10.1007/s11418-014-0852-x. Epub 2014 Jul 1.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.