Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > Rechter: BTW acupunctuur-arts is niet juist

Rechter: BTW acupunctuur-arts is niet juist

Share |

Ondanks de sterke lobby van de VtdK tegen complementaire behandelwijze, en ondanks het feit dat minister Schipper in haar wijsheid (ingefluisterd door de VtdK) meende dat het aan de tijd was voor CAM artsen om BTW te gaan betalen, heeft het recht gezegevierd.

De uitspraak van de rechter is onder de link te lezen. 

De rechter vatte o.a. samen:

 

Belanghebbende is arts en heeft aanvullend een acupunctuuropleiding gevolgd. De rechtbank oordeelt dat ook de door belanghebbende verrichte acupunctuurbehandelingen vrijgesteld zijn van omzetbelasting. De rechtbank heeft daarbij overwogen dat acupunctuur onderdeel vormt van de artsenstudie in Utrecht en Groningen, dat de opleiding van belanghebbende zeker hetzelfde niveau heeft en in dat die opleiding in het verlengde ligt van en een evidente verdieping vormt op de initiële opleiding tot arts.

 

De gehele proces tekst is zeer verhelderend, en getuigt van groot inzicht van de rechter. Natuurlijk moest de voorzitter van de VtdK in Medisch Contact opmerken dat de rechter er niets van gesnapt had, maar dat konden we al voorspellen. Haar opmerking dat niemand weet hoe acupunctuur werkt en het daarom niet kan werken is een klassieke. Bij bestudering van PubMed zal ze mogelijk wel begrijpen hoe acupunctuur werkt, omdat daar sinds een tiental jaren veel fysiologische studies met duidelijke resultaten naar gedaan zijn. [1], [2], [3], [4] etc. Om die studies te begrijpen hoef je ook niets te weten van acupunctuur, dus dat scheelt weer.

We begrijpen inmiddels veel meer van acupunctuur en waarom acupunctuur werkzaam is, en dat is niet doordat er meridianen zijn of speciale qistromen. Het kan allemaal ook gewoon verklaard worden via onze westerse logica. En dat is toch mooi, Catherine?

Referentie

[1] Tjen-A-Looi SC1, Guo ZL2, Longhurst JC2. | GABA in Nucleus Tractus Solitarius Participates in Electroacupuncture Modulation of Cardiopulmonary Bradycardia Reflex. | Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. | 2014 Sep 17. pii: ajpregu.00300.2014. [Epub ahead of print]

[2] Lan L1, Gao Y2, Zeng F1, Qin W3, Dong M1, Liu M1, Guo T1, Liang F1. | A central analgesic mechanism of acupuncture for migraine: An ongoing functional MRI study. | Neural Regen Res. | 2013 Oct 5;8(28):2649-55. doi: 10.3969/j.issn.1673-5374.2013.28.007.

[3] Lin YW1, Hsieh CL2. | Auricular Electroacupuncture Reduced Inflammation-Related Epilepsy Accompanied by Altered TRPA1, pPKC?, pPKC?, and pERk1/2 Signaling Pathways in Kainic Acid-Treated Rats. | Mediators Inflamm. | 2014;2014:493480. doi: 10.1155/2014/493480. Epub 2014 Jul 24.

[4] Du JY1, Fang JQ2, Liang Y3, Fang JF4. | Electroacupuncture attenuates mechanical allodynia by suppressing the spinal JNK1/2 pathway in a rat model of inflammatory pain. | Brain Res Bull. | 2014 Jul 7;108C:27-36. doi: 10.1016/j.brainresbull.2014.06.004. [Epub ahead of print]

Berichten

 1. Henk Smitter schreef:

  Super…maar geldt natuurlijk ook voor andere geneeswijzen zoals b.v. Orthomoleculaire Therapie. Zie alle studies op PubMed e.d.

  Vitamine D3, K2, Omega 3 vetzuren, Magnesium, Vitamine B3, Curcumine, N-Acetyl-L-Cysteine (NAC) , cocosolie, enz.

 2. Bas van dijk schreef:

  Wat is het standpunt van IOCOB inzake al dan niet btw heffing op andere big/alternatieven of niet BIG alternatieven.
  Is de btw vrijstelling voor enkel arts-acupuncturisten bedoeld?

  1. administrator administrator schreef:

   Wat het standpunt van IOCOB is is niet zo relevant, het gaat om de uitspraak van de rechter in deze zaak; de rechter ziet acupunctuur door een arts als onderdeel van de behandeling die de arts instelt, en de arts voert te behandeling uit om de patient te genezen cq beter te maken. Hoe die uitspraak zich verhoudt tot niet-artsen die acupunctuur hanteren, is niet afleidbaar uit deze casus.

   1. frank Hurks schreef:

    Beste Jan je kunt dit gewoon opzoeken hoor. zie onderstaande uitspraak.
    De btw-vrijstelling voor gezondheidskundige verzorging geldt onder voorwaarden voor beroepsbeoefenaren die onder de Wet BIG vallen. Wij hebben u eerder bericht dat uit het arrest van de Hoge Raad van 27 maart 2015 volgt dat naast paranormaal therapeuten ook in ieder geval chiropractoren gebruik kunnen maken van de btw-vrijstelling voor gezondheidskundige diensten, omdat de verrichte gezondheidskundige diensten kwalitatief soortgelijk zijn aan die van beroepsbeoefenaren die onder de Wet BIG vallen. Volgens dit bericht van de Belastingdienst kunnen ook beroepsbeoefenaren die niet onder de Wet BIG vallen, vanaf 27 maart 2015, van dezelfde btw-vrijstelling gebruiken als zij kwalitatief soortgelijke gezondheidskundige diensten uitvoeren als beoefenaren die wel onder de Wet BIG vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.