Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Kindereczeem: wat het is en wat te doen - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Kindereczeem: wat het is en wat te doen

Kindereczeem: wat het is en wat te doen

Share |
Kindereczeem komt veel voor en brengt ouders tot wanhoop met een steeds krabbend kind. Wat te doen?
eczeem bij kinderen

eczeem bij kinderen

Eczeem bij kinderen komt bijzonder vaak voor. Het lijkt wel of het de laatste jaren steeds vaker gezien wordt. De kinderen hebben er enorm veel last van, en kunnen hun krabreflex niet remmen. De jeuk en de pijn van het eczeem brengt de kinderen behoorlijk uit balans en drijft soms de ouders tot het uiterste. Veel huilen en gestoorde nachtrust voor het hele gezin. We noemen dit vaak atopisch eczeem, of constitutioneel eczeem. Maar hoe je het ook noemt, de huid is rood, schilferig, jeukend en vol krabeffecten. (Eczeem is de medische term voor een huid die rood is, schilfert en jeukt.)

Te weinig ontstekingsremmend vet in de huid

Inmiddels weten wij dat bij een chronisch ontstoken huid die jeukt de natuurlijke vetten in die huid die jeukdempend en ontstekingsremmend zijn veel te weinig voorkomen. Een van de belangrijkste vetten uit die groep is palmitoylethanolamide. Nu er een creme beschikbaar gekomen is met een hoge concentratie van dit natuurlijke vet, is een nieuwe behandeling beschikbaar gekomen, maar daarover later meer.

Hoe kinder eczeem behandelen?

De wetenschap heeft er geen goed antwoord gevonden om kindereczeem te behandelen. De meeste anti-eczeem middelen bevatten nare stoffen met veel bijwerkingen die je niet aan je kinderen wilt geven. Vooral hormoon zalven. Of zalven of crèmes met teer (pix liquida; bah!). Bovendien is er eigenlijk bar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de beste behandeling bij kinderen, en in een tijdschrift over behandelingen dat artsen veel raadplegen (Het GeBu) staat letterlijk:

Bij de totstandkoming van dit artikel bleek het beschikbare dubbelblinde gerandomiseerde en gecontroleerde onderzoek naar de behandeling van eczeem bij kinderen beperkt van omvang en nogal eens van matige kwaliteit te zijn. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in het Geneesmiddelenbulletin is een deel van de in dit artikel gegeven adviezen dan ook niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, maar op opinies en ervaringen in de praktijk.

Kindereczeem, constitutioneel eczeem

Kindereczeem is een chronische aandoening welke voorkomt voor bij 5% van zuigelingen en peuters. Deze huidaandoening wordt ook wel genoemd: atopisch eczeem of constitutioneel eczeem. De vroegere benaming voor kindereczeem is dauwworm. Waarom dauwworm? ‘Dauw’ geeft aan dat de huiduitslag vochtig is; ‘worm’ betekent dat de uitslag vaak ringvormig is. Het is belangrijk te weten dat deze huidstoornis niet besmettelijk is! En de ouders hoeven zich geen zorgen te maken dat het ontstaat door een slechte
huidverzorging. Of een kind kindereczeem krijgt, wordt bepaald door een erfelijke aanleg, en vermoedelijk door allergische prikkels. De erfelijke constitutie speelt ook een rol bij het ontstaan van astma, astmatische bronchitis en hooikoorts, dat vaak gezien wordt bij kinderen met atopisch of kindereczeem. Prikkels zoals temperatuurs- en vochtwisselingen, huisstof en huisstofmijten of huisdieren kunnen bij gevoelige kinderen het eczeem laten opvlammen.

Kindereczeem: jeuk, roodheid, schilfering en krabben

Kindereczeem zie je optreden zo’n 1 tot 4 maanden na de geboorte. Er ontstaan dan rode, jeukende, en soms vochtige huiduitslag met vaak blaasjes op het gezicht en tussen de
hoofdharen, maar ook op de armen en benen. Vooral de jeuk is erg vervelend. De baby en kleuter tracht de jeuk te verminderen door te krabben, helaas wordt het eczeem daardoor veel erger. Logisch dat de kids vaak onrustig zijn en veel huilen, ook ’s nachts.

Kindereczeem verloopt in pieken en dalen, met perioden dat het goed gaat en dan ineens ontspoort het weer. Meer dan de helft van de kinderen heeft rond het derde levensjaar geen klachten meer. Er blijven toch altijd kinderen die veel last hebben, en die dan ook chronisch behandeld worden met zalven en creme’s die corticosteroiden bevatten, geen goede zaak omdat dat hormonen zijn.

Kindereczeem behandeld met PEA creme: voor en na

Kindereczeem behandeld met PEA creme: voor en na

In een studie met meer dan 300 kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar bleek dat behandeling met PEA creme op alle vlakken verbetering gaf, minder roodheid, minder schilfering, minder jeuk en overlast. Een van de kindjes met navel eczeem zien we hier voor en na de behandeling met Pea creme.

Creme met PEA is al lang geleden ontworpen, in 1994, in een patent van een Italiaanse groep; deze groep heeft de creme echter nooit ontwikkeld zo lijkt het. Later zijn er ook nog andere patenten geschreven over PEA creme, onder anderen een boeiende waar men vond dat als je met PEA creme behandeld, je veel minder corticosteroiden nofig hebt.

Natuurlijke behandeling van kindereczeem

Schermafbeelding 2014-08-09 om 14.04.07De wetenschap heeft eigenlijk niets zinvols voor deze kinderen te bieden, wat van bewezen effectiviteit is met een goede veiligheid. Dat staat duidelijk in het geneesmiddelen bulletin. Geen ouder staat te trappelen zijn/haar kind met hormoonzalven te behandelen.

Daarom is het goed dat er een creme is met een natuurlijke ontstekingsremmende, jeukstillende en pijnverminderende stof erin: palmitoylethanolamide (PEA). Deze PEA creme is zonder recept verkrijgbaar en er zijn goede resultaten mee behaald. PEA creme is sinds 2004 beschikbaar en is in een aantal studies geëvalueerd en blijkt de pijn, roodheid en beschadigingen van de huid, alsmede de jeuk te kunnen verminderen. De eerste PEA creme bevatte echter weinig PEA (minder dan 0,5%), nu is er een nieuwe creme beschikbaar die een hoge concentratie van PEA heeft, 1.5%, samen met de ontstekingsremmende natuurlijke stof Boswellia.

De logica om het kindereczeem met PEA creme te behandelen lijkt duidelijk:

1. In de huid zit de natuurlijke ontstekingsremmende stof PEA.

2. Bij chronische huidontstekingen zoals dermatitis en eczeem is de synthese van deze stof zeer veel minder.

3. Door het extern toedienen van PEA via creme wordt de huid weer tot rust gebracht.

Bijwerkingen zijn niet te verwachten van PEA, de basiscreme is indifferent en beschermt de huid tegen vochtverlies. Ook daarvan zijn bijwerkingen niet te verwachten. Het is echter wijs om allereerst een klein beetje creme te testen, of er onverhoopt geen allergische reactie ontstaat tegen de basiscreme. Dat zie je bijna nooit, maar het is beter om zeker te weten voordat je grotere huidoppervlakten insmeert met de creme.
Creme die PEA bevat is uitgebreid wetenschappelijk getest:

1. Bij rond 2000 patienten met atopisch eczeem en vele honderden kinderen met kindereczeem,

2. Bij patienten met bestralingsschade van de huid dor kanker behandelingen

3. Bij ernstige jeuk en huidproblemen door nierdialyse

Dat het effect klinisch een bijzondere betekenis had, blijkt wel uit het citaat van een van die onderzoeken naar de bescherming tegen radioactieve bestraling van de huid:“Results from the Trento study show that 4 out of 5 patients receiving radiotherapy for head and neck cancer and using palmitoylethanolamide cream experience only a mild or no skin reaction”

Hoe je kindereczeem kan voorkomen weet ook niemand, het GeBu zegt daarover:

De effectiviteit van preventieve maatregelen is niet bekend. In de praktijk wordt geadviseerd om frequent de luiers te verwisselen en eventueel papieren luiers te gebruiken.

Verdere praktische tips: Gebruik geen wollen kleding voor je kind, dat kriebelt en kan het eczeem verergeren. Katoenen kleding is veel beter. Liever ook geen synthetische kleding.

Bronnen: over de diverse effecten van PEA creme op huidaandoeningen

PEA containing cream in atopic dermatitis: results of a comparator trial; repairing the skin

THE PALMITOYLETHANOLAMIDE FAMILY: A NEW TREATMENT CHOICE FOR ATOPIC DERMATITIS?

https://palmitoylethanolamide4pain.com/2014/08/08/pea-cream-in-atopic-dermatitis-results-of-a-comparator-trial/

PEA creme: palmitoylethanolamide in beschermende creme, tegen pijn en jeuk

Kircik L. A nonsteroidal lamellar matrix cream containing palmitoylethanolamide for the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2010 Apr;9(4):334-8.

Phan NQ, Siepmann D, Gralow I, Ständer S. Adjuvant topical therapy with a cannabinoid receptor agonist in facial postherpetic neuralgia. J Dtsch Dermatol Ges. 2010 Feb;8(2):88-91. doi: 10.1111/j.1610-0387.2009.07213.x. Epub 2009 Sep 10. English, German.

Eberlein B, Eicke C, Reinhardt HW, Ring J. Adjuvant treatment of atopic eczema: assessment of an emollient containing N-palmitoylethanolamine (ATOPA study). J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Jan;22(1):73-82. doi: 10.1111/j.1468-3083.2007.02351.x.

Kemeny L, Koreck A, Kis K, Kenderessy-Szabo A, Bodai L, Cimpean A, Paunescu V, Raica M, Ghyczy M. Endogenous phospholipid metabolite containing topical product inhibits ultraviolet light-induced inflammation and DNA damage in human skin. Skin Pharmacol Physiol. 2007;20(3):155-61. Epub 2007 Jan 17.

Ständer S, Reinhardt HW, Luger TA. [Topical cannabinoid agonists. An effective new possibility for treating chronic pruritus]. Hautarzt. 2006 Sep;57(9):801-7. German.

Szepietowski JC, Szepietowski T, Reich A. Efficacy and tolerance of the cream containing structured physiological lipids with endocannabinoids in the treatment of uremic pruritus: a preliminary study. Acta Dermatovenerol Croat. 2005;13(2):97-103.

Garcia BD, Goldman MP, Gold MH. Comparison of pre- and/or postphotodynamic therapy and intense pulsed light treatment protocols for the reduction of postprocedure-associated symptoms and enhancement of therapeutic efficacy. J Drugs Dermatol. 2007 Sep;6(9):924-8.

Abramo F, Campora L, Albanese F, della Valle MF, Cristino L, Petrosino S, Di Marzo V, Miragliotta V. Increased levels of palmitoylethanolamide and other bioactive lipid mediators and enhanced local mast cell proliferation in canine atopic dermatitis. BMC Vet Res. 2014 Jan 14;10:21. doi: 10.1186/1746-6148-10-21.

Abramovits W, Perlmutter A. Steroids versus other immune modulators in the management of allergic dermatoses. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2006 Oct;6(5):345-54. Review.

Lambert DM, Vandevoorde S, Jonsson KO, Fowler CJ: The palmitoylethanolamide fam- ily: a new class of anti-inflammatory agents? Curr Med Chem 2002;9:663–674.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *