Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > Electroacupunctuur zinvol bij klachten van chemotherapie

Electroacupunctuur zinvol bij klachten van chemotherapie

Share |

Jun J. Mao, John T. Farrar, Deborah Bruner, Jarcy Zee, Marjorie Bowman, Christina Seluzicki, Angela DeMichele, Sharon X. Xie. Electroacupuncture for fatigue, sleep, and psychological distress in breast cancer patients with aromatase inhibitor-related arthralgia: A randomized trial. Cancer, 2014; DOI: 10.1002/cncr.28917

In bovenstaand artikel wordt melding gemaakt van de resultaten van electroacupunctuur bij patienten met borstkanker die chemokuren volgen. Eerder was al aangetoond dat electroacupunctuur significant de pijn kon verminderen. Nu blijkt dat ook gevoelens van angst, depressie en vermoeidheid ten opzichte van placebo significant afnemen. We citeren de samenvatting, door een van de auteurs gegeven:

“Our study provides a novel understanding of how fatigue, sleep and psychological distress relate to pain in patients with AI-related joint pain. More importantly, we found that acupuncture helped reduce these symptoms and the effects persisted for at least four weeks following treatment,” said Mao. “There is a small but growing body of literature showing that acupuncture is effective for the management of pain, fatigue, anxiety and depression. However, studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are needed to provide more in-depth knowledge about how these treatments, combined with usual care, are improving quality of life for our patients.”

De samenvatting van de resultaten van de UNiversiteit van Pennsylvania hieronder:

Use of electroacupuncture (EA) – a form of acupuncture where a small electric current is passed between pairs of acupuncture needles – produces significant improvements in fatigue, anxiety and depression in as little as eight weeks for early stage breast cancer patients experiencing joint pain related to the use of aromatase inhibitors (AIs) to treat breast cancer. The study is the first demonstration of EA’s efficacy for both joint pain relief, as well as these other common symptoms.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.