Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > Joep Lange, Jacqueline van Tongeren: overleden bij vliegtuigramp

Joep Lange, Jacqueline van Tongeren: overleden bij vliegtuigramp

Share |
joep lange overleden door zinloos geweld

joep lange overleden door zinloos geweld

Joep Lange, en zijn rechterhand Jacqueline van Tongeren, enorm bevlogen en lieve mensen, zijn omgekomen bij de zinloze ramp als gevolg van de oorlog in de Ukraine. Deze twee mensen, die hun leven gewijd hebben aan AIDS onderzoek en aan het beschikbaar maken van AIDS medicamenten in Africa tegen betaalbare prijzen, waren onvergetelijk. Andere namen zijn nog niet bekend, maar we vrezen voor veel bekende bevlogen internisten en AIDS onderzoekers die verloren gegaan zijn in dit zinloze geweld.

Professor Joep Lange: een bevlogen man

Professor Joep Lange is een goede bekende van IOCOB en zat jaren in de wetenschappelijke adviesraad. Hij was een icoon van de internationale onderzoekswereld en werd wijd en zijd geroemd voor zijn integriteit, wetenschappelijk inzicht, bevlogenheid en menselijkheid. Hij was een enorm prettige collega om mee te werken, aldus de voorzitter van IOCOB die een jaar met hem samen het Internationale Aids onderzoekscentrum van het AMC bemande als directeur:

“Joep was altijd optimistisch, vriendelijk, opbouwend en had een haarfijn gevoel voor waar de wetenschap heen moest in de strijd tegen AIDS en andere potentieel dodelijke virale aandoeningen. Jacqueline van Tongeren was een dijk van een vrouw, ondersteunde Joep op alle vlakken en stond altijd klaar  om medewerkers van het Aids onderzoekscentrum te steunen. Ik ben enorm geschokt door hun zinloze dood”, aldus de voorzitter van IOCOB.

Voormalig CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier noemt Joep een wereldverbeteraar. “Mensen die de wereld niet kan missen. God bless” , aldus haar tweet.

De International AIDS Society, waar Joep Lange voorzitter van was, memoreerde:

“Perhaps more than any single individual in HIV research, Lange rallied support for triple antiretroviral therapy as the only way to stop HIV. Lange turned his attention to the millions of underserved and untreated people with HIV throughout the world. Joep Lange will be missed not only for his leadership in the AIDS field, but for his effervescent wit, sardonic humor, and love of life.”

Joep Lange heeft meer dan 350 artikelen gepubliceerd en begeleidde meer dan 30 promovendi. Deze maand zelfs verscheen er een artikel dat meteen PubMed geindexeerd werd in het vaktijdschrift Clinical Infectious Diseases: ‘Global Response to HIV: Treatment as Prevention, or Treatment for Treatment? [1]

In 2007 werd zijn werk bekroond met de Eijkman medaille voor zijn prestaties in Tropische Geneeskunde. “If you can get coca cola across every part of Africa, why not HIV drugs.” was een bekende uitspraak van Joep.

Jacqueline van Tongeren had de laatste jaren rol van hoofd Communicatie van het Amsterdam Institute for Global Health and Development.

Andere slachtoffers

Aan boord van het ramptoestel dat donderdag in Oekraïne is gecrasht, een Boeing 777, bevonden zich 298 mensen. Onder hen waren minstens 193 Nederlanders.

In het neergestorte vliegtuig MH17 zaten ook veel Nederlandse congresgangers onderweg naar Melbourne. Zij zouden deelnemen aan de 20ste International AIDS Conference die van 20 – 25 juli zal plaatsvinden. Pim de Kuijer van Stop AIDS Now, Martine de Schutter van het AIDS Fonds, Glenn Raymond Thomas van the World Health Organisaton en Lucie van Mens van the Female Health Company zijn ook omgekomen. We vrezen vandaag nog meer namen te horen van bevlogen artsen en onderzoekers.

Malaysia Airlines verwacht later vrijdag de passagierslijst af te hebben en zal deze dan publiceren, zei een woordvoerder van de vliegtuigmaatschappij. Deze naamlijst is inmiddels vrijgegeven.

We zullen deze bijzondere mensen zeer missen en zijn enorm dankbaar voor wat ze ons meegegeven hebben. Wat een zinloze dood door deze zinloze oorlog.

Er zaten ook allerlei vakantiegangers aan boord, waaronder 3 leerlingen van een middelbare school in Woerden: Robert-Jan en Frederique van Zijtveld (5 en 6 vwo) en Robin Hemelrijk (4 havo). Ook hen gedenken we, samen met de andere kinderen die omgekomen zijn.

Referentie

[1] Sigaloff KC1, Lange JM2, Montaner J3. | Global Response to HIV: Treatment as Prevention, or Treatment for Treatment? | Clin Infect Dis. | 2014 Jul 1;59 Suppl 1:S7-S11. doi: 10.1093/cid/ciu267.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *