Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Politiek > Integratieve Pijnbehandeling: topic van wereldniveau

Integratieve Pijnbehandeling: topic van wereldniveau

Share |

Terwijl in Nederland we in het moeras van de Vereniging tegen de Kwakzalverij verzakken met onze inzichten rond Integratieve geneeskunde, brengt een wereldorganisatie met autoriteit, de IASP een special uit met als titel: Integrative Pain Medicine, A holistic model of Care. Dit viel op 12 juli bij ons op de deurmat, en is dus heet van de pers.

In deze nieuwsbrief ruime aandacht voor een aantal zinvolle complementaire behandelvormen van pijn volgens de IASP (International Assiciation for the study of Pain), zoals acupunctuur (bewezen zinvol bij diverse chronische pijnvormen), mind-body technieken, mindfulness en supplementen. Ook voeding komt ter sprake. Een van de factoren die pijn versterkt is bijvoorbeeld een te laag vitamine D3 gehalte, iets dat we al jaren roepen, dat internationaal aanvaard wordt, maar waar de meeste Nederlandse specialisten nog steeds niet aan willen. Het nadeel dat supplementen hebben, is dat er geen patenten op mogelijk zijn en dat er dus geen vette farmalobby voor bestaat. Het is sinds kort zelfs zo dat je niets meer over de functie en de indicaties van supplementen mag schrijven. Te gek voor woorden, maar we leven in een totale repressieve maatschappij wat dat aangaat.

De IASP waarschuwt ook voor bijwerkingen van reguliere pijnmedicatie, zoals maagzuurremmers, die vitamine B12 tekorten en Magnesium tekorten kunnen doen ontstaan, beide zijn risicofactoren voor meer pijn.

In ieder geval breekt de IASP een lans voor holistische geneeskunde, met name rond pijnbehandeling. En noch acupunctuur noch supplementen en voeding, noch mind-body technieken zijn voor de IASP kwakzalverij. Dat geldt alleen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *