Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Het slimme onbewuste

Het slimme onbewuste

Share |
Het slimme onbewusteHet bewustzijn wordt door mensen, volgens Dijksterhuis, veel belangrijker gevonden dan het daadwerkelijk is. We zien het als kern van het menselijk bestaan. Om intellectuele ruimte te scheppen voor het onbewuste moet het bewustzijn eerst van het voetstuk af. Daartoe geeft hij veel voorbeelden van situaties uit de dagelijkse praktijk. Hij refereert aan het nemen van beslissingen die tot stand komen door goed en diep na te denken. En wat blijkt, veel beslissingen worden gedachteloos genomen. Ergens een nachtje over slapen kan ook tot een goed besluit leiden. Het nemen van beslissingen wordt dan ook uitvoerig beschreven.

Het is een illusie dat ons bewustzijn de baas is in ons brein. Uit experimenteel onderzoek blijkt dat mensen beslissingen nemen of een mening hebben op basis van onbewuste redenen. Het bewustzijn creëert achteraf de illusie dat er allerlei andere redenen waren. Met andere woorden het bewustzijn hobbelt achter de feiten aan. Het probeert achteraf te verklaren waarom we dingen doen, maar het weet meestal helemaal niet waarom.

De eerste hoofdstukken vormen een opmaat naar de meer gestructureerde aanpak van de hoofdstukken 6 en 7. We treffen er o.a. de vraag aan ‘hoe gedrag ontstaat’. Er volgt een uitvoerig betoog en het wordt duidelijk dat gedrag gerepresenteerd wordt in de hersenen.

Zo’n representatie wordt geactiveerd door waarneming, door denken of is het gevolg van een echte beslissing.

De conclusie die getrokken wordt is dat het bewustzijn niets doet, maar op een passieve manier invloed heeft. Informatie die in het bewustzijn komt, mobiliseert onbewuste processen, die vervolgens aan de slag gaan. Het lijkt natuurlijk alsof het bewustzijn wel iets doet, alsof het soms beslissingen neemt. Deze beslissingen zijn echter schijnbeslissingen en ze kunnen leiden tot de illusie dat we iets doen uit vrije wil.

De foto op de omslag van het boek, een ijsberg met het onzichtbare onder water verkerende deel, illustreert heel goed het beeld van ons bewustzijn en het onbewuste deel.

Dit populair wetenschappelijke boek is per hoofdstuk voorzien van een lijst met noten waarin veel onderzoeksresultaten worden aangehaald. Het is prettig geschreven geeft een goed toegang tot de stof.

Boekgegevens:

Het slimme onbewuste, Ap Dijksterhuis
Uitgeverij Bert Bakker (onderdeel van Uitgeverij Prometheus)
ISBN 978 90 351 2968 9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.