Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Luc Bonneux: er is minder medisch onderzoek nodig

Luc Bonneux: er is minder medisch onderzoek nodig

Share |
Bonneux schiet op ivoren torens: weg met het hedendaagse wetenschapsbal!

Dr Luc Bonneux, epidemioloog en als arts werkend in een verpleeghuis, is altijd goed voor een schokgolf in de medische wereld. Hij is erg goed in het fileren van medische misstanden. Zo introduceerde Bonneux bijvoorbeeeld de term ‘prazolozen‘ voor de veel voorkomende bijwerkingen van maagzuurremmers, zoals omeprazol. Deze middelen worden vaak klakkeloos voorgeschreven, en Luc maakte dat bijzonder transparant.

Ook in een recente Medisch Contact, liet hij weer van zich horen. Hij gaf aan dat de medische wetenschap toen hij geneeskunde ging studeren niet je dat was:

De medische wetenschap was een staalkaart van slechte wetenschap: ongepaste designs, ongeschikte bevolkingen, te kleine stalen, foute statistiek, overdreven interpretaties van schaarse krenten, geplukt uit heel veel pap.

NU, zo liet Bonneux weten, 25 jaar later is de kwaliteit van de medische wetenschap niet beter, maar eerder slechter.

Bonneux is als epidemioloog in goed gezelschap. Hij verwijst naar de hoogleraren Chalmers en Glasziou die aangeven dat 85 procent van de wetenschapsbudgetten verspild zijn. En professor Ioannidis liet laatst weten dat van de duizenden studies die een verband beschrijven tussen genetische factoren en ziektes, 99 procent zeker fout-positief is. Maar, zo vervolgt Bonneux, dat is nog beter dan de tienduizenden wetenschappelijke studies die verbanden tussen voeding en ziekte beschrijven: daar zit niets meer tussen dan het papier waard was waar het is opgeschreven.

Nou, zo kan het wel weer. Duidelijk is dat er werk aan de winkel is als we de kwaliteit van ons medisch wetenschappelijk onderzoek willen opkrikken.

Een van de perverse prikkels in de wetenschap noemt Bonneux het normverval in de ondernemende universiteit. Betrouwbare kennis, daar wordt niet naar gestreefd, maar naar financiering. De enig relevante onderzoeksvraag lijkt wie waarvoor wat wil betalen….. Hoezo waardevrije wetenschap…

Is that clear? Eminently clear we would say….

Bron: Er is minder onderzoek nodig – Luc Bonneux in Medisch Contact Nr. 07 – 13 februari 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.