Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Integrale Psychiatrie: Proefschrift Rogier Hoenders

Integrale Psychiatrie: Proefschrift Rogier Hoenders

Share |
Proefschrift Rogier Hoenders

RR Proefschrift Rogier Hoenders

Integrale psychiatrie wordt serieus genomen. Een mooi strak proefschrift wordt begin 2014 over dit onderwerp verdedigd aan de Rijksuniversiteit Groningen, door de psychiater Rogier Hoenders. Rogier heeft, naast zijn sporen verdiend te hebben binnen de psychiatrie, ook vele jaren lang ervaring met spirituele stromingen zoals het Tibetaanse Boeddhisme. De synthese tussen Boeddhisme en psychiatrie is al oud, in 1948 schreef Carl Gustav Jung immers al een voorwoord bij het baanbrekende werk van prof. D. Suzuki’s ‘Introduction to Zen Buddhism’. Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) door Kabat Zinn is een uitvloeisel van de ontmoeting tussen de psychiatrie en Boeddhisme.

Verdrietig is het dat de antikwak-brigade van de Vereniging tegen de Kwakzalverij – vier gepensioneerde professoren die lid zijn van het bestuur – gemeend heeft sterk tegen dit proefschrift te moeten ageren en dat daarom de Universiteit van Groningen werd aangeschreven. Het  proefschrift zou volgens deze lieden echt niet kunnen omdat het beneden alle peil zou zijn en niet voldoende eigen onderzoek zou bevatten. Deze fulminerende emeriti waren zeker vergeten dat het proefschrift van Hoenders duidelijk beter moet zijn dan dat van de erevoorzitter Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Renckens promoveerde namelijk op het onderwerp kwakzalverij, maar zijn proefschrift bevatte niets meer dan circa 400 pagina’s gecodificeerde vooroordelen van de auteur, bestaande uit een opsomming van zijn reeds daarvoor wereldkundig gemaakte opinies in plaats van wetenschappelijke feiten over alternatieve geneeskunde en kwakzalverij, en daar kwam geen enkel eigen onderzoek aan te pas…

Proefschrift

Op maandag 13 januari 2014 om 14.30 uur zal Rogier Hoenders, psychiater, onderzoeker en leidinggevende bij het Centrum Integrale Psychiatrie van Lentis zijn proefschrift openbaar verdedigen bij de medische faculteit in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze openbare zitting is vrij toegankelijk. De titel van zijn proefschrift is: ‘Integrative psychiatry; conceptual foundation, implementation and effectiveness’. Om het proefschrift in te zien, klik hier.

Voorafgaand vindt een minisymposium plaats (van 10.00 tot 12.30 uur) in hetzelfde gebouw. Tijdens dit symposium zullen Prof dr Haramati, mede oprichter van het Consortium of Academic Health Centers for Integrative Medicine (CAHCIM) en Prof dr Bodeker, adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldbank, presentaties verzorgen over hun werk, vooral daar waar het raakvlakken heeft met de integrale psychiatrie.
De andere leden van de beoordelingscommissie en de promotoren van het proefschrift van Hoenders (Prof dr de Jonge, Prof dr de Jong, Prof dr Slaets) zullen reageren op de lezingen in een discussie forum. Dr Frits Milders zal voorzitten.

Wat is integrale psychiatrie?

Op de site wordt Integrale psychiatrie als volgt omschreven: Integrale psychiatrie is de psychiatrische variant van integrative medicine, een wereldwijde ontwikkeling in de reguliere gezondheidszorg waarbij ondermeer CAG en reguliere zorg gecombineerd worden (CAHCIM 2009). De uitgangspunten zijn: (a) het herwaarderen en het optimaliseren van de therapeutische relatie; (b) een open en kritische houding jegens alle therapeutische disciplines en systemen op basis van de principes van evidence-based medicine (EBM); (c) het focus is het bevorderen van gezondheid en welzijn; (d) behandeling vindt plaats in een ‘healing environment’ vanuit een holistische visie.

Het proefschrift: Integrative Psychiatrie

Het proefschrift is een uitermate solide stuk werk, met erin vele gepubliceerde artikelen waarin Hoeders et al het gebied Integratieve Psychiatrie trachten te omschrijven en te karakteriseren. Zo zijn er besprekingen van alle interventies met supplementen en natuurlijke stoffen bij psychiatrische aandoeningen met een JADAD score van 3 en hoger. Vooral veel accenten op de wetenschapssociologische aspecten van de integratieve psychiatrie, en discussies over de plaats ervan binnen de reguliere geneeskunde en psychiatrie.

Maar wat missen we? Natuurlijk kan je altijd zeuren over gemiste kansen, maar het was toch boeiend geweest als Rogier wat aandacht had besteed aan de transpersoonlijke psychiatrie van o.a. de psychiater Stanislas Groff, en zijn technieken zoals het holotropisch ademen of het gebruik van o.a. LSD zoals Timothy Leary dat in de zestiger jaren van de vorige eeuw introduceerde. Daarnaast is er geen aandacht voor de grote groep body-mind benaderingen, waarbinnen vele psychiaters ontwikkelingswerk verrichten. Vooral de transpersoonlijke psychiatrie is een waardig onderwerp voor een volgende promovendus, waarbij Rogier dan mogelijk co-promotor zou kunnen zijn…

Ondanks de afwezigheid van de aandacht bij de promovendus voor de transpersoonlijke psychiatrie kan men natuurlijk altijd zeggen: in der Beschränkung zeigt sich erst der Meister!

Elmer, Lori D. , MacDonald, Douglas A. & Friedman , Harris L. “Transpersonal psychology, physical health, and mental health: Theory, research, and practice”. The Humanistic Psychologist, 31:2-3, 159-181, 2003

Friedman, Harris (2000) Toward Developing Transpersonal Psychology as a Scientific Field. Paper presented at Old Saybrook 2 conference, May 11–14, 2000, State University of West Georgia

Grof, Stanislav (1985). Beyond the Brain. Albany, New York: State University of New York Press.

Grof, Stanislav (1998). The Cosmic Game: Explorations of the Frontiers of Human Consciousness. Albany, New York: State University of New York (SUNY) Press.

Leary, Timothy (1980)Info-Psychology. New Falcon Publications. ISBN 1-56184-105-6

Miller, L. J., ed. (2012) [2012]. “Models of Spiritual Development”. The Oxford Handbook of Psychology and Spirituality (1 ed.). Oxford University Press. p. 216. ISBN 978-0-19-972992-0.

Miller, John J. Book Review: Textbook of Transpersonal Psychiatry and Psychology. Psychiatric Services 49:541-542, April 1998. American Psychiatric Association

Walsh, R. & Vaughan, F. On transpersonal definitions. Journal of Transpersonal Psychology, 25 (2) 125-182, 1993

Washburn, Michael (1994). Transpersonal Psychology in Psychoanalytic Perspective. Albany, New York: State University of New York Press.

Berichten

 1. Lia Metz stichting Medivera schreef:

  L.s.,
  Mijn assistente studeert af op toegepaste psychologie met een scriptie over de motivatie voor alternatieve geneeswijzen t.w. acupunctuur bij oncologische toestanden. In het onderzoek worden aspecten besproken die invloed zouden kunnen hebben op de motivatie voor behandeling, o.a. angst, vermoeidheid en pijn. Kunt u ons een link doorgeven naar een wetenschappelijke verhandeling over de meerwaarde van psychotherapie bij acupunctuur c.q. complementaire interventie?

  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Lia Metz Stichting Medivera
  Praktijk MENUSAN

 2. A.E.Straat,arts schreef:

  Ter informatie: PubMed heeft onlangs een artikel gepubliceerd over pijnbestrijding bij artrose van de knie met een positief effect.
  Oranje veranderen in groen graag. Dank U.

  1. administrator administrator schreef:

   bespreek het artikel dan hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.