Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Crohn > Colitis ulcerosa patienten: nieuwe hoop!

Colitis ulcerosa patienten: nieuwe hoop!

Share |
Colitis ulserosa is een nare, chronische darmontsteking. De behandeling is lastig, veel van de middelen die ingezet worden hebben vervelende bijwerkingen. Daarom is het verheugend 2 recente studies de waarde van het otstekingsremmende supplement palmitoylethanolamide (PeaPure) beklemtonen.

In een studie uit 2013 van de hand van wetenschappers van de universiteit van Rome (Italie) en de universiteit van Harvard (USA), is in een mooi experiment aangetoond dat de natuurlijke onstekingsremmende stof palmitoylethanolamide (het supplement PeaPure) in de darmen van patienten met deze ontsteking de ontstekingscellen tot rust kan brengen.

In een artikel uit 2014 blijkt dat palmitoylethanolamide de versnelde darmpassage van voedsel kan normaliseren. Beide zijn belangrijke voordelen bij Crohn en colitis ulcerosa.

Colitis ulcerosa: nieuwe behandeling met PeaPure

Colitis ulcerosa: nieuwe behandeling met PeaPure

 

Colitis ulcerosa: een nare darmziekte! Allereerst stellen de onderzoekers dat de zogenaamde gliacellen in de darmwand een actieve rol spelen bij de darmontsteking en de chronische pijnen, en dat deze overactiviteit van de glia cellen met PEA (de afkorting voor palmitoylethanolamide) geremd kan worden:

1. Enteric glial cells actively participate in regulating intestinal pathophysiology.

2. Enteric glial cells overexpress S100B and are activated during ulcerative colitis.

3. PEA is able to counteract astroglial activation in a model of Alzheimer disease.

Vervolgens leggen de onderzoekers uit wat ze in dit nieuwe onderzoek gevonden hebben: dat bij patienten met colitis ulcerosa en in relevante diermodellen, een hele serie ontstekingscellen hyperactief zijn. En dat PEA die hyperactiviteit en die ontstekingen in de darm kan remmen. PEA brengt de cellen tot rust brengt door in de celkern een belangrijk gen die functioneert als een soort ontstekingsschakelaar af te zetten (de PPAR receptor geheten). [1]

1. The expression of TLR4/S100B proteins, together with p38/p-ERK/pJNK-pathway signalling molecules and NF-κB expression, are upregulated in EGCs deriving from DSS-treated mice and UC patients.

2. PEA is able to counteract enteroglial activation, to inhibit macrophages and neutrophils infiltration in colonic mucosa and to downregulate the expression and release of all the proinflammatory markers typical of UC, in mice and humans.

3. PEA anti-inflammatory effects are mediated mainly by the selective targeting of PPARα site in gut mucosa.

Tenslotte menen de onderzoekers dat deze resultaten voor patienten van groot belang kunnen zijn, omdat dit een nieuwe benadering kan worden bij patienten die aan colitis ulcerosa (en Crohn) lijden:

This study, by in vitro, ex vivo and in vivo analysis, adds further data on the role of EGCs in intestinal pathophysiology. Additionally, since PEA can counteract inflammatory signals in mice and humans, it might represent a novel and potential pharmacological tool to modulate inflammation during ulcerative colitis. [2]

Colitis ulcerosa: minder bloederige diarree en normalisatie ontlasting

De dierproeven waren een goede afspiegeling van wat bij colitis ulcerosa-patienten plaatsvindt, de dieren hadden ook bloederige diarree. Deze diarree werd minder bloederig en het ontlastingspatroon normaliseerde na het geven van PEA.

Bovendien bleek dat het weefsel bij colitis als natuurlijke genezing al zelf PEA aan het produceren was geslagen, alleen de concentratie ervan was onvoldoende om het zelfhelende vermogen op gang te brengen. Daarvoor moest PEA toegevoegd worden. Deze gegevens passen in eerder gevonden onderzoek dat in dezelfde richting wees bij colitis.[3] Ook in andere modellen werd een darm-beschermende werking voor PEA gevonden.[4] Daarmee is dit onderzoek een van de vele die de ontstekingsremmende werking van PEA bewijst en een doorbraak omdat nu ook bij menselijk weefsel deze genezende werking bij colitis ulcerosa duidelijk is aangetoond.

PEA: een uitnodigende natuurlijke behandeling

In 2013 werd ook een editorial aan de waarde van PEA bij darmontstekingen gepubliceerd, in het vooraanstaande tijdschrift ‘GUT”. De titel van de beschouwing spreekt boekdelen:
Schermafbeelding 2014-11-07 om 14.09.13

 

De schrijvers stelen o.a.:

Anti-inflammatory effects of PEA depend upon its ability to activate peroxisome proliferator-activated receptors (PPARs), members of the nuclear hormone receptor superfamily of ligand-activated transcrip- tion factors.9 The multiple approaches employed in the paper by Esposito et al and the large number of inflammatory markers/mediators measured make a con- vincing case for PEA-induced anti- inflammatory effects, mediated via PPAR-α. The results demonstrate convin- cingly that PEA reduces immune cell infil- tration and activity in the colon of dextran sodium sulfate (DSS)-treated mice and human UC biopsies.

en:

The data suggest that PEA may represent a viable thera- peutic option for the effective treatment of Ulcerative Colitis…

Aanbeveling voor patienten

Omdat PEA sinds 1957 onderzocht is en tot hoge doseringen geheel veilig is, en omdat er veel klinische literatuur is die de anti-ontstekingswerking en de pijnstillende werking van PEA ondersteunen, een groen-oranje stoplicht voor PEA bij colitis ulcerosa. Omdat PEA beschikbaar is als supplement, en er geen farmaceutische industrie is die er geld in pompt, vrezen we dat verder grootschalig klinisch onderzoek zal uitblijven, we zullen het vermoedelijk hier mee moeten doen.  Hoe moet er dan gedoseerd worden?

Het is het waard om PEA te proberen bij colitis ulcerosa. Begin dan met 1200 mg/dag verdeeld over 2 of 3 doseringen, bijvoorbeeld 2 maal 400 mg capsules na het ontbijt, en 1 na het avond eten. Voer de dosis op na enkele weken tot de dubbele hoeveelheid (totaal 2400 mg/dag). Als na 2-3 maanden het ontlastingspatroon is verbeterd, kan de dosis weer naar beneden gebracht worden, tot 1200 mg/dag. PEA in Nederland is te verkrijgen als PeaPure via het internet, gewoon de merknaam googelen.

PEA kan naast elk middel ingenomen worden, er zijn geen negatieve interacties tussen PEA en andere middelen bekend. Ook in Nederland zijn vele goede ervaringen met dit supplement opgedaan en in de literatuur bschreven.[5] [6][7]

Ook in een ander model voor darmziekten, (post-inflammatory irritable bowel syndrome) bleek PEA een duidelijk positief effect te hebben op de darmfunctie.[8] PEA kan zo diarree en te snelle darmpassage van het voedsel voorkomen, zoals de auteurs opmerkten: “PEA counteracted the accelerated transit”

Referentie

[1] Zhang ZF1, Yang N, Zhao G, Zhu L, Wang LX. | Association between the Pro12Ala polymorphism of peroxisome proliferator-activated receptor gamma 2 and inflammatory bowel disease: a meta-analysis. | PLoS One. | 2012;7(1):e30551. doi: 10.1371/journal.pone.0030551. Epub 2012 Jan 19.

[2] Esposito G, Capoccia E, Turco F, Palumbo I, Lu J, Steardo A, Cuomo R, Sarnelli G, Steardo L. | Palmitoylethanolamide improves colon inflammation through an enteric glia/toll like receptor 4-dependent PPAR-? activation. | Gut. | 2013 Sep 30. doi: 10.1136/gutjnl-2013-305005. [Epub ahead of print]

[3] Romano B, Borrelli F, Fasolino I, Capasso R, Piscitelli F, Cascio M, Pertwee R, Coppola D, Vassallo L, Orlando P, Di Marzo V, Izzo A. | The cannabinoid TRPA1 agonist cannabichromene inhibits nitric oxide production in macrophages and ameliorates murine colitis. | Br J Pharmacol. | 2013 May;169(1):213-29. doi: 10.1111/bph.12120.

[4] Di Paola R, Impellizzeri D, Torre A, Mazzon E, Cappellani A, Faggio C, Esposito E, Trischitta F, Cuzzocrea S. | Effects of palmitoylethanolamide on intestinal injury and inflammation caused by ischemia-reperfusion in mice. | J Leukoc Biol. | 2012 Jun;91(6):911-20. doi: 10.1189/jlb.0911485. Epub 2012 Apr 2.

[5] Hesselink JM. | Chronic idiopathic axonal neuropathy and pain, treated with the endogenous lipid mediator palmitoylethanolamide: a case collection. | Int Med Case Rep J. | 2013 Sep 13;6:49-53. doi: 10.2147/IMCRJ.S51572.

[6] Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. | Treatment of chronic regional pain syndrome type 1 with palmitoylethanolamide and topical ketamine cream: modulation of nonneuronal cells. | J Pain Res. | 2013 Mar 21;6:239-45. doi: 10.2147/JPR.S42417. Print 2013.

[7] Hesselink JM, Hekker TA. | Therapeutic utility of palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with various pathological conditions: a case series. | J Pain Res. | 2012;5:437-42. doi: 10.2147/JPR.S32143. Epub 2012 Oct 26.

[8] Capasso R1, Orlando P, Pagano E, Aveta T, Buono L, Borrelli F, Di Marzo V, Izzo AA. | Ultramicronized palmitoylethanolamide normalizes intestinal motility in a murine model of post-inflammatory accelerated transit: involvement of CB1 receptors and TRPV1. | Br J Pharmacol. | 2014 May 12. doi: 10.1111/bph.12759. [Epub ahead of print]

Berichten

 1. Jacques M.J. van Vlodrop schreef:

  Leeftijd 72 jaar.
  Heb colitis meer dan 10 jaar kunnen onderdrukken door het roken van 1 sigaar per dag. Ben sinds 14 maanden gestopt in overleg met mijn cardiologe. Colitis komt weer opzetten. Rook nu 1 sigaar per 3 dagen.
  Start vandaag (02-02-2017) met PEA.
  Zal de bevindingen melden via een vervolgreactie.

 2. karima schreef:

  hallo

  Bij mijn zoon is er op 31/8/2016 collilitis ulcerosa vastgesteld met onsteking vn 50cm na inname vn pentasa 4mg clipper claversal en butenofalk is de situatie met 20cm verminderd mr heeft nog steeds klachten en bloedverlies
  vandaag besloot dokter aanvraag te doen voor Entyvio via infuus dr medicatie klachten bleef
  mijn zoon is 17.5j zou graag PEA testen kan dit en waar verkrijg ik de originele PEA ben vn belgie

  alvast bedankt

 3. Maria Tegelaar schreef:

  Kan ik pleasure bij u bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.