Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Bestralingsschade of radiatieschade door radiotherapie bij kanker : behandeling - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Bestralingsschade of radiatieschade door radiotherapie bij kanker : behandeling

Bestralingsschade of radiatieschade door radiotherapie bij kanker : behandeling

Share |
Bestralingsschade van de huid: wat is het en wat te doen?

Bestralingsschade: een nare bijkomende zaak als je toch al behoorlijk veel achter je kiezen hebt. Bij kanker, vooral borstkanker wordt wel chemotherapie gegeven met bestralingen. Door de bestralingen kunnen klachten optreden of direct tijdens of na een bestralingsreeks. Dat noemen dokters de vroege radiatieschade. Wat de patient opmerkt zijn onplezierige symptomen zoals roodheid van de huid, overgevoeligheid bij aanraking, pijn en eventueel jeuk en een naar warmtegevoel. Er zijn ook huidafwijkingen die veel later optreden, de zogenaamde late radiatieschade. Dat zijn beschadigingen van de huid en het daaronder liggende weefsels, die optreden vanaf zes maanden tot vele jaren na de behandeling.

Ernst van Bestralingsschade

De ernst van de huid en weefselschade kan variëren van lichte tot ernstige klachten. De klachten en symptomen zijn iets anders dan bij vroege schade, in beide gevallen komt pijn voor, maar bij de late schade zien we meer zwelling (oedeem) en verharding van het (bors)tweefsel optreden, terwijl de huid kan verkleuren (rood). Deze klachten en veranderingen gaan meestal niet vanzelf over en kunnen zelfs erger worden.

Bij ernstige gevallen is er een continue intense pijn, met aanrakingspijn, veel vochtopeenhopingen in de huid, roodheid over gehele borst, vormveranderingen en verlies van de armfunctie. De pijnen kunnen bijzonder ernstig en soms onbehandelbaar zijn.

Behandeling van bestralingsschade

De pijn, het oedeem,kunnen behandeld worden met pijnstillers en de zogenaamde lymfoedeem-therapie om te voorkomen dat de zwelling erger wordt en op zich al meer pij geeft. Als de klachten intenser zijn moeten artsen aanvullend onderzoek inzetten om uit te sluiten of er sprake is van een recidief van de kanker of chronische ontstekingingen van de borst. Dat soort late en ernstige klachten zijn vaak moeilijk behandelbaar. Ook kunnen er complicerende problemen optreden zoals dystrofiepijnen of amputatiepijnen, of neuralgische pijnen als zenuwen beschadigd zijn.

Behandeling van bestralingsschade met PEA creme het het supplement palmitoylethanolamide

In een studie die in Ktalie uitegvoerd is met als titel:
Use of Palmitoylethanolamide in controlling acute side effects during radiotherapy in head and neck cancer
werden de resultaten besproken van 42 patients, die radiotherapie behandeling kregen voor kanker van hoofd en nek; in totaal werden 26 mannen en 16 vrouwen ingesloten in deze studie. De conclusie van de auteurs was dat de PEA houdende creme de symptomen duidelijk verbeterde zonder problematische bijwerkingen.

Omdat er vaak ook pijn bij komt, bij de ellende, lijkt het het beste om naast PEA creme ook PEA capsules te geven, en de dosis die aanbevolen wordt is 3 maal 400 mg PeaPure per dag, in ieder geval samen met de creme gedurende 2 maanden om goed te kunnen evalueren of de celbeschermende en pijnstillende werking van PEA daadwerkelijk de symptomen vermindert. In Amerika is een PEA creme beschikbaar die officieel de indicatie heeft gekregen van bescherming tegen radiatieschade, deze indicatie is huidafwijkingen in brede zin inclusief bestralingsschade: ‘Dermatoses (including radiation dermatitis).

Ervaringen van patienten met bestralingsschade

Voor de herkenbaarheid hier een persoonlijke getuigenis:

Sinds de bestralingen zijn gestopt in 2006 heb ik lange tijd dagelijks last gehad van zenuwpijn, vooral om het botvlies heen. Na twee jaar veranderde dat van een dagelijkse frequentie tot een ‘als je over je grenzen gaat frequentie, heb je er weer last van’. Sinds een aantal maanden was het weer dagelijks. Er was wel iets veranderd. Het was niet meer de zenuwpijn zoals het was (gelukkig), maar het was iets anders heel pijnlijks. M’n huid stond, zeker na de reconstructie, straks en de bewegingsbeperking rechts werd daardoor steeds groter. Ook had ik het gevoel dat ik soms een hele bult vocht aan de zijkant en boven de prothese had. Dat bleek totaal niet het geval te zijn. Wel werden klachten als deze vaker zo beschreven en de plastisch chirurg stelde oefentherapie voor om te kijken of het zou verbeteren. Ik was ervoor, alles wat helpt… Doen. Bij de fysiotherapeut (die ook lymfoedeemtherapie geeft) aangekomen, stelde ze voor om met een nieuwe techniek te beginnen. De zgn ‘bowen techniek’. Dit is een zgn ‘strijktechniek’, waarbij met duim en wijsvinger de ‘onderhuidse fascie’ (een van de drie lagen van je bindweefsel) losgemaakt wordt. Het lijkt op bindweefselmassage, maar de beweging is anders en het is wat steviger. Het is niet prettig om te ondergaan, maar écht pijn doet het niet. De verbetering die het bij mij (en kennelijk ook bij anderen) veroorzaakt heeft is zó aanzienlijk dat ik het hier wilde delen. Ik kan me weer aankleden en weer hoger reiken dan eerst. M’n oude beweging zal ik nooit meer pijnloos terugkrijgen, maar ik teken voor een voorzetting van deze status. Ze is nu behalve met mn arm ook bezig met het stuk bij m’n schouder en vooral ook m’n rechterzij en ook daar komt langzaam verbetering in. Steeds meer fysiotherapeuten gaan dit doen. Het is de moeite, denk ik, om eens te vragen, als je net als ik ook heel veel last hebt van het bestralingsgebied… Ik geloof dat als je echt last hebt van oedeem (en dat heb ik niet), het (helaas) niet kan, maar helemaal zeker weten doe ik dat niet. Met een strakke huid en bewegingsbeperkingen op andere manieren kan het echter wel…

Bron

E. Magri, T.Tecini, M. Franceschini, P. Sartori, L. Tomio, U.O. Radioterapia Osp. S.Chiara Trento, Use of Palmitoylethanolamide in controlling acute side effects during radiotherapy in head and neck cancer. ABSTRACT PRESENTED AT THE XX1 AIRO CONFERENCE, GENOVA, ITALY, NOVEMBER, 2011.

Berichten

 1. AGO schreef:

  Waarom kan ik de betekenis van ” IOCOB” nergens vinden op uw website ?

 2. Ingrid schreef:

  Ik ben op zoek naar stralingsschade in de darmen en vagina, hoor graag wat je kan doen naast hormonen om het celweefsel te helpen herstellen.

 3. peter schreef:

  ik heb vooral bestralingsschade in het bekken, waarop zich overdag vocht ophoopt.
  S,nachts moet ik dan 5-7 keer naar het toilet en plas gemiddeld 3 tot 4 dl vocht ,lymfvocht ?, in totaal tussen de 1,5 en 2 liter. Het gevolg is een chronisch slaap te kort , 3 artsen en een uroloog weten er geen raad mee . Wie kan mij helpen ?
  Ik ben 35 x bestraald voor prsotaatkanker en ben nu aan de biculatumide

 4. janvan der wal schreef:

  Ik heb na 39 bestralingen tegen prostaatkanker met 4 markers een lekke sluitspierwordt steeds erger vies, duur, en kan haast niet meer de deur uit.

 5. Nancy schreef:

  Hyperbare zuurstoftherapie kan verbetering brengen bij late bestralingschade. Weefsel kan herstellen en oedeem kan verminderen. Resultaten verschillen per persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *