Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Martijn Katan kan beter kroket eten

Martijn Katan kan beter kroket eten

Katan, emeritus hoogleraar Wageningen, bekend geworden als professor Kroket, slaat de plank behoorlijk mis in het NTvG bij zijn bespreking van de studies die gedaan zijn door Alzheimer-expert professor Philip Scheltens. Enkele studies die deze Alzheimer kenner uitvoerde en publiceerde konden niet rekenen op begrip bij Katan. Het ging om studies met Souvenaid, een mix van natuurlijke stoffen, die geklassificeerd zijn als dieetvoeding voor medisch gebruik.

Katan meent de studies te kunnen afkraken (we gaan daar nu niet op in, op zijn kritiek). Ook gaan we niet in op zijn foutieve visie en opmerkingen over oktrooien, daar heeft hij duidelijk ook weinig kaas van gegeten. We gaan wel in op zijn te bizarre conclusie over dieetvoeding voor medisch gebruik.

Katan meent dat deze voedingsmiddelen als ze zo goed werken maar als geneesmiddel moeten worden aangemerkt. En dat er dan 10 jaar studie aan gewijd moet worden en honderden miljoenen uitgegeven moeten worden. Dat zo die middelen, die veilig zijn en vermoedelijk ook behoorlijk effectief, nooit ter beschikking gaan komen van de patient lijkt Katan helaas niet in te zien.

Katan kent duidelijk het verschil niet tussen de fysiologische werkzaamheid van natuurlijke middelen en de farmacologische werkzaamheid van (via in het laboratorium gesynthetiseerde-) nieuwe moleculen, de NCEs.

In de natuur voorkomende onderdelen van dieetvoeding voor medisch gebruik zijn al sinds mensenheugenis in voedingsmiddelen aanwezig, Doordat deze moleculen vaak ook in ons eigen lichaam aanwezig zijn of gemaakt worden, zijn ze per definitie niet toxisch. Nieuwe moleculen uit de farmaceutische industrie, daar moeten we dat nog van ontdekken. 

Voeding en dieetvoedingsmiddelen voor medisch gebruik maken de gezondheidszorg goedkoper. Die middelen kosten weinig, hebben in princupe geen bijwerkingen en hebben wel klinische werkzaamheid. Om dat soort middelen te veroordelen  tot de klasse der geneesmiddelen is echt van de zotte. 

Katan kan dan mogelijk zijn geliefde kroketten ook maar gaan voorstellen als geneesmiddel. Dan moeten ze nog wel 10 jaar onderzocht worden.  

 Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6471

Berichten

  1. Bernd schreef:

    Na alles wat ik heb gelezen over Katan, hecht ik geen of weinig waarde meer aan zijn uitspraken. Wat me vooral opviel was, hoe hij Dr.Uffe Ravnskov, in diskrediet probeerde te brengen betreffende Feiten en fabels over cholesterol en beweerde dat deze Dr ergens was ontslagen.Bij controle door het programma Radar bleek dit een leugen te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.