Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Fibromyalgie en chronische spierpijn: oorzaak tekort lichaamseigen pijnstiller palmitoylethanolamide - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Fibromyalgie en chronische spierpijn: oorzaak tekort lichaamseigen pijnstiller palmitoylethanolamide

Fibromyalgie en chronische spierpijn: oorzaak tekort lichaamseigen pijnstiller palmitoylethanolamide

Share |
Zweedse onderzoekers hebben eind mei 2013 een oorzaak van de pijn bij fibromyalgie en chronische spierpijn gevonden. Het is een tekort aan een lichaamseigen pijnstillende stof, die in onze cellen geproduceerd wordt, het palmitoylethanolamide (PEA).

Een nieuwe behandeling van fibro is nu mogelijk met het lichaamseigen supplement palmitoylethanolamide (PEA). En nu begrijpen we ook waarom dat een goed idee is!

Fibromyalgie: een nare chronische aandoening die veel van je levensgeluk wegneemt! Universitaire onderzoekers keken naar het gehalte aan PEA in pijnlijke spieren bij fibromyalgie patienten en vergeleken het met het PEA gehalte in spieren bij gezonde mensen. [1]

Men liet de patienten met de chronische spierpijnen zoals fibromyalgie een aantal milde spier-inspanningen doen. Door de activiteit in de spieren steeg de productie van het pijnstillende stofje PEA, meer bij de patienten met chronische pijnen dan bij gezonde vrijwilligers. Maar na de inspanningen daalde het niveau van de pijnstillende stof echter veel meer in de spieren v

Fibromyalgie: laag gehalte PEA na spierinspanning

PEA als lichaamseigen pijnstiller is bekend sinds de vorige eeuw en PEA is uitgebreid getest als pijnstiller en ontstekingsremmer in vele duizenden patienten. Het zuivere PEA is beschikbaar als supplement onder de merknaam PeaPure. Het middel kan zonder problemen ingezet worden, want lastige bijwerkingen zijn onbekend.

De auteurs sloten het artikel af met:

The observation of the present study that chronic widespread pain does not trigger synthesis of the NAE’s (endogenous painkillers such as PEA) raises the possibility that chronic widespread pain patients could be helped by administration of exogenous PEA, which has been shown to have a good safety profile.

Oftewel: Bij chronische pijn zoals bij fibro is er een tekort aan palmitoylethanolamide, en het innemen van een supplement met die stof is dan ook zinvol, te meer omdat de stof ook zeer veilig is.

Referentie

[1] Ghafouri N, Ghafouri B, Larsson B, Stensson N, Fowler CJ, Gerdle B. | Palmitoylethanolamide and stearoylethanolamide levels in the interstitium of the trapezius muscle of women with chronic widespread pain and chronic neck-shoulder pain correlate with pain intensity and sensitivity. | Pain. | 2013 Sep;154(9):1649-58. doi: 10.1016/j.pain.2013.05.002. Epub 2013 May 14.

Berichten

 1. Susanne van den Broek schreef:

  Waarom wordt palmitoylethanolamide niet door de zorgverzekering vergoed?
  en vooral omdat al is bewezen dat deze lichaamseigen pijnstiller goed helpt bij Fibromyalgie.
  Wat kost het?

  1. administrator schreef:

   omdat het een supplement is, supplementen en natuurgeneesmiddelen worden nooit vergoed

 2. Mirke schreef:

  Waarom is het tekort aan PEA dan niet aantoonbaar via bloed onderzoek??

  1. administrator schreef:

   omdat het in de weefsels zit en niet in het bloed…het wordt ook in de weefsels gevormd (en afgebroken)

 3. marijke van wieren schreef:

  waar is dit supplement te verkrijgen het is de moeite van het proberen waard….

 4. marijke van wieren schreef:

  waar is dit te verkrijgen?

 5. Joyce schreef:

  waarom komt er geen antwoord op hoe we aan deze pijnstiller kunnen komen? En wat het kost…..

  1. administrator schreef:

   …makkelijk voor iedereen te vinden op google, we hebben geen staf die elke dag alle antwoorden op vragen kan geven die iedereen simpel kan vinden, in dit geval op de website van de producent staat volgens ons alles wat je vraagt….maar we zijn ook wat zuinig op verwijzingen naar commerciële instellingen, zodat we als IOCOB neutraal blijven…

 6. simon schreef:

  echte fibromyalgie is het gevolg van emotioneel trauma, zie onder andere het werk van Dr. Robert Scaer. Het kan wel zo zijn dat je door het emotionele trauma te weinig van deze genoemde stof aanmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *