Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Onverwacht Inzicht geschreven door Dr. Jill Bolte Taylor

Onverwacht Inzicht geschreven door Dr. Jill Bolte Taylor

Share |
onverwacht inzichtJill Bolte Taylor krijgt in 1996 een ernstige beroerte. Als hersenwetenschapper is ze in staat om het proces tijdens deze bloeding te ondergaan en tevens te observeren en onder woorden te brengen.

Bij haar sprong een bloedvat in de linker hersenhelft van haar hersenen. De linkerhersenhelft houdt zich bezig met spraak en het logische, rationele, op details en tijd gerichte zaken.

Zij beschrijft dat ze tijdens dit accident heen en weer schommelde tussen verschillende vormen van realiteit. Enerzijds het euforische van de intuïtieve en  het emotionele van de rechter hersenhelft en anderzijds de logica van de linker hersenhelft. Juist dit heen en weer gaan in bewustzijn stelt haar in staat deze ingrijpende gebeurtenis te ondergaan en toch actief hulp te zoeken en aan te geven wat er met haar aan de hand is.

Ze heeft acht jaar nodig voor het terugvinden van haar oude vermogens. Ze bemoedigt met dit verslag, dat erg toegankelijk is beschreven, menig patiënt die hetzelfde heeft ondergaan.

De manier van revalideren en de duur van het proces is mooi beschreven en geeft elke CVA- patiënt hoop en moed om door te gaan met oefeningen. Ze laat zien hoe zinvol volharding is.

Bovendien geeft ze haarscherp aan hoe het herstel volgens haar kan worden aangepakt. Ze heeft daartoe twee bijlagen aan het boek toegevoegd. Bijlage A bevat aanbevelingen voor herstel, terwijl bijlage B veertig punten bevat waaraan zij het meest behoefte had.

Boekgegevens:i

Onverwacht Inzicht, Dr. Jill Bolte Taylor.
Kosmos Uitgevers – Utrecht/Antwerpen
ISBN 978 90 215 3925 6  NUR 860
Sinds kort ook als ‘dwarsligger’ op de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.