Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Biologisch > Medisynx: veel claims, geen bewijs

Medisynx: veel claims, geen bewijs

Share |

Medisynx etableert zich op het net als een laboratorium dat speciaal IgG onderzoek in het bloed aanbiedt, en op basis van de uitslagen aanbevelingen geeft op het gebied van voeding. Dat bloedonderzoek zou zinvol zijn bij een scala van zogeheten 'alimentair geïnduceerde aandoeningen', of met een afkorting AGA's. Die term is binnen de geneeskunde onbekend, maar onder AGA's vallen: Van huidziekten tot oogziekten en van auto-immuunziekten tot psychiatrische aandoeningen. Van psoriasis tot glaucoom van het oog en van Diabetes Mellitus en MS tot stemmen in het hoofd bij schizofrenie of milde tot ernstige stemmingswisselingen en depressie stoornissen. Aldus de website van de (patienen) "Vereniging Immunologische Disorders Alimentair-geinduceerd."

Medisynx voor MS tot schizofrenie

Zodra men voor een geisoleerde behandeling sterk uiteenlopende medischeindicaties claimt, van MS tot schizofrenie, is een rode vlag op zijn plaats. Dat levert bovendien een NO GO op volgens de kwaliteitsindicator van IOCOB.

Is het nu zinvol om immuuneiwitten te meten in het bloed, zoals de vereniging beweert en de Medisynx laboratoria uitvoeren?  Neen!

Op het gebied van voedingsallergieen blijkt het testen van IgG4 op basis van onderzoek en consensus tussen experts uit het allergieveld namelijk zinloos te zijn.[1][2]

Voor schizofrenie bijvoorbeeld bestaat er slechts een klein onderzoek met als uitslag dat er geen relatie bestond tussen IgG en de aandoening:

Total IgG, -IgA, -IgM, -IgE, and -IgD and specific-IgE antibodies were assessed using 33 allergens: 12 inhalant and 21 foods. There was no significant difference observed in the total immunoglobulin results between the patients and controls.[3]

Voor glaucoom en depressie is in het hele Pubmed archief niet één studie vinden die IgG en voedsel naast glaucoom of depressie als keyword had. Alleen voor IBS (irritable bowl syndrome), een functionele buikaandoening, is er een studie die lijkt te suggereren dat een zogeheten IgG eliminatie-dieet zinvol zou kunnen zijn.[4] Op die studie kwam echter veel methodologische kritiek en in het antwoord van de onderzoekers gaven deze dan ook toe dat aan hun onderzoek tekortkomingen kleefden en dat toekomstige onderzoeken beter uitgevoerd moesten worden.[5][6]

Verder meent de patientenvereniging VIDA dat je ook ‘phenomena‘ kan genezen, die term werd inderdaad in 1930 zo gebezigd, en de vereniging verstaat onder ‘phenomena’: “phenomena betekent dat je last hebt van bepaalde vreemde niet te verklaren verschijnselen.” 

Medisynx Laboratorium onbekend bij Vereniging voor klinisch chemie

IOCOB schreef de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde aan en vroeg of mevrouw drs. A.M. Vink aldaar als klinisch chemica bekend was, en of haar laboratorium in Nederland gecertificeerd is. Niets van dat alles echter. Hier het veelzeggende antwoord:

 Ik kan u alvast verzekeren dat er geen drs. A.M. Vink voorkomt in ons ledenbestand, laat staan dat zij ingeschreven zou staan in het register van laboratoriumspecialisten klinische chemie. Dit kan nl. alleen maar na het volgen van een erkende opleiding in een erkend opleidingsinstituut.

Ook het laboratorium Medisynx is bij ons niet bekend. In het overzicht van de nationale accretiterende organisatie CCKL/RvA komt deze naam ook niet voor. 

De methode Medisynx moet dan ook met een rood licht beoordeeld worden.

Referentie

[1] Ansari KA, Yokoyama MM, Rand A. | Circulating IgE, allergy and multiple sclerosis. Serum levels of IgE, other immunoglobulins and complement (C's) in patients with multiple sclerosis in exacerbation and other neurologic diseases. | Acta Neurol Scand. | 1976 Jan;53(1):39-50.

[2] Stapel SO, Asero R, Ballmer-Weber BK, Knol EF, Strobel S, Vieths S, Kleine-Tebbe J; EAACI Task Force. | Testing for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report. | Allergy. | 2008 Jul;63(7):793-6. doi: 10.1111/j.1398-9995.2008.01705.x. Epub 2008 May 16.

[3] Sugerman AA, Southern DL, Curran JF. | A study of antibody levels in alcoholic, depressive and schizophrenic patients. | Ann Allergy. | 1982 Mar;48(3):166-71.

[4] Atkinson W1, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ. | Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. | Gut. | 2004 Oct;53(10):1459-64.

[5] Mawdsley JE, Irving P, Makins R. | IgG antibodies to foods in IBS. | Gut. | 2005 Apr;54(4):567.

[6] Hunter JO. | Food elimination in IBS: the case for IgG testing remains doubtful. | Gut. | 2005 Aug;54(8):1203; author reply 1203.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *