Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Lichaamswerk > Therapeutic touch zinvol bij onrustige bejaarden

Therapeutic touch zinvol bij onrustige bejaarden

Share |

Twee keer per week tien minuten therapeutic touch (TT) is genoeg om onrustig gedrag van mensen met dementie te verminderen. Dat blijkt uit een klein proefonderzoek met acht ouderen in Woonzorgcentrum Raffy in Breda, uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut in Driebergen in samenwerking met het Van Praag Instituut te Utrecht.

TT is een eenvoudig te leren vorm van complementaire zorg.

Slaan, doelloos rondlopen, buitensporig veel aandacht vragen: acht ouderen die medicatie kregen voor dergelijk onrustgedrag deden mee aan het onderzoek. Met nauwkeurige observatielijsten hielden de verzorgenden bij hoe dit gedrag zich ontwikkelde tijdens een periode van regelmatige behandeling met TT.

Minder antipsychotica door minder onrust na TT
Als de onrust afnam, kregen de ouderen minder medicijnen. Zeven van hen hebben na enkele weken TT blijvend minder medicatie tegen onrust nodig. Het gaat weliswaar om een klein aantal bewoners, maar zorgverleners, behandelend arts en directie zijn enthousiast over de resultaten. ‘We weten allemaal dat TT helpt, maar deze cijfers zijn natuurlijk prachtig,’ stelt Winnie Tan, coördinator complementaire zorg in Raffy.
Wat ik opvallend vind is dat de daling van de onrust blijft doorgaan, ook met alleen TT,’ aldus arts Joep Kamphoven. ‘Mensen krijgen al zo veel pillen, dus ik ben er erg voor om te kijken of er andere mogelijkheden zijn.’
Directeur Gert van der Pluijm is blij dat hij de positieve ervaringen van de laatste jaren nu hard kan gaan maken, vooral naar het Zorgkantoor. ‘Maar ook collega zorginstellingen willen we graag laten zien wat je kunt bereiken met complementaire zorg zoals TT.’ Een groter onderzoek met meerdere verpleeghuizen is in voorbereiding.

Berichten

  1. cvranken schreef:

    kunnen wij voor onze wellness middag in kader van Nl-doet voor onze bewoners van een pg-verpleeghuis gebruik maken van jullie expertise?
    We zoeken een persoon die op 21 maart een paar uur beschikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.