Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Rode dadel voor de gezondheid - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Rode dadel voor de gezondheid

Rode dadel voor de gezondheid

Share |
jujube.jpeg

De rode dadelboom, Ziziphus zizyphus, ook wel jujube boom genoemd, Ziziphus jujube, is een vruchtenboom die de mensheid al sinds vele duizenden jaren kent, en waarvan de vruchten in veel landen gegeten worden. De Europese botanicus Carl Linnaeus beschreef deze boom reeds omstreeks 1750. De boom kan in warme en minder warme klimaten gedijen, en overleeft 22 graden vorst. Gupta meent dat de mensheid de boom al rond 8000 voor onze jaartelling in cultuur gebracht heeft vanwege de bijzondere eigenschappen van de vruchten ervan.

De boom is vooral veel te vinden in Aziatische landen, maar ook in arabische landen en sinds enkele honderden jaren in Zuid Europese landen. Ook in de VS groeien inmiddels jujube bomen  en wordt de vrucht geproduceerd. De vruchten worden al vele duizenden jaren gegeten en de medicinale toepassingen ervan zijn legio.

Zowel de traditionele Chinese als de traditionele Indiase geneeskunde, de ayurveda, kennen aan de vrucht vele gezondheidsmakende en ziektebestrijdende eigenschappen toe. Er zijn vele indicaties voor de vrucht, van constipatie tot en met ontstekingsremming, maar de meest boeiende is antistress en slaapbevorderend, op basis van de stof oleamide, een stofje dat in de dadel zit en in onze hersenen geproduceerd wordt als we aan slaap toe zijn.

Ook culinair heeft men de rode dadel hoog zitten, de dadel wordt vers en gedroogd gegeten, er wordt thee van gezet, siroop van gemaakt, het sap wordt ingeblikt, kortom veel verschillende bereidingen van deze bijzonder smakelijke zoete dadel. Zelfs wordt het gedroogde dadelpoeder gerookt.

Rode dadel: een geneeskrachtige vrucht 

Rode dadel kan stress en angst verminderen, en lijkt bovendien het geheugen te ondersteunen.

Onderzoekers onderzochten extracten van de dadel naast 49 andere planten en vonden dat het dadel-extract de hoogste biologsche werking had wat betreft de activatie van een belangrijk enzym in de synthese van ons geheugenmolecuul acetylcholine, het  zogenaamde choline acetyltransferase. Uit nader onderzoek bleek dat dit komt door de aanwezigheid van een heel bijzonder stofje, dat ook in onze hersenen gevormd wordt, als we slaap krijgen, het cis-9-octadecenoamide, ook wel eenvoudig met oleamide aangeduid.

De onderzoekers beschreven hun resultaten alsvolgt: 

After isolation, oleamide showed a 65% activation effect. Administration of oleamide (0.32%) to mice significantly reversed the scopolamine-induced memory and/or cognitive impairment in the passive avoidance test and Y-maze test. Injection of scopolamine to mice impaired performance on the passive avoidance test (31% decrease in step-through latency), and on the Y-maze test (16% decrease in alternation behavior). In contrast, mice treated with oleamide before scopolamine injection were protected from these changes (12-25% decrease in step-through latency; 1-10% decrease in alternation behavior). These results suggest that oleamide should be a useful chemo-preventive agent against Alzheimer’s disease. [1] 

In de rode dadel zit een grote hoeveelheid fysiologisch actieve stoffen, zoals bijvoorbeeld polyfenolen. Die polyfenolen blijken in diermodellen duidelijke werkzaamheid te hebben op het gebied van het voorkomen van hartschade na een hartinfarct. Het is dus een myoprotectief middel. [2] Stoffen in de rode dadel beschermen ook tegen de gftigheid van bepaalde toxines. [3]

Een vruchtenextract bleek ook recent een anti-epileptische werking te hebben in een dierenmodel, en de geheugenfuncties te versterken. [4] 

Ontstekingsremmend en anti-aderverkalking 

Ook zijn ontstekingsremmende eigenschappen beschreven, die mogelijk samenhangen met de aanwezigheid van o.a. oleamide. [5] [6] Oleamide is een erg interessant stofje, dat wijzelf in onze hersenen produceren als we aan rust toe zijn. Het is onze ingebouwde rem om niet eindeloos door te gaan. En het bezit ook anti-ontstekingseigenschappen. [7]

Rode dadel extracten bleken ook anti-aderverkalkingseigenschappen te hebben, en we citeren:

Because foam cell formation in macrophages is believed to play an essential role in the progression of early atherosclerotic lesions in vivo, prevention of foam cell formation is considered to be one of the major targets for the treatment of atherosclerosis.

Zizyphi Fructus (ZF) extracts significantly inhibited the foam cell formation induced by acetylated LDL.

Furthermore, triterpenoids such as oleanonic acid were the major active compounds..

These data suggest that triterpenoids in Zizyphus jujuba may therefore be useful for the prevention of atherosclerosis.
[8] 

Te verwachten was, en dat bleek ook, dat er in de dadel veel waardevolle antioxidanten zitten. [9]

Antikanker werkzaamheid 

Bovendien blijkt dat dadelextracten een antikanker effect hebben in proefdieren, en dat dat effect ook versterkt kan worden door groene thee en theanine. [10] Ook in een model voor melanomen, ernstige huidtumoren op basis van moedervlekken, bleek de rode dadel geneeskrachtige werking te hebben. [11] Ook wordt door de rode dadel de vaatvoorziening van de tumoren geremd. [12] 

Extracten van de vrucht blijken bovendien het immuunsysteem te versterken. [13]

En bij verstoppingen  

In een Israelische klinische studie bleek de vrucht duidelijke therapeutische effecten te hebben bij constipatie, iets wat wij vooral van gedroogde pruimen kennen. Er waren geen bijwerkingen. [14] 

Er zijn inmiddels ook veiligheidsstudies gedaan met de vruchten van de Jujube, en noch acute noch chronische gave van hoge doseringen, 1, 2, 4, and 8 g/kg lichaamsgewicht,  gedurende in totaal 6 maanden, resulteerden in toxiciteit. [15] 

Beoordeling

De rode dadel is een vrucht die al eeuwen gegeten wordt en gegeven wordt als geneesmiddel in verschillende traditionele vormen van geneeswijzen. In de rode dadel zit een heel bijzondere stof, oleamide, die wij ook in onze hersenen produceren als rust en slaapmiddel, als we aan rust en slapen toe zijn.

De rustgevende effectiviteit van deze lichaamseigen stof oleamide is vergelijkbaar met een andere lichaamseigen stof die ook als supplement verkrijgbaar is, het pijnstillende en ontstekingsremmende palmitoylethanolamide.

Omdat vruchten sowieso veilig zijn als ze al eeuwen gegeten worden, en in diverse wetenschappelijke studies de slaap en rustgevende werking gedocumenteerd zijn, en omdat al die gegevens in lijn zijn met dierexperimenten, een groen licht voor de rustgevende rode dadel. Een oeroud geneesmiddel.

Bronnen 

Gupta, Anil K. in Origin of agriculture and domestication of plants and animals linked to early Holocene climate amelioration, Current Science, Vol. 87, No. 1, 10 July 2004 59. Indian Academy of Sciences.

Mahajan R.T., Chopda M.Z. "Phyto-pharmacology of Ziziphus jujuba mill – A plant review" Pharmacognosy Reviews 2009 3:6 (320-329) 

Referentie

[1] Heo HJ1, Park YJ, Suh YM, Choi SJ, Kim MJ, Cho HY, Chang YJ, Hong B, Kim HK, Kim E, Kim CJ, Kim BG, Shin DH. | Effects of oleamide on choline acetyltransferase and cognitive activities. | Biosci Biotechnol Biochem. | 2003 Jun;67(6):1284-91.

[2] Cheng D1, Zhu C, Cao J, Jiang W. | The protective effects of polyphenols from jujube peel (Ziziphus Jujube Mill) on isoproterenol-induced myocardial ischemia and aluminum-induced oxidative damage in rats. | Food Chem Toxicol. | 2012 May;50(5):1302-8. doi: 10.1016/j.fct.2012.01.026. Epub 2012 Jan 27.

[3] Ghaly IS1, Said A, Abdel-Wahhab MA. | Zizyphus jujuba and Origanum majorana extracts protect against hydroquinone-induced clastogenicity. | Environ Toxicol Pharmacol. | 2008 Jan;25(1):10-9. doi: 10.1016/j.etap.2007.07.002. Epub 2007 Jul 13.

[4] Pahuja M1, Mehla J, Reeta KH, Joshi S, Gupta YK. | Hydroalcoholic extract of Zizyphus jujuba ameliorates seizures, oxidative stress, and cognitive impairment in experimental models of epilepsy in rats. | Epilepsy Behav. | 2011 Aug;21(4):356-63. doi: 10.1016/j.yebeh.2011.05.013. Epub 2011 Jul 1.

[5] Goyal R1, Sharma PL, Singh M. | Possible attenuation of nitric oxide expression in anti-inflammatory effect of Ziziphus jujuba in rat. | J Nat Med. | 2011 Jul;65(3-4):514-8. doi: 10.1007/s11418-011-0531-0. Epub 2011 Apr 11.

[6] Yu L1, Jiang BP, Luo D, Shen XC, Guo S, Duan JA, Tang YP. | Bioactive components in the fruits of Ziziphus jujuba Mill. against the inflammatory irritant action of Euphorbia plants. | Phytomedicine. | 2012 Feb 15;19(3-4):239-44. doi: 10.1016/j.phymed.2011.09.071. Epub 2011 Oct 5.

[7] Lee SM1, Park JG, Lee YH, Lee CG, Min BS, Kim JH, Lee HK. | Anti-complementary activity of triterpenoides from fruits of Zizyphus jujuba. | Biol Pharm Bull. | 2004 Nov;27(11):1883-6.

[8] Fujiwara Y1, Hayashida A, Tsurushima K, Nagai R, Yoshitomi M, Daiguji N, Sakashita N, Takeya M, Tsukamoto S, Ikeda T. | Triterpenoids isolated from Zizyphus jujuba inhibit foam cell formation in macrophages. | J Agric Food Chem. | 2011 May 11;59(9):4544-52. doi: 10.1021/jf200193r. Epub 2011 Apr 7.

[9] Zhang H1, Jiang L, Ye S, Ye Y, Ren F. | Systematic evaluation of antioxidant capacities of the ethanolic extract of different tissues of jujube (Ziziphus jujuba Mill.) from China. | Food Chem Toxicol. | 2010 Jun;48(6):1461-5. doi: 10.1016/j.fct.2010.03.011. Epub 2010 Mar 15.

[10] Huang X1, Kojima-Yuasa A, Xu S, Norikura T, Kennedy DO, Hasuma T, Matsui-Yuasa I. | Green tea extract enhances the selective cytotoxic activity of Zizyphus jujuba extracts in HepG2 cells. | Am J Chin Med. | 2008;36(4):729-44.

[11] Hung CF1, Hsu BY, Chang SC, Chen BH. | Antiproliferation of melanoma cells by polysaccharide isolated from Zizyphus jujuba. | Nutrition. | 2012 Jan;28(1):98-105. doi: 10.1016/j.nut.2011.05.009. Epub 2011 Aug 6.

[12] Kang SW1, Choi JS, Bae JY, Li J, Kim DS, Kim JL, Shin SY, You HJ, Park HS, Ji GE, Kang YH. | Blockade of vascular angiogenesis by Aspergillus usamii var. shirousamii-transformed Angelicae Gigantis Radix and Zizyphus jujuba. | Nutr Res Pract. | 2009 Spring;3(1):3-8. doi: 10.4162/nrp.2009.3.1.3. Epub 2009 Mar 31.

[13] Li J1, Shan L, Liu Y, Fan L, Ai L. | Screening of a functional polysaccharide from Zizyphus Jujuba cv. Jinsixiaozao and its property. | Int J Biol Macromol. | 2011 Oct 1;49(3):255-9. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2011.04.006. Epub 2011 Apr 22.

[14] Naftali T1, Feingelernt H, Lesin Y, Rauchwarger A, Konikoff FM. | Ziziphus jujuba extract for the treatment of chronic idiopathic constipation: a controlled clinical trial. | Digestion. | 2008;78(4):224-8. doi: 10.1159/000190975. Epub 2009 Jan 13.

[15] Sireeratawong S1, Vannasiri S, Nanna U, Singhalak T, Jaijoy K. | Evaluation of Acute and Chronic Toxicities of the Water Extract from Ziziphus attopensis Pierre. | ISRN Pharmacol. | 2012;2012:789651. doi: 10.5402/2012/789651. Epub 2012 Mar 20.

Berichten

  1. Heike schreef:

    Ik zou graag willen weten waar ik deze vrucht -biologisch- kan kopen. Ik vind verschillende types bij de toko/Aziatische supermarkt, maar niet biologisch.

  2. Petra Teuthof schreef:

    Ik zou ook graag willen weten waar ik deze
    vrucht biologisch kan kopen of bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *