Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Supplementen > De Zuivere Pure Pea: supplementen met palmitoylethanolamide. Een doorbraak

De Zuivere Pure Pea: supplementen met palmitoylethanolamide. Een doorbraak

Share |
imgres-1.jpeg

Er zijn inmiddels vele merknamen van supplementen die palmitoylethanolamide (PEA) bevatten. Onze keuze gaat uit naar PEA capsules die klinisch bewezen en veilig zijn, en een hoge kwaliteit hebben. Dat zijn die PEA capsules die het PEA opt keurmerk dragen. Palmitoylethanolamide is een lichaamseigen pijnstiller met ontstekingsremmende eigenschappen. In 1993 werd door de Nobelprijswinnares professor Rita Levi-Montalcini de betekenis van deze natuurlijke stof beklemtoond. Zij werkte mee aan de geboorte van de eerste PEA tablet, die als Normast in Italie beschikbaar kwam.

PeaPure®, PeaPlex® en Normast®: doorbraak in de behandeling van chronische ontstekingen en pijn

In 2007 introduceerde heen Italiaans bedrijf Normast®, dat per tablet 600 mg palmitoylethanolamide (PEA) bevat, naast een aantal andere chemisch-farmaceutische vulstoffen. Normast werd enkele jaren later ook in een poeder (600 mg) op de markt gebracht, gezoet met sorbitol.

In 2012 introduceerde het bedrijf Russell Science PeaPure®, een vernieuwde formulering van palmitoylethanolamide in 400 mg capsules. PeaPure is geheel vrij van chemische hulpstoffen, smaakstoffen, kleurstoffen of zoetstoffen . In 2015 kwam een nieuw en geoptimaliseerd PEA preparaat beschikbaar: PeaPlex: speciaal voor het zenuwstelsel ontwikkeld.

PeaPure en PeaPlex capsules bevatten op een speciale, gepatenteerde wijze fijn vermalen palmitoylethanolamide poeder en bij PeaPlex speciaal toegevoegde vitamines B en verder niets anders. Dat soort PEA is bewezen effectief en veilig is. Dat geldt niet voor alle andere PEA producten, hetgeen verontrustend is. Ook is alleen van deze PEA vooralsnog bekend dat het na opname in het bloed komt en het gehalte aanmerkelijk doet stijgen.

Eisen aan een goed PEA product

Wij vinden dat er een aantal keiharde eisen gesteld moeten worden aan de kwaliteit van PEA capsules. Die eisen zijn:
1. Jaren lang op veiligheid onder begeleiding van artsen getest

2. Effectiviteit door artsen in wetenschappelijke literatuur beschreven

3. Bereid volgens een gestandaardiseerd proces, dat garandeert:

4. Dat er na inname van een PEA capsule een duidelijke en meetbare stijging van het PEA gehalte optreedt.

Voor zover IOCOB bekend, voldoen alleen capsules voorzien van het PEA-opt logo aan deze 4 eisen

Kies daarom altijd voor een PEA preparaat met het Pea-opt keurmerk; van andere PEA preparaten is de veiligheid en de werkzaamheid (en ook vaak de zuiverheid en puurheid) niet gebleken! Ook zijn de resultaten behaald met PEA-opt gecertificeerde PEA capsules door ons als enige beschreven in de internationale medische literatuur.

Sinds enkele jaren bestaat er ook een PEA creme; de producent van PeaPure raadt gebruikers aan om ook via deze creme, die via de dunne huidzenuwen werkt, de effecten van PEA capsules te versterken.

PEA wordt in ons lichaam gevormd bij chronische ontstekingen en chronische pijnen om de balans weer te herstellen. Maar tijdens chronische ziektes is die productie vaak te gering. Dan kan je een supplement met PEA innemen om de balans te herstellen.

Omdat IOCOB vragen kreeg over het hoe en waarom van PeaPure® (geproduceerd en verkrijgbaar in NL) en Normast® (geproduceerd en verkrijgbaar in Italie) dit artikel.

PEA: de feiten

Palmitoylethanolamide (PEA) is een stof waarover een groot aantal feiten bekend zijn:

• PEA is anno 2016 beschreven in meer dan 500 wetenschappelijke publicaties.

• De stof PEA en zijn structuur is voor het eerst beschreven in 1953.

• Normast was de eerste PEA tablet die in deze eeuw geintroduceerd werd voor neurogene ontstekingen en neuralgische pijnen.

• PEA is wereldwijd gebruikt door meer dan een miljoen mensen.

• PEA kan zinvol ingezet worden bij een veelheid van chronische pijnklachten, zoals bij herniapijnen, pijnen bij diabetes, tijdens en na een chemokuur, zenuwpijnen, artrose pijnen.

• PEA kan ook gebruikt worden bij chronische ontstekingen zoals prostaatontstekingen en blaasontstekingen  (mits niet bacterieel), en chronische ontstekingen in bijvoorbeeld de darmen (colitis ulcerosa). Ook bij neurologische ziekten zoals ALS kan PEA zinvol zijn.

• PEA kan zonder problemen in combinatie met andere supplementen en geneesmiddelen gebruikt worden.

• PEA is een natuurlijke en lichaamseigen stof.

• PEA komt voor in alle diersoorten om de balans te herstellen; het komt niet voor bij insecten.

• PEA wordt in ons lichaam geproduceerd en herstelt de balans.

• PEA komt ook voor in voeding zoals vlees, eieren, sojabonen en pinda’s.

• PEA heeft geen bijwerkingen van betekenis en wordt door lichaamseigen enzymen makkelijk afgebroken.

• PEA belast de lever en de nieren niet.

• PEA is in 1993 door de Italiaanse Nobelprijswinnares Professor Rita Levi-Montalcini voor het eerst genoemd als een natuurlijke behandeling voor uit de hand lopende ziektebeelden.

• PEA is als GMP gecertificeerde capsule voor het eerst in 2011 beschikbaar gekomen in Nederland. Inmiddels zijn er vele na-aap middelen met onduidelijke kwaliteit en herkomst, die we niet aanraden, en die niet klinisch onderzocht zijn.

PeaPure is een voedingssupplement dat niet door een arts voorgeschreven hoeft te worden. Het voordeel van PEA is dat het vrijwel altijd bijwerkingsloos ingezet kan worden als een natuurlijke methode om chronische pijnen en ontstekingen mee te behandelen. Ook kan PEA zonder problemen ingenomen worden met reguliere medicijnen, omdat er nooit negatieve interacties gezien zijn.

Dosering en gebruik van Normast en PeaPure

De meest onderzochte en best werkzame dosering is 1200 mg PEA per dag. Dat betekent of twee maal daags 600 mg Normast tabletten, of drie maal daags 400 mg PeaPure capsules. De capsules hoeven niet perse verspreid over de dag in drie doseringen ingenomen te worden, ook twee maal daags is OK. Bijvoorbeeld twee capsules PeaPure in de ochtend na de maaltijd en een PeaPure s’avonds na de maaltijd.

Het beste is om Normast en PeaPure tijdens of na de maaltijd in te nemen.

Website geheel over PEA. 

Potentiële indicaties van Normast en PeaPure

Hieronder een gedetailleerd stuk over de biologische betekenis van palmitoylethanolamide, zoals in het PeaPure en Normast voorkomt.

Palmitoylethanolamide remt de activiteit van de zogenaamde mestcellen, bepaalde ontstekingscellen, en is ook pijnstillend en ontstekingsremmend door de specifieke activiteit op een bepaalde belangrijke receptor in de celkern, de zogenaamde PARR-receptor. Maar PEA heeft als biologisch molecuul een hele serie van natuurlijke aangrijpingspunten, die hieronder in het schema vermeld staan voor de fijnproevers.

Aangrijpingspunten palmitoylethanolamide (PeaPure)

Aangrijpingspunten palmitoylethanolamide (PeaPure)

Hierdoor is te begrijpen waarom palmitoylethanolamide bij zo veel ziektebeelden ingezet kan worden. Al deze aandoeningen hebben namelijk chronische pijn en/of ontstekingen gemeen.

Hier vindt u de potentiële cirkel van indicaties voor palmitoylethanolamide, op basis van farmacologische studies, preklinische dierstudies en klinische studies, alsmede op basis van onze eigen ervaringen in ons Instituut voor Neuropathische Pijn.

Deze cirkel van indicaties is oorspronkelijk ontworpen door het Instituut voor Neuropathische Pijn voor intercollegiaal consult, overleg met artsen die het instituut raadplegen in verband met de behandeling van hun patienten. De cirkel is niet bedoeld als claim voor de werking van Normast of PeaPure in al deze indicaties!

Cirkel van indicaties voor palmitoylethanolamide

Circle of Indications for PeaPure

Circle of Indications for PeaPure

Doordat palmitoylethanolamide de activiteit van o.a. de zogenaamde mestcellen[1]remt, naast die van zenuwcellen en gliacellen die bij chronische pijnen ‘op tilt’ staan, zijn de onderstaande indicaties voor deze stof, op basis van de pathogenese ervan, begrijpelijk. De remming van het ontsporen van de mest cel en de andere ontstekingscellen geschiedt via een zogenaamde kernreceptor.[2][3][4]

Chronische pijnsyndromen

Algemene chronische pijnsyndromen [5] [6] [7][9] [10][9][12][13][14][15][16] [17][18][19]

Pijn en spasmen bij MS [20]

Herniapijn en rugpijn [21] [22] [23] [24][25]

Diabetische neuropathische pijnen [26] [27] [28] [27] [30]

Herpes zosterpijn (gordelroospijn) [31][32]

Neuropathische pijnen bij verschillende vormen van neuropathie, CIAPCIDP, etc [13] [34]

Carpaal tunnelsyndroom [35] [36]

Chemokuur geinduceerde neuropathische pijnen [37]

Regionaal pijnsyndroom, Sudeck [38] [1]

Pijn en pijnlijke spasmen in multiple sclerose [39] [40] [41] [42] [43][44] [45][46][47][48][49]

Centraal neuropathische pijnen door beroerte [50][51][52][53][54]

Centraal neuropathische pijnen door syringomyelie en dwarslesies [39] [56]

Migraine [57] [58[60]

Fibromyalgie [61] [2]

Reuma; Reumatoide artritis en Bechterew pijnen [62] [63][64]

Artritis psoriatica [65]

Syndroom van Costen, temporomandibulair pijnsyndroom [66]

Chronische pruritis eci; onbegrepen jeuk [67]

Pijn en jeuk na chemokuur [68]

Occipitale neurlagie [3]

Pijnen van Blaas, Prostaat en Vagina

Als de uroloog kanker heeft uitgesloten, en er is geen sprake van een chronische infectie met een naar beest, zoals dat vaak heet, maar het gaat om een onbegrepen pijnlijke ontsteking, dan is de ontstekingsremmer en pijnstiller PeaPure® of Normast® ook hier een goede stap. Dit middel reguleert de overmatig actieve ontstekingscellen en remt de pijn.

Chronische pijnlijke prostaatklachten

Chronische pijnlijke prostaatklachten (prostatodynia) [69][69][71]

Als de gynaecoloog of uroloog een infectie heeft uitgesloten en er is een onbegrepen ontsteking van de blaas aan de binnenzijde, met pijn, moeilijk plassen, kleine beetjes plassen en zo, dan kan het nemen van Normast® of PeaPure® zinvol zijn.

Chronische blaaspijn

Interstitiële cystitis [73]

Chronische blaaspijn eci [74][75][76]

Aandoeningen van de geslachtsorganen

Lichen planus met jeuk en pijn [78]

Vulvovestibulitis [79][80] [81] [82]

Vulvodynia, vestibulodynia [83] [84]

Perineodynia (onbegrepen pijn in bekken) [85]

Endometriose [86]

Menstruatiepijnen [87]

Darmproblemen

Intestinale (darm-) ontstekingen en pijnsyndromen [10] [89] [90]

Colitis ulcerosa [91] [92] [93]

Morbus Crohn [94] [95]

Prikkelbaar darmsyndroom [96] [97]

Proctitis [98][99] [98]

Chronische onbegrepen buikpijn [101] [97]

Huid aandoeningen

Chronische onbegrepen huidontstekingen [17] [104[106] [107]

Chronische onbegrepen jeuk [108][67]

Atopische en contact dermatitis [110] [111] [112][113][114][115][116]

Psoriasis [117] [118] [119]

Notalgia paresthetica

Overige aandoeningen

Astma en COPD [120] [121][122]

Hooikoorts en allergische rhinitis [123]

Angina pectoris en Kounis syndroom [124] [125][126]

Progressie aderverkalking [127]

Verhoogde oogboldruk [129]  [130]

Depressie [131]

Alzheimer en de ziekte van Parkinson [133] [7]

Dwarslesies [39] 

Meer literatuur over PEA onder de link.

Referenties


[1]: Weller CL, Collington SJ, Williams T, Lamb JR. | Mast cells in health and disease. | Clin Sci (Lond). | 2011 Jun;120(11):473-84.


[2]: Yamashita M. | PPARalpha/gamma-Independent Effects of PPARalpha/gamma Ligands on Cysteinyl Leukotriene Production in Mast Cells. | PPAR Res. | 2008;2008:293538. Epub 2008 Nov 9.


[3]: Cabrero A, Laguna JC, Vázquez M. |Peroxisome proliferator-activated receptors and the control of inflammation. | Curr Drug Targets Inflamm Allergy. | 2002 Sep;1(3):243-8.


[4]: Tachibana M, Wada K, Katayama K, Kamisaki Y, Maeyama K, Kadowaki T, Blumberg RS, Nakajima A. | Activation of peroxisome proliferator-activated receptor gamma suppresses mast cell maturation involved in allergic diseases. | Allergy. | 2008 Sep;63(9):1136-47. Epub 2008 Jun 10.


[5]: DiPaolo A et al. Palmitoylethanolamide as a treatment for vaious chronic painstates. Presented at the 34 AISD congress in Riccione, 2011 | |


[6]: D’Agostino G, La Rana G, Russo R, Sasso O, Iacono A, Esposito E, Mattace Raso G, Cuzzocrea S, Loverme J, Piomelli D, Meli R, Calignano A. | Central administration of palmitoylethanolamide reduces hyperalgesia in mice via inhibition of NF-kappaB nuclear signalling in dorsal root ganglia. | Eur J Pharmacol. | 2009 Jun 24;613(1-3):54-9. Epub 2009 Apr 20.


[7]: Scuderi C, Esposito G, Blasio A, Valenza M, Arietti P, Steardo L Jr, Carnuccio R, De Filippis D, Petrosino S, Iuvone T, Di Marzo V, Steardo L. | Palmitoylethanolamide counteracts reactive astrogliosis induced by beta-amyloid peptide. | J Cell Mol Med. | 2011 Jan 21. doi: 10.1111/j.1582-4934.2011.01267.x. [Epub ahead of print]


[8]: Cerrato S, Brazis P, della Valle MF, Miolo A, Puigdemont A. | Effects of palmitoylethanolamide on immunologically induced histamine, PGD2 and TNFalpha release from canine skin mast cells. | Vet Immunol Immunopathol. | 2010 Jan 15;133(1):9-15. Epub 2009 Jun 27.[10]: De Filippis D, D’Amico A, Iuvone T. | Cannabinomimetic control of mast cell mediator release: new perspective in chronic inflammation. | J Neuroendocrinol. | 2008 May;20 Suppl 1:20-5.[12]: Jhaveri MD, Richardson D, Robinson I, Garle MJ, Patel A, Sun Y, Sagar DR, Bennett AJ, Alexander SP, Kendall DA, Barrett DA, Chapman V. | Inhibition of fatty acid amide hydrolase and cyclooxygenase-2 increases levels of endocannabinoid related molecules and produces analgesia via peroxisome proliferator-activated receptor-alpha in a model of inflammatory pain. |Neuropharmacology. | 2008 Jul;55(1):85-93. Epub 2008 Apr 29.


[13]: Wallace VC, Segerdahl AR, Lambert DM, Vandevoorde S, Blackbeard J, Pheby T, Hasnie F, Rice AS. | The effect of the palmitoylethanolamide analogue, palmitoylallylamide (L-29) on pain behaviour in rodent models of neuropathy. | Br J Pharmacol. | 2007 Aug;151(7):1117-28. Epub 2007 Jun 11.


[14]: LoVerme J, Russo R, La Rana G, Fu J, Farthing J, Mattace-Raso G, Meli R, Hohmann A, Calignano A, Piomelli D. | Rapid broad-spectrum analgesia through activation of peroxisome proliferator-activated receptor-alpha. | J Pharmacol Exp Ther. |2006 Dec;319(3):1051-61. Epub 2006 Sep 22.


[15]: Farquhar-Smith WP, Rice AS. | Administration of endocannabinoids prevents a referred hyperalgesia associated with inflammation of the urinary bladder. | Anesthesiology. | 2001 Mar;94(3):507-13; discussion 6A.[17]: De Filippis D, Luongo L, Cipriano M, Palazzo E, Cinelli MP, de Novellis V, Maione S, Iuvone T. | Palmitoylethanolamide reduces granuloma-induced hyperalgesia by modulation of mast cell activation in rats. | Mol Pain. | 2011 Jan 10;7:3.


[18]: Matzke AJ, Weiger TM, Matzke MA. | Detection of a large cation-selective channel in nuclear envelopes of avian erythrocytes. | FEBS Lett. | 1990 Oct 1;271(1-2):161-4.


[19]: Ford GK, Kieran S, Dolan K, Harhen B, Finn DP. | A role for the ventral hippocampal endocannabinoid system in fear-conditioned analgesia and fear responding in the presence of nociceptive tone in rats. | Pain. | 2011 Aug 22. [Epub ahead of print]


[20]: Mancardi GL et al. Palmitoylethanolamide in neuropathic pain in MS patients. Presented at the 15yh Italian neurological meeting in Padua, 2009 | |


[21]: G. Guida, A. de Fabiani, F. Lanaia, A. Alexandre, G.M. Vassallo, L. Cantieri, M. de Martino, M. Rogai, S. Petrosino | La palmitoiletanolamida (Normast) en el dolor neuropatico cronico por lumbociatalgia de tipo compresivo: estudio clinico multicentrico. | Dolor | 2010, 25:35-42


[22]: Desio,P et al. | Efficacy of palmitoylethanolamide and oxycodon in patients with low back pain. Anesthesia and medicina critica (AMC) 2011, 2: 62-71. |


[23]: Palomba R et al. | Efficacy of palmitoylethanolamide as part of multimodal analgesic therapy in patients with low back pain. Presented at 33rd AISD congress, 2010, Florence |


[24]: Dominguez CM et al. Palmitoylethanolamide on standard care in lumbosciatic pain, a pragmatic trial. Preseted at 8th congres of Pain algologists, Madrid, 2010. | |


[25]: Canteri L et al. Reduction of analgesics in patients suffering from lumbosciatic pain, treated with palmitoylethanolamide. Dolor 2010 | 25:227-234 |


[26]: Biasiotta A, La Cesa S, Leone C, Di Stefano G, Truini A, Cruccu G. | Efficacy of palmitoylethanolamide in patients with painful neuropathy. A clincial and neurophysiological open study. Preliminary results. | , Volume 4, Issue 1, May 2010, Page 77. |


[27]: Matias I, Wang JW, Moriello AS, Nieves A, Woodward DF, Di Marzo V. | Changes in endocannabinoid and palmitoylethanolamide levels in eye tissues of patients with diabetic retinopathy and age-related macular degeneration. |Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. | 2006 Dec;75(6):413-8. Epub 2006 Oct 2.


[28]: Schifiliti C, et al. Efficacy of palmitoylethanolamide in pain and neuropathic symptoms in diabetic patients Presentation at IV congress of European Schock society, Taormina, 2011 | |


[29]: Matias I, Wang JW, Moriello AS, Nieves A, Woodward DF, Di Marzo V. | Changes in endocannabinoid and palmitoylethanolamide levels in eye tissues of patients with diabetic retinopathy and age-related macular degeneration. |Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. | 2006 Dec;75(6):413-8. Epub 2006 Oct 2.


[30]: Adiletta S et al. Pregabalin and Palmitoylethanolamide in diabetic neuropathic pain: an randomized clinical trial. Presented at the 34th AISD meeting, 2011, Riccione. | |


[31]: Phan NQ, Siepmann D, Gralow I, Ständer S. | Adjuvant topical therapy with a cannabinoid receptor agonist in facial postherpetic neuralgia. | J Dtsch Dermatol Ges. | 2010 Feb;8(2):88-91. Epub 2009 Sep 10.


[32]: Deslo. P. Combination of pregabalin and palmitoylethanolamide (PEA) for neuropathic pain treatment. | Pathos, 2010, 17,4:9-14 |


[33]: Wallace VC, Segerdahl AR, Lambert DM, Vandevoorde S, Blackbeard J, Pheby T, Hasnie F, Rice AS. | The effect of the palmitoylethanolamide analogue, palmitoylallylamide (L-29) on pain behaviour in rodent models of neuropathy. | Br J Pharmacol. | 2007 Aug;151(7):1117-28. Epub 2007 Jun 11.


[34]: Desio P, Pregabalin and Palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain. Pathos 2010l17:9-14 | |


[35]: Assini A, Laricchia D, Pizzo R, Pandolfini L, Belletti M, Colucci M, Ratto S. | P1577: The carpal tunnel syndrome in diabetes: clinical and electrophysiological improvement after treatment with palmitoylethanolamide | Eur J Neurol | 2010: 17(S3):295.


[36]: Conigliaro R, Drago V, Foster PS, Schievano C, Di Marzo V. | Use of palmitoylethanolamide in the entrapment neuropathy of the median in the wrist. | Minerva Med. | 2011 Apr;102(2):141-7.


[37]: Truina A et al. Palmitoylethanolamide improves pain and nerve function in patients suffering from chemotherapy induced neuropathy. CNS and neurological drug target, 2011, submitted. | |


[38]: Islam MS, Nilsson T, Rorsman P, Berggren PO. | Interaction with the inositol 1,4,5-trisphosphate receptor promotes Ca2+ sequestration in permeabilised insulin-secreting cells. | FEBS Lett. | 1991 Aug 19;288(1-2):27-9.


[39]: Esposito E, Paterniti I, Mazzon E, Genovese T, Di Paola R, Galuppo M, Cuzzocrea S. | Effects of palmitoylethanolamide on release of mast cell peptidases and neurotrophic factors after spinal cord injury. | Brain Behav Immun. | 2011 Feb 25. [Epub ahead of print]


[40]: Jean-Gilles L, Feng S, Tench CR, Chapman V, Kendall DA, Barrett DA, Constantinescu CS. | Plasma endocannabinoid levels in multiple sclerosis. | J Neurol Sci. | 2009 Dec 15;287(1-2):212-5. Epub 2009 Aug 20.


[41]: Zajicek JP, Apostu VI. | Role of cannabinoids in multiple sclerosis. | CNS Drugs. | 2011 Mar 1;25(3):187-201. doi: 10.2165/11539000-000000000-00000.


[42]: Loría F, Petrosino S, Mestre L, Spagnolo A, Correa F, Hernangómez M, Guaza C, Di Marzo V, Docagne F. | Study of the regulation of the endocannabinoid system in a virus model of multiple sclerosis reveals a therapeutic effect of palmitoylethanolamide. | Eur J Neurosci. | 2008 Aug;28(4):633-41. Epub 2008 Jul 24.


[43]: Cabranes A, Venderova K, de Lago E, Fezza F, Sánchez A, Mestre L, Valenti M, García-Merino A, Ramos JA, Di Marzo V, Fernández-Ruiz J. | Decreased endocannabinoid levels in the brain and beneficial effects of agents activating cannabinoid and/or vanilloid receptors in a rat model of multiple sclerosis. | Neurobiol Dis. | 2005 Nov;20(2):207-17.


[44]: Maccarrone M, Bernardi G, Agrò AF, Centonze D. | Cannabinoid receptor signaling in neurodegenerative diseases: a potential role for membrane fluidity disturbance. | Br J Pharmacol. | 2011 Feb 16. doi: 10.1111/j.1476-5381.2011.01277.x. [Epub ahead of print]


[45]: Bisogno T, Di Marzo V. | Cannabinoid receptors and endocannabinoids: role in neuroinflammatory and neurodegenerative disorders. | CNS Neurol Disord Drug Targets. | 2010 Nov;9(5):564-73.


[46]: Correa F, Hernangómez-Herrero M, Mestre L, Loría F, Docagne F, Guaza C. | The endocannabinoid anandamide downregulates IL-23 and IL-12 subunits in a viral model of multiple sclerosis: evidence for a cross-talk between IL-12p70/IL-23 axis and IL-10 in microglial cells. | Brain Behav Immun. | 2011 May;25(4):736-49. Epub 2011 Feb 16.


[47]: Rossi S, Bernardi G, Centonze D. | The endocannabinoid system in the inflammatory and neurodegenerative processes of multiple sclerosis and of amyotrophic lateral sclerosis. | Exp Neurol. | 2010 Jul;224(1):92-102. Epub 2010 Mar 29.


[48]: Loría F, Petrosino S, Hernangómez M, Mestre L, Spagnolo A, Correa F, Di Marzo V, Docagne F, Guaza C. | An endocannabinoid tone limits excitotoxicity in vitro and in a model of multiple sclerosis. | Neurobiol Dis. | 2010 Jan;37(1):166-76. Epub 2009 Oct 6.


[49]: Correa FG, Mestre L, Docagne F, Borrell J, Guaza C. | The endocannabinoid anandamide from immunomodulation to neuroprotection. Implications for multiple sclerosis. | Vitam Horm. | 2009;81:207-30.


[50]: Naccarato M, Pizzuti D, Petrosino S, Simonetto M, Ferigo L, Grandi FC, Pizzolato G, Di Marzo V. | Possible Anandamide and Palmitoylethanolamide involvement in human stroke. | Lipids Health Dis. | 2010 May 14;9:47.


[51]: Hansen HS. | Palmitoylethanolamide and other anandamide congeners. Proposed role in the diseased brain. | Exp Neurol. | 2010 Jul;224(1):48-55. Epub 2010 Mar 29.


[52]: Koch M, Kreutz S, Böttger C, Benz A, Maronde E, Ghadban C, Korf HW, Dehghani F. | Palmitoylethanolamide protects dentate gyrus granule cells via peroxisome proliferator-activated receptor-alpha. | Neurotox Res. | 2011 Feb;19(2):330-40. Epub 2010 Mar 11.


[53]: Schomacher M, Müller HD, Sommer C, Schwab S, Schäbitz WR. | Endocannabinoids mediate neuroprotection after transient focal cerebral ischemia. | Brain Res. | 2008 Nov 13;1240:213-20. Epub 2008 Sep 18.


[54]: Gray E, Ginty M, Kemp K, Scolding N, Wilkins A. | Peroxisome proliferator-activated receptor-α agonists protect cortical neurons from inflammatory mediators and improve peroxisomal function. | Eur J Neurosci. | 2011 Apr;33(8):1421-32. doi: 10.1111/j.1460-9568.2011.07637.x. Epub 2011 Mar 7.


[55]: Esposito E, Paterniti I, Mazzon E, Genovese T, Di Paola R, Galuppo M, Cuzzocrea S. | Effects of palmitoylethanolamide on release of mast cell peptidases and neurotrophic factors after spinal cord injury. | Brain Behav Immun. | 2011 Feb 25. [Epub ahead of print]


[56]: Genovese T, Esposito E, Mazzon E, Di Paola R, Meli R, Bramanti P, Piomelli D, Calignano A, Cuzzocrea S. | Effects of palmitoylethanolamide on signaling pathways implicated in the development of spinal cord injury. | J Pharmacol Exp Ther. |2008 Jul;326(1):12-23. Epub 2008 Mar 26.


[57]: Sarchielli P, Pini LA, Coppola F, Rossi C, Baldi A, Mancini ML, Calabresi P. | Endocannabinoids in chronic migraine: CSF findings suggest a system failure. | Neuropsychopharmacology. | 2007 Jun;32(6):1384-90. Epub 2006 Nov 22.


[58]: Levy D. | Migraine pain, meningeal inflammation, and mast cells. | Curr Pain Headache Rep. | 2009 Jun;13(3):237-40.


[59]: Levy D, Burstein R, Strassman AM. | Mast cell involvement in the pathophysiology of migraine headache: A hypothesis.Headache. | 2006 Jun;46 Suppl 1:S13-8.


[60]: Zhang XC, Strassman AM, Burstein R, Levy D. | Sensitization and activation of intracranial meningeal nociceptors by mast cell mediators. | J Pharmacol Exp Ther. | 2007 Aug;322(2):806-12. Epub 2007 May 4.


[61]: Blanco I, Béritze N, Argüelles M, Cárcaba V, Fernández F, Janciauskiene S, Oikonomopoulou K, de Serres FJ, Fernández-Bustillo E, Hollenberg MD. | Abnormal overexpression of mastocytes in skin biopsies of fibromyalgia patients. | Clin Rheumatol.2010 Dec;29(12):1403-12. Epub 2010 Apr 30.


[62]: Lee DM, Friend DS, Gurish MF, Benoist C, Mathis D, Brenner MB. | Mast cells: a cellular link between autoantibodies and inflammatory arthritis. | Science. | 2002 Sep 6;297(5587):1689-92.


[63]: Nigrovic PA, Lee DM. | Mast cells in autoantibody responses and arthritis. | Novartis Found Symp. | 2005;271:200-9; discussion 210-4.


[64]: Christy AL, Brown MA. | The multitasking mast cell: positive and negative roles in the progression of autoimmunity. | J Immunol. | 2007 Sep 1;179(5):2673-9.


[65]: Cañete JD, Celis R, Noordenbos T, Moll C, Gómez-Puerta JA, Pizcueta P, Palacin A, Tak PP, Sanmartí R, Baeten D. |Distinct synovial immunopathology in Behçet disease and psoriatic arthritis. | Arthritis Res Ther. | 2009;11(1):R17. Epub 2009 Feb 6.


[66]: Bortolotti F,Russo M, Bartolucci ML, Alessandri Bonetti G, Gatto MR, Marini I. | Palmitoylethanolamide vs NSAID in the treatment of TMJD Pain | Journal of Dental Research | 2010: 89(Special Issue B)


[67]: Ständer S, Raap U, Weisshaar E, Schmelz M, Mettang T, Handwerker H, Luger TA. | Pathogenesis of pruritus. | J Dtsch Dermatol Ges. | 2011 Jun;9(6):456-463. doi: 10.1111/j.1610-0387.2011.07585.x. Epub 2011 Jan 5.


[68]: Latif S, Fraga G, Gadzia J. | Increased mast cell density in capecitabine-induced hand-foot syndrome: a new pathologic finding. | J Drugs Dermatol. | 2010 Mar;9(3):268-70.


[69]: Papadoukakis S, Kyroudi-Voulgari A, Truss MC, Perea D, Mitropoulos D. | Quantitative study of mast cells in experimentally induced benign prostatic hyperplasia. | Urol Int. | 2010;84(1):100-4. Epub 2010 Feb 17.


[70]: Papadoukakis S, Kyroudi-Voulgari A, Truss MC, Perea D, Mitropoulos D. | Quantitative study of mast cells in experimentally induced benign prostatic hyperplasia. | Urol Int. | 2010;84(1):100-4. Epub 2010 Feb 17.


[71]: Mehik A, Leskinen MJ, Hellström P. | Mechanisms of pain in chronic pelvic pain syndrome: influence of prostatic inflammation. | World J Urol. | 2003 Jun;21(2):90-4. Epub 2003 Apr 17.


[72]: Butrick CW, Howard FM, Sand PK. | Diagnosis and treatment of interstitial cystitis/painful bladder syndrome: a review. |J Womens Health (Larchmt). | 2010 Jun;19(6):1185-93.


[73]: Richter B, Roslind A, Hesse U, Nordling J, Johansen JS, Horn T, Hansen AB. | YKL-40 and mast cells are associated with detrusor fibrosis in patients diagnosed with bladder pain syndrome/interstitial cystitis according to the 2008 criteria of the European Society for the Study of Interstitial Cystitis. | Histopathology. | 2010 Sep;57(3):371-83. doi: 10.1111/j.1365-2559.2010.03640.x.


[74]: Geurts N, Van Dyck J, Wyndaele JJ. | Bladder pain syndrome: do the different morphological and cystoscopic features correlate? | Scand J Urol Nephrol. | 2011 Feb;45(1):20-3. Epub 2010 Sep 17.


[75]: Richter B, Hesse U, Hansen AB, Horn T, Mortensen SO, Nordling J. | Bladder pain syndrome/interstitial cystitis in a Danish population: a study using the 2008 criteria of the European Society for the Study of Interstitial Cystitis. | BJU Int. |2010 Mar;105(5):660-7. Epub 2009 Sep 14.


[76]: Larsen MS, Mortensen S, Nordling J, Horn T. | Quantifying mast cells in bladder pain syndrome by immunohistochemical analysis. | BJU Int. | 2008 Jul;102(2):204-7; discussion 207. Epub 2008 Jul 1.


[77]: Rudick CN, Bryce PJ, Guichelaar LA, Berry RE, Klumpp DJ. | Mast cell-derived histamine mediates cystitis pain. | PLoS One. | 2008 May 7;3(5):e2096.


[78]: van de Nieuwenhof HP, Hebeda KM, Bulten J, Otte-Holler I, Massuger LF, de Hullu JA, van Kempen LC. | Specific intraepithelial localization of mast cells in differentiated vulvar intraepithelial neoplasia and its possible contribution to vulvar squamous cell carcinoma development. | Histopathology. | 2010 Sep;57(3):351-62. doi: 10.1111/j.1365-2559.2010.03635.x. Epub 2010 Aug 19.


[79]: Bornstein J, Goldschmid N, Sabo E. | Hyperinnervation and mast cell activation may be used as histopathologic diagnostic criteria for vulvar vestibulitis. | Gynecol Obstet Invest. | 2004;58(3):171-8. Epub 2004 Jul 9.


[80]: Halperin R, Zehavi S, Vaknin Z, Ben-Ami I, Pansky M, Schneider D. | The major histopathologic characteristics in the vulvar vestibulitis syndrome. | Gynecol Obstet Invest. | 2005;59(2):75-9. Epub 2004 Nov 11.


[81]: Chadha S, Gianotten WL, Drogendijk AC, Weijmar Schultz WC, Blindeman LA, van der Meijden WI. | Histopathologic features of vulvar vestibulitis. | Int J Gynecol Pathol. | 1998 Jan;17(1):7-11.


[82]: Murina F. et al. Palmitoylethanolamide and polidatina in the treatment of vestibulodynia, and the reduction of the C fibre activation. Presented at the world congress of pathology of the vulva, Parigi, september 2011 | |


[83]: Harlow BL, He W, Nguyen RH. | Allergic reactions and risk of vulvodynia. | Ann Epidemiol. | 2009 Nov;19(11):771-7.


[84]: Goetsch MF, Morgan TK, Korcheva VB, Li H, Peters D, Leclair CM. | Histologic and receptor analysis of primary and secondary vestibulodynia and controls: a prospective study. | Am J Obstet Gynecol. | 2010 Jun;202(6):614.e1-8. Epub 2010 Apr 28.


[85]: Calabrò RS, Gervasi G, Marino S, Mondo PN, Bramanti P. | Misdiagnosed chronic pelvic pain: pudendal neuralgia responding to a novel use of palmitoylethanolamide. | Pain Med. | 2010 May;11(5):781-4. Epub 2010 Mar 22.


[86]: Indraccolo U, Barbieri F. | Effect of palmitoylethanolamide-polydatin combination on chronic pelvic pain associated with endometriosis: preliminary observations. | Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. | 2010 May;150(1):76-9. Epub 2010 Feb 21.


[87]: Fulghesu A et al. Pain during menstruation in young adults treated with palmitoylethanolamide and polidatina. Presented at the 16th world congress for child and adolescent gynaecology, Montpellier, 2010 | |


[88]: De Filippis D, D’Amico A, Iuvone T. | Cannabinomimetic control of mast cell mediator release: new perspective in chronic inflammation. | J Neuroendocrinol. | 2008 May;20 Suppl 1:20-5.


[89]: Theoharides TC, Alysandratos KD, Angelidou A, Delivanis DA, Sismanopoulos N, Zhang B, Asadi S, Vasiadi M, Weng Z, Miniati A, Kalogeromitros D. | Mast cells and inflammation. | Biochim Biophys Acta. | 2010 Dec 23. [Epub ahead of print]


[90]: Schicho R, Storr M. | Alternative targets within the endocannabinoid system for future treatment of gastrointestinal diseases. | Can J Gastroenterol. | 2011 Jul;25(7):377-83.


[91]: Peterson CG, Sangfelt P, Wagner M, Hansson T, Lettesjö H, Carlson M. | Fecal levels of leukocyte markers reflect disease activity in patients with ulcerative colitis. | Scand J Clin Lab Invest. | 2007;67(8):810-20.


[92]: Rognum TO, Brandtzaeg P. | IgE-positive cells in human intestinal mucosa are mainly mast cells. | Int Arch Allergy Appl Immunol. | 1989;89(2-3):256-60.


[93]: O’Sullivan SE, Kendall DA. | Cannabinoid activation of peroxisome proliferator-activated receptors: potential for modulation of inflammatory disease. | Immunobiology. | 2010 Aug;215(8):611-6. Epub 2009 Oct 14.


[94]: Lakhan SE, Kirchgessner A. | Neuroinflammation in inflammatory bowel disease. | J Neuroinflammation. | 2010 Jul 8;7:37.


[95]: Kraneveld AD, Rijnierse A, Nijkamp FP, Garssen J. | Neuro-immune interactions in inflammatory bowel disease and irritable bowel syndrome: future therapeutic targets. | Eur J Pharmacol. | 2008 May 13;585(2-3):361-74. Epub 2008 Mar 18.


[96]: Foley S, Garsed K, Singh G, Duroudier NP, Swan C, Hall IP, Zaitoun A, Bennett A, Marsden C, Holmes G, Walls A, Spiller RC. | Impaired uptake of serotonin by platelets from patients with irritable bowel syndrome correlates with duodenal immune activation. | Gastroenterology. | 2011 May;140(5):1434-43.e1. Epub 2011 Mar 23.


[97]: Chang JY, Talley NJ. | An update on irritable bowel syndrome: from diagnosis to emerging therapies. | Curr Opin Gastroenterol. | 2010 Nov 18. [Epub ahead of print]


[98]: Solorzano C, Zhu C, Battista N, Astarita G, Lodola A, Rivara S, Mor M, Russo R, Maccarrone M, Antonietti F, Duranti A, Tontini A, Cuzzocrea S, Tarzia G, Piomelli D. | Selective N-acylethanolamine-hydrolyzing acid amidase inhibition reveals a key role for endogenous palmitoylethanolamide in inflammation. | Proc Natl Acad Sci U S A. | 2009 Dec 8;106(49):20966-71. Epub 2009 Nov 19.


[99]: Blirando K, Milliat F, Martelly I, Sabourin JC, Benderitter M, François A. | Mast cells are an essential component of human radiation proctitis and contribute to experimental colorectal damage in mice. | Am J Pathol. | 2011 Feb;178(2):640-51.


[100]: Solorzano C, Zhu C, Battista N, Astarita G, Lodola A, Rivara S, Mor M, Russo R, Maccarrone M, Antonietti F, Duranti A, Tontini A, Cuzzocrea S, Tarzia G, Piomelli D. | Selective N-acylethanolamine-hydrolyzing acid amidase inhibition reveals a key role for endogenous palmitoylethanolamide in inflammation. | Proc Natl Acad Sci U S A. | 2009 Dec 8;106(49):20966-71. Epub 2009 Nov 19.


[101]: Taylor TJ, Youssef NN, Shankar R, Kleiner DE, Henderson WA. | The association of mast cells and serotonin in children with chronic abdominal pain of unknown etiology. | BMC Res Notes. | 2010 Oct 21;3:265.


[102]: Chang JY, Talley NJ. | An update on irritable bowel syndrome: from diagnosis to emerging therapies. | Curr Opin Gastroenterol. | 2010 Nov 18. [Epub ahead of print]


[103]: De Filippis D, Luongo L, Cipriano M, Palazzo E, Cinelli MP, de Novellis V, Maione S, Iuvone T. | Palmitoylethanolamide reduces granuloma-induced hyperalgesia by modulation of mast cell activation in rats. | Mol Pain. | 2011 Jan 10;7:3.


[104]: Petrosino S, Iuvone T, Di Marzo V. | N-palmitoyl-ethanolamine: Biochemistry and new therapeutic opportunities. |Biochimie. | 2010 Jun;92(6):724-7. Epub 2010 Jan 21.


[105]: Endocannabinoid Research Group, De Filippis D, D’Amico A, Cipriano M, Petrosino S, Orlando P, Di Marzo V, Iuvone T. |Levels of endocannabinoids and palmitoylethanolamide and their pharmacological manipulation in chronic granulomatous inflammation in rats. | Pharmacol Res. | 2010 Apr;61(4):321-8. Epub 2009 Nov 17.


[106]: Hoareau L, Buyse M, Festy F, Ravanan P, Gonthier MP, Matias I, Petrosino S, Tallet F, d’Hellencourt CL, Cesari M, Di Marzo V, Roche R. | Anti-inflammatory effect of palmitoylethanolamide on human adipocytes. | Obesity (Silver Spring). |2009 Mar;17(3):431-8. Epub 2009 Jan 8.


[107]: De Filippis D, D’Amico A, Cinelli MP, Esposito G, Di Marzo V, Iuvone T. | Adelmidrol, a palmitoylethanolamide analogue, reduces chronic inflammation in a carrageenin-granuloma model in rats. | J Cell Mol Med. | 2009 Jun;13(6):1086-95. Epub 2008 Apr 18.


[108]: Machelska H. | Dual peripheral actions of immune cells in neuropathic pain. | Arch Immunol Ther Exp (Warsz). | 2011 Feb;59(1):11-24. Epub 2011 Jan 14.


[109]: Ständer S, Raap U, Weisshaar E, Schmelz M, Mettang T, Handwerker H, Luger TA. | Pathogenesis of pruritus. | J Dtsch Dermatol Ges. | 2011 Jun;9(6):456-463. doi: 10.1111/j.1610-0387.2011.07585.x. Epub 2011 Jan 5.


[110]: Järvikallio A, Naukkarinen A, Harvima IT, Aalto ML, Horsmanheimo M. | Quantitative analysis of tryptase- and chymase-containing mast cells in atopic dermatitis and nummular eczema. | Br J Dermatol. | 1997 Jun;136(6):871-7.


[111]: Eberlein B, Eicke C, Reinhardt HW, Ring J. | Adjuvant treatment of atopic eczema: assessment of an emollient containing N-palmitoylethanolamine (ATOPA study). | J Eur Acad Dermatol Venereol. | 2008 Jan;22(1):73-82.


[112]: Petrosino S, Cristino L, Karsak M, Gaffal E, Ueda N, Tüting T, Bisogno T, De Filippis D, D’Amico A, Saturnino C, Orlando P, Zimmer A, Iuvone T, Di Marzo V. | Protective role of palmitoylethanolamide in contact allergic dermatitis. | Allergy. | 2010 Jun 1;65(6):698-711. Epub 2009 Nov 11.[114]: Hatano Y, Man MQ, Uchida Y, Crumrine D, Mauro TM, Feingold KR, Elias PM, Holleran WM. | Murine atopic dermatitis responds to peroxisome proliferator-activated receptors alpha and beta/delta (but not gamma) and liver X receptor activators.J Allergy Clin Immunol. | 2010 Jan;125(1):160-9.e1-5. Epub 2009 Oct 8.


[115]: Dahten A, Koch C, Ernst D, Schnöller C, Hartmann S, Worm M. | Systemic PPARgamma ligation inhibits allergic immune response in the skin. | J Invest Dermatol. | 2008 Sep;128(9):2211-8. Epub 2008 Apr 10.


[116]: Cerrato S, Brazis P, Valle MF, Miolo A, Petrosino S, Marzo VD, Puigdemont A. | Effects of palmitoylethanolamide on the cutaneous allergic inflammatory response in Ascaris hypersensitive Beagle dogs. | Vet J. | 2011 May 19. [Epub ahead of print]


[117]: Harvima IT, Nilsson G, Naukkarinen A. | Role of mast cells and sensory nerves in skin inflammation. | G Ital Dermatol Venereol. | 2010 Apr;145(2):195-204.


[118]: Kneilling M, Röcken M. | Mast cells: novel clinical perspectives from recent insights. | Exp Dermatol. | 2009 May;18(5):488-96.


[119]: Harvima IT, Nilsson G, Suttle MM, Naukkarinen A. | Is there a role for mast cells in psoriasis? | Arch Dermatol Res. |2008 Oct;300(9):461-78. Epub 2008 Aug 22.


[120]: Broide DH, Finkelman F, Bochner BS, Rothenberg ME. | Advances in mechanisms of asthma, allergy, and immunology in 2010. | J Allergy Clin Immunol. | 2011 Mar;127(3):689-95.


[121]: Di Capite JL, Bates GJ, Parekh AB. | Mast cell CRAC channel as a novel therapeutic target in allergy. | Curr Opin Allergy Clin Immunol. | 2011 Feb;11(1):33-8.


[122]: Zhao J, Endoh I, Hsu K, Tedla N, Endoh Y, Geczy CL. | S100A8 modulates mast cell function and suppresses eosinophil migration in acute asthma. | Antioxid Redox Signal. | 2011 May 1;14(9):1589-600. Epub 2011 Feb 28.


[123]: Metz M, Gilles S, Geldmacher A, Behrendt H, Traidl-Hoffmann C, Maurer M. | Evidence for non-allergic mast cell activation in pollen-associated inflammation. | J Invest Dermatol. | 2011 Apr;131(4):987-90. Epub 2011 Jan 20.


[124]: Ozben B, Erdogan O. | The role of inflammation and allergy in acute coronary syndromes. | Inflamm Allergy Drug Targets. | 2008 Sep;7(3):136-44.


[125]: Kounis NG. | Kounis syndrome (allergic angina and allergic myocardial infarction): a natural paradigm? | Int J Cardiol. |2006 Jun 7;110(1):7-14. Epub 2005 Oct 24.


[126]: Biteker M. | Current understanding of Kounis syndrome. | Expert Rev Clin Immunol. | 2010 Sep;6(5):777-88.


[127]: Wilensky RL, Hamamdzic D. | The molecular basis of vulnerable plaque: potential therapeutic role for immunomodulation. | Curr Opin Cardiol. | 2007 Nov;22(6):545-51.


[128]: Pescosolido N, Librando A, Puzzono M, Nebbioso M. | Palmitoylethanolamide Effects on Intraocular Pressure After Nd:YAG Laser Iridotomy: An Experimental Clinical Study. | J Ocul Pharmacol Ther. | 2011 Aug 10. [Epub ahead of print]


[129]: Chen J, Matias I, Dinh T, Lu T, Venezia S, Nieves A, Woodward DF, Di Marzo V. | Finding of endocannabinoids in human eye tissues: implications for glaucoma. | Biochem Biophys Res Commun. | 2005 May 20;330(4):1062-7.


[130]: Caterina Gagliano et al | Ocular hypotensive effect of oral palmitoylethanolamide: a clinical trial. | Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. June 24, 2011 iovs.10-7057 |


[131]: Yu HL, Deng XQ, Li YJ, Li YC, Quan ZS, Sun XY. | N-palmitoylethanolamide, an endocannabinoid, exhibits antidepressant effects in the forced swim test and the tail suspension test in mice. | Pharmacol Rep. | 2011 May-Jun;63(3):834-9.


[132]: Murillo-Rodríguez E, Palomero-Rivero M, Millán-Aldaco D, Arias-Carrión O, Drucker-Colín R. | Administration of URB597, Oleoylethanolamide or Palmitoylethanolamide Increases Waking and Dopamine in Rats. | PLoS One. | 2011;6(7):e20766. Epub 2011 Jul 14.


[133]: Romani R, Galeazzi R, Rosi G, Fiorini R, Pirisinu I, Ambrosini A, Zolese G. | Anandamide and its congeners inhibit human plasma butyrylcholinesterase. Possible new roles for these endocannabinoids? | Biochimie. | 2011 Sep;93(9):1584-91. Epub 2011 May 31.


[134]: Scuderi C, Esposito G, Blasio A, Valenza M, Arietti P, Steardo L Jr, Carnuccio R, De Filippis D, Petrosino S, Iuvone T, Di Marzo V, Steardo L. | Palmitoylethanolamide counteracts reactive astrogliosis induced by beta-amyloid peptide. | J Cell Mol Med. | 2011 Jan 21. doi: 10.1111/j.1582-4934.2011.01267.x. [Epub ahead of print]


[135]: Esposito E, Paterniti I, Mazzon E, Genovese T, Di Paola R, Galuppo M, Cuzzocrea S. | Effects of palmitoylethanolamide on release of mast cell peptidases and neurotrophic factors after spinal cord injury. | Brain Behav Immun. | 2011 Feb 25. 

Referentie

[1] Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. | Treatment of chronic regional pain syndrome type 1 with palmitoylethanolamide and topical ketamine cream: modulation of nonneuronal cells. | J Pain Res. | 2013 Mar 21;6:239-45. doi: 10.2147/JPR.S42417. Print 2013.

[2] Ghafouri N, Ghafouri B, Larsson B, Stensson N, Fowler CJ, Gerdle B. | Palmitoylethanolamide and stearoylethanolamide levels in the interstitium of the trapezius muscle of women with chronic widespread pain and chronic neck-shoulder pain correlate with pain intensity and sensitivity. | Pain. | 2013 Sep;154(9):1649-58. doi: 10.1016/j.pain.2013.05.002. Epub 2013 May 14.

[3] Calabr RS, Bramanti P. | Occipital Neuralgia Responding to Palmitoylethanolamide. | Headache. | 2013 May 23. doi: 10.1111/head.12136. [Epub ahead of print]

Berichten

 1. verpoort schreef:

  Zeer interressant waar verkrijgbaar in holland, met of zonder recept

  1. verpoort schreef:

   is het in holland tekoop ,waar en zonder of op recept

 2. Dieleman schreef:

  Is verkrijgbaar in aroma winkels Nederland heb net mijn bestelling geplaatst

 3. anne somville schreef:

  Sinds jaren lijd ik aan stomatodynie (burning mouth syndroom)en ik vraag mij af of PEA verlichting zou kunnen geven.

  1. administrator administrator schreef:

   de beste behandeling voor burning mounth syndrome (mondbranden) is 3 maal daags 100 mg R-alfaliponzuur samen met 3 maal daags 400 mg PEA

 4. Ja Moreau schreef:

  Ik wil Peapure kopen in een winkel
  Liefst niet te ver van Sint Niklaas BE
  Of Hulst Nl

 5. johanna schreef:

  hallo,
  waar is de Normast of PeaPure te koop.
  ik hb nl.ontzettend laat van zenuwpijnen, door mij hele. lijf.
  Ik woon in Rotterdam.
  graag. antwoord

  1. administrator administrator schreef:

   gewoon google vind je het vanzelf snel

 6. johanna schreef:

  sorry, even een oproep zonder fouten.
  Waar is Pea Pure crème te koop en waar de Normast. en mag je er zo maar zelf mee beginnen?

 7. Eisenbraun schreef:

  Hallo, bitte senden Sie mir Informationsmaterial über PeaPure in deutscher Sprache und sagen Sie mir bitte wo ich es kaufen kann! Was kostet PeaPure?
  Mit freundlichen Grüßen
  Marion Eisenbraun

 8. wilma nachbar schreef:

  ik heb eerder een vraag mijn linkerbeen en bil beweegt binnenin dus niet aan de buitenkant het is niet te zien maar het voelt van binnen alsof ik op een waterbed zit zo,n gevoel is het.Dus ben benieuwd of PeaPure ook voor mij zal helpen zodat het tot rust komt ben bij iederen geweest en alle dokters gezien maar niemand weet wat het is.

 9. Cherryl schreef:

  Is peapure nog in NL te verkrijken en waar. Het liefst in de winkel tenzij iemand een betrouwbare site kent om deze te bestellen. Ik heb erg last van zenuwpijnen in mijn rechter been.

  1. administrator administrator schreef:

   Alleen de PEA capsules met PEA-opt keurmerk zijn klinisch uitvoerig getest op veiligheid en zuiverheid, die zijn betrouwbaar op het net of in de winkel te krijgen. Ook daarvan alleen zijn de resultaten van klinisch gebruik in medische tijdschriften beschreven.

 10. Carline schreef:

  Ik had graag PEA gebruikt voor een paard met artrose, maar ik vind de exacte doseringen niet terug. Voor honden is dit 10-30 mg per kg levend gewicht, maar haar huidige pijnstillers zijn ook voor honden en zijn veel lager gedoseerd dan voor honden. Ik weet dus niet hoeveel ik kan geven, en vermoed niet dat mijn dierenartse bekend is met dit product. Kan u me verder helpen?

  1. administrator administrator schreef:

   geef ecirca 2 gram per dag van de Pea-opt versie verdeeld over 2 giften

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.