Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Galstenen! Opereren? Nou….???

Galstenen! Opereren? Nou….???

Duidelijk geval. Buikpijnen, galblaasstenen, hoppa operatie. Galstenen weg, klachten weg, probleem opgelost. Simpel toch?  Elke rechtlijner in de geneeskunde denkt zo. Maar is dat nou ook zo? Nou.....nee dus. Ontnuchterend weer.

Volgens dokter Drenth deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ligt het eigenlijk behoorlijk anders. En omdat hij superduidelijk en helder schrijft, nemen we de vrijheid hem even nu te citeren:

Eenvoudig, zult u zeggen, om de patiënt van klachten van de galblaasstenen af te helpen. Maar zo simpel is het niet. Het merendeel van de patiënten met galstenen heeft helemaal geen klachten. En als er buikklachten ontstaan, is het vaak onduidelijk of deze wel toe te schrijven zijn aan de aanwezigheid van galstenen.

Ontnuchterend is het te constateren dat we heel slecht kunnen voorspellen of een patiënt van z’n klachten af gaat komen door een galblaasoperatie. Dit is misschien ook de reden voor de grote regionale verschillen in Nederland.

Als je in Lelystad woont is de kans dat je je galblaas verliest veel groter dan in Maastricht (172 versus 117 operaties per 100.000 inwoners). Deze verschillen zijn tot nu toe onverklaard, maar het lijkt erop dat de indicatie in Lelystad sneller gesteld wordt dan in het zuiden des lands.

Ik vind dat we eerst maar eens duidelijk moeten maken aan onze patiënten wat ze van een operatie kunnen verwachten. Welke klachten wel, en welke klachten niet zullen verdwijnen.

Wij geloven dat commentaar niet noodzakelijk is.

Bron:

Redactioneel Twee is niet genoeg, door Joost P.H. Drenth. In het Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:B754 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.