Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Revolutie in behandelen van chronische pijn

Revolutie in behandelen van chronische pijn

Share |

Als u chronische pijn heeft, pikt u het niet meer! Hoogste tijd voor een revolutie op het gebied van de behandeling van chronische pijnen. Nu gaat dat al jarenlang op precies dezelfde wijze met dezelfde pijnstillers voor chronische pijnen. De laatste 10 jaar is daar vrijwel geen verandering in gekomen. En het probleem is dat veel van de pijnstillers bij chronische pijn niet werkzaam zijn, en vrijwel alle pijnstillers bovendien veel nare bijwerkingen hebben. Alleen al de aspirine-achtige stoffen zorgen bij chronische pijnpatienten door de bijwerkingen voor vele honderden doden per jaar! Dat is toch te gek, vooral omdat er inmiddels methoden zijn om mensen met chronische pijnen veel patientvriendelijker te behandelen! Daarom gaan wij voor een revolutie in de behandeling van chronische pijnen! Hier onze invalshoek. Complementair werkende artsen kunnen u hierbij helpen!

Om duidelijk te maken dat we geen grote duim hebben, vertellen patienten in dit stuk in een interview op Youtube dat het echt anders kan! Het roer moet dus om! Op Youtube hebben we inmiddels honderden patienten geinterviewed die allemaal hetzelfde vertellen als de patienten die u op de volgende video ziet, en die behandeld zijn met een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen! Dit aantal zal de ergste scepticus zich achter de oren doen krabben, hopen we! Wetenschappelijke informatie onder deze link.

 

Chronische pijn behandelen: het roer moet om!

Het is toch te gek dat patienten die chronische pijn hebben zo weinig baat hebben bij de conventionele anti-pijn behandelingen. De pijnstillers die ze van de dokter voor hun chronische pijnklachten krijgen werken een beetje, maar hebben vaak veel bijwerkingen. Patienten met chronische pijn die pijnstillers krijgen zoals amitriptyline, een antidepressivum, of gabapentine of pregabaline, anti-epilepsie middelen, klagen heel vaak over duizeligheid, dufheid en leiden veelal een zombiebestaan.

Zoals een van onze eigen chronische pijnpatienten het verwoordde: ik leef alleen om me  van het bed naar de bank te slepen, zodat ik daar weer kan liggen met de benen omhoog! Het is verder schandalig gesteld met de werkzaamheid van de meest voorgeschreven pijnstillers bij chronische pijnen.

Uit grote studies is inmiddels gebleken, dat die middelen namelijk helemaal niet zo werkzaam zijn als je zou denken. Maar wel krijgt bijna iedereen te maken met de bijwerkingen. En dat onderzoek wijst uit dat slechts 1uit de 3-5 behandelde patienten met chronische pijn daadwerkelijk met die middelen pijnvermindering ervaart. Dat wil zeggen dus dat 2 tot 4 patienten uit de 5 patienten GEEN pijnstilling ervaren van hun chronische pijnklachten als ze behandeld worden met die pijnstillers!

Doorbreken van hokjesdenken: therapie chronische pijnklachten, niet via de voorschrijfreflex!

Het is goed dat je als patient met chronische pijnklachten weet dat de normaal voorgeschreven middelen zo matig werkzaam zijn, en dat de bijwerkingen zich meteen vaak wel zich manifesteren. Omdat veel van die middelen door grote farmaceutische industrieen gemaakt worden, zitten ze, zo heet dat, in de pen van de arts. Dat wil zeggen dat artsen die pijnstillers voorschrijven bij mensen met chronische pijnklachten, zodat die artsen automatisch eerst die middelen opschrijven op het recept. Het is als het ware een voorschrijfreflex. Het lijkt wel of het absoluut niet anders kan met de behandeling van chronische pijnen.

Nou, dat is niet zo, maar je moet wel een arts treffen die buiten de gebaande paden durft te denken. Er zijn namelijk veel mogelijkheden om chronische pijn te behandelen met een minimale kans op bijwerkingen, en een grotere kans op effect, dan bij de klassieke voorschrijfreflex-pijnstillers. We zullen enkele voorbeelden noemen.  

Lage Dosis Naltrexone bij chronische pijnbestrijding: een voorbeeld van slim denken

Naltrexone is een heel bijzondere stof, een tegenhanger van opiaten. En toch kan je die stof heel goed inzetten bij de behandeling van chronische pijnen! Het gebruik ervan is ook logisch.

Als je chronische pijn hebt, en je krijgt van de arts chronisch opiaten, dan zegt het lichaam na enkele weken tot maanden, jee, er zitten wel heel veel opiaten in ons lijf, laten we de receptoren daarvoor maar eens afbreken, zodat we er minder last van hebben. Dan maakt het lichaam minder opiaat receptoren aan, met als gevolg dat de opiaten niet meer werken. Ook de lichaamseigen opium-achtige stoffen die pijnstillend werken, kunnen dan niet meer hun functie uitoefenen.

Als je nu een maal per dag, 12 uur later of eerder dan de dosering van een opiaat zoals bijvoorbeeld tramadol, een heel klein beetje naltrexone geeft, dan is er ineens helemaal niets meer in het bloed, integendeel er is een opiaat ANTAGONIST in het bloed. Dan zegt het lichaam: o jee, we kunnen zo niet onze eigen opiaten waarnemen, laten we snel opiaat receptoren aanmaken. Dat heet upregulatie. Als er dan vervolgens weer tramadol gegeven wordt, dan is het lichaam weer helemaal in staat hieruit pijnstilling te verkrijgen! 

Bovendien blijkt dat naltrexone in een lage dosis, wij hebben 1 en 2.5 milligram capsules gemaakt, ook een hele bijzondere receptor stimuleert, die de Toll receptor heet. En die receptor ligt in het centrale zenuwstelsel en speelt een belangrijke rol bij de pijnverwerking! 

Luister maar eens wat dat kan betekenen!


 

Behandeling met pijnstillende cremes bij chronische pijnen

Chronische pijn is een lastig te behandelen aandoening. Vaak reageren patienten dus niet voldoende op de gewone pijnmedicatie of ze krijgen te veel bijwerkingen. Dit komt omdat wanneer een pil wordt ingenomen ongeveer na een half uur tot een uur een maximale concentratie van het medicijn in het bloed terecht komt. Van deze piekconcentratie krijgen patienten vaak bijwerkingen. Hierna wordt het medicijn weer langzaam afgebroken of uitgeplast waarna de patient de volgende dosering weer inneemt. Om deze piekconcentratie en dus de bijwerkingen te verminderen kan je de pijnstillende stoffen ook in cremes onderbrengen.

Het voordeel van deze cremes is dat allereerst de stof op de pijnplek zelf kan inwerken en dat in het bloed geen hoge piekconcentraties ontstaan. Ook kan de patient zelf zijn dosering bepalen door meer of minder te smeren. Vaak ontstaat er dan al na een half uur pijnverlichting. Inmiddels zijn er cremes in Nederland te verkrijgen met een heel aantal goede pijnstillers erin: amitriptyline, gabapentine, lidocaine met isosorbide dinitraat en capsaicine, en ketamine. Als patienten deze cremes willen proberen, kunnen ze hun behandelende arts een aanvraagformulier laten aanvragen via info@neuropathie.nu

Een voorbeeld:

Ketaminecreme bij ernstige chronische pijnen

Vooral ketamine is erg interessant omdat dit medicijn sterke pijnstillende effecten heeft. Deze stof wordt hoofdzakelijk in het ziekenhuis gebruikt om in de aderen te spuiten wanneer patienten veel pijn hebben. Deze stof grijpt aan op de zogeheten NMDA receptor die veel aanwezig is in het ruggenmerg. Bij ontstekingen maakt het lichaam deze receptor ook lokaal aan. Daarom zou deze ketamine-creme ook goed kunnen helpen bij patienten met gewrichtsontstekingen en pijnen. Bovendien laat deze creme zich uitstekend inzetten bij het heel moeilijk te behandelen pijnsyndroom van Sudeck. 

Hier een voorbeeld daarvan, waarbij de patient zelf vertelt hoe hij het ervaren heeft: 


 

Liever natuurlijke en vriendelijke pijnstillers dan maagbeschadigende pijnstillers…,toch?

Een groep van middelen die heel veel wordt voorgeschreven zijn de aspirine-achtige stoffen, zoals ibuprofen en naproxen, de zogenaamde NSAIDs, zo heet die groep van middelen. Die middelen remmen een enzym, waardoor de maagwand het te verduren krijgt. Je, ze zijn wel werkzaam, maar de hoeveelheid patienten die per jaar dood gaan aan bijwerkingen in Nederland alleen al, dat zijn er  circa 500. Oeps dus. Verder blijken vrouwen die zwanger zijn door dit soort pijnstillers eerder een miskraam te krijgen!

Dat hoeft allemaal helemaal niet zo te zijn! In Italie werd een studie gedaan waar een NSAID vergeleken werd met een natuurlijke pijnstiller die nauwelijks tot geen bijwerkingen heeft, de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide, die als de supplementen Normast en Pelvilen verkrijgbaar is.

Het ging om vrouwen met ernstige chronische buikpijnen door de vervelende ziekte endometriose. Nu bleek bij de behandeling van die chronische pijnen, dat het natuurlijke middel palmitoylethanolamide, dat als Pelvilen gegeven werd zeker niet slechter was als het maagirriterende pijnstillende middel uit de aspirine-groep.

En natuurlijk wordt het lichaamseigen stofje veel beter verdragen, daar zijn eigenlijk geen bijwerkingen van bekend. En bovendien is er nog een ander probleem met die aspirine achtige stoffen, ze maken het bloed dunner, waardoor je sneller bloedingen kan krijgen. Ook dat speelt geen enkele rol bij een lichaamseigen pijnstiller als Pelvilen. Maar heb je ooit van Pelvilen als een pijnstiller bij chronische pijnen door endometriose gehoord? Vast niet!

Natuurlijke pijnstillers zoals Normast en Pelvilen worden namelijk niet door grote farmaceutische industrieen gemaakt, en worden dus niet in de pen van de voorschrijvend arts gemasseerd! 

Behandelen van chronische pijnen met natuurlijke pijnstillers

En naast slimme farmacologie (naltrexone in lage dosis), lokale cremes met pijnstillernde stoffen zijn er natuurlijke stoffen die vrijwel bijwerkingenloos zijn en die als supplement, zoals Normast,  soms zelfs beter zijn dan de klassieke pijnstillers. Normast bleek in een grote studie een bijzonder goed pijnstillend effect te hebben bij hernia pijn. Terwijl de pijnstiller waarvan iedereen denkt dat die het beste is bij hernia pijn helemaal niet werkt. Elders op deze website meer details over Normast.

Hier vertelt een patient wat hij merkte:


 

Revolutie chronische pijnstilling en de patient echt centraal! 

Zo is het mogelijk om chronische pijnen geheel patientvriendelijk te behandelen.  

Wij denken dat het tijd is voor een revolutie!!! We denkenook dat de patienten deze revolutie alleen mogelijk kunnen maken, door dit bovenstaande te weten en dat met hun artsen te bespreken, om zo de oeroude voorschrijfreflexen te doorbreken! Tijd voor vernieuwing dus!

Berichten

 1. anna raymann schreef:

  Geachte heren,

  U zet zich in voor chronisch pijnpatiënten. Ik zou u daarom graag op het volgende willen wijzen:
  Bij zowel het verstrekken van informatie over chronische pijn, als het opstellen van een behandelplan, wordt het sociale aspect van chronische pijn helaas maar al te vaak vergeten. Toch geeft de helft van de chronisch pijnpatiënten aan dat hun sociale relaties verslechterd zijn ten gevolge van de pijn, en soms vinden ze dat nog erger dan de pijn zelf. Ook is er nauwelijks oog voor de problemen die de chronische ziekte tot gevolg heeft voor de partner en de kinderen van de patiënt.

  Ik ben ervan overtuigd dat hier nog veel winst valt te behalen, en inmiddels gelukkig velen met mij. Het is immers bewezen dat pijnpatiënten met een goed sociaal netwerk minder pijn ervaren, meer bewegen, en minder medicatie en therapie nodig hebben. Het is mijn missie geworden om zoveel mogelijk chronisch pijnpatiënten te helpen met het goed houden van de relaties met de mensen om hen heen, en daarnaast ook de partners en kinderen te helpen hoe ze met de situatie om kunnen gaan zonder hun eigen leven te verliezen.

  Ik zou u willen vragen om eens op mijn website te kijken wat ik allemaal doe om dit te bereiken, en mocht het u aanspreken, wellicht ook uw patiënten te wijzen op de website http://www.boek-en-steun.nl.

  Met vriendelijke groet,
  Anna Kirschbaum-Raymann
  Boek-en-steun
  06-27 333 888

 2. Timonya Schuurs schreef:

  Hai Ik wilde het volgende vragen.Ik zit met diverse Erg Pijnlijke klachten.Ik heb Chronishe crps een Chronische ziekte blijvende Ernstige Chroninische Pijn Artrose reumatische klachten en PNEA.Ik krijg Niet genoeg pijnstilling en verga nu Echt van de pijn.Ik heb met bepaalde medicatie even moeten stoppen ivm onderzoek met mijn vastgestelde PNEA sinds kort ook nog bij mijn andere ziekte’s en Ernstige Chronische Pijn.Nu kan ik e.e.a.gebruiken maar dat kan niet als ik wat vraag.Ik gebruikte eerst ook lyrica en wat anders met morfine achtige stofen,en ervoor morfine pleisters.Ik gebruik ook Amitriptyline hier had ik ook een hogeredosis van en is ook VEEL te laag momenteel.Ik heb Echt 24uur perdag Ernstige pijn,en zou maar met de pijn moeten leven.Ik heb ook langere tijd door de Ergere pijn dat ik Echt slecht slaap,en weer krijg ik te horen medicatie afbouwen,dit kan NIET en gaat NIET mijn pijn wordt LETTERLIJK steeds erger.De medicatie is ECHT qua dosis VEEL te LAAG,zo houd ik het NIET uit.Kan U mij hierin helpen wat ik kan doen?Ik zit nu LETTERLIJK met tranen rollend over wangen.Ik zeg continu dosering en medicatie is Te Weinig en Te Veel Pijn,het lijkt net of dit Niet doordringt,Ik ben Echt ten einde raad en weet niet meer wat.Ik voel me Niet Serieus genomen hierin,Heeft U voor mij goede raad hierin.Ik weet het zelf Echt Niet meer en wil hier Heel graag in geholpen worden.Ik dring Niet door ook al leg Ik alles telkens continu uit,en Voel me ECHT in de STEEK GELATEN en LETTERLIJK NIET SERIEUS GENOMEN.A.U.B. kan U mij helpen ben ten eine raad.Alvast Hartelijk Dank Timonya

 3. Katinka schreef:

  Ik heb echt hulp nodig . Door PDS en ernstige pijnopstoten in de rug en benen en geen enkele vorm van medicatie die nog helpt , ben ik beginnen drinken tegen de pijn . Dit helpt om enkele uurtjes de pijn beter te kunnen verdragen . Maar …ik wil dit niet . Ik haat het om alcohol te drinken !! Maar ik ben wanhopig , ik zie geen enkele uitweg meer ! Geen enkele arts kán mij helpen . Wat moet ik toch doen ?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.