Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > Pseudowetenschappelijke studie tracht electroaupunctuur onderuit te halen

Pseudowetenschappelijke studie tracht electroaupunctuur onderuit te halen

Share |
In een farce van een studie, een zogenaamde dubbelblinde studie met twee armen, werden 16 (let wel!) patienten ongelijk verdeeld over echte electroacupunctuur en pseudoelectroacupunctuur. 16 patienten in twee armen...Elke wetenschapper begint nu al hard te lachen. Niets van een power inschatting vooraf, van de effectgrootte of whatever! Gewoon hop, 16 patienten erin. Wat bizar he, dat electroacupunctuur niet beter was dan namaak acupunctuur... De verdeling was 11 patienten in de ene arm..en 5 in de andere: Eleven patients were randomized to EA and five patients to pseudo-EA as the first treatment. Only one patient per group (EA and pseudo-EA) reported 50% of pain relief at the end of each treatment compared with pain intensity at baseline.

Nou ja, een dergelijke "studie" kan alleen gefinancieerd zijn door de antikwakzalvers, waarbij je van te voren al weet wat er uitkomt, namelijk niets. Dat zo’n studie toestemming krijgt door een medisch ethische commissie is helemaal een farce. [1] En een bewijs hoe corrupt het geneeskundig onderzoek kan zijn! Waarvan acte. 

Overigens….de titel is helemaal een giller, daar hebben ze liggen slapen bij de redactie van het medische tijdschrift, want het enige wat je van deze studie mag opmerken is dat hij niet gepubliceerd zou mogen worden, wegens totale onwetenschappelijkheid:

Electroacupuncture Is Not Effective in Chronic Painful Neuropathies….

 

 

Referentie

[1] Penza P, Bricchi M, Scola A, Campanella A, Lauria G. | Electroacupuncture is not effective in chronic painful neuropathies. | Pain Med. | 2011 Dec;12(12):1819-23. doi: 10.1111/j.1526-4637.2011.01230.x. Epub 2011 Sep 14.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.