Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Tegengif > Hommage aan Cees Renckens, scheidend voorzitter antikwakkers

Hommage aan Cees Renckens, scheidend voorzitter antikwakkers

Share |

Het zal allemaal veel minder opwindend worden. Want Cees Renckens trekt zich helaas terug als voorzitter van de antikwakbeweging. Hij had zelf al vorig jaar aangegeven over de houdbaarheidsdatum te zijn, maar bij gebrek aan gewicht van anderen, is hij als voorzitter nog bijna twee jaar aangebleven.

Hij schreef meestal vrijwel geheel alleen het hele vakblad tegen de kwakzalverij vol, met erudiete en humoristische, soms vileine, artikelen. Zijn kennis van de geschiedenis van de geneeskunde droeg ertoe bij om vaak in rake bewoordingen misstanden onder de hedendaagse medische ogen te brengen. Hij sloeg niet vaak de plank mis, hoewel hij soms wat gemeen uit de hoek kwam. En dat hij nagenoeg blind was voor het waarnemen van misstanden in de reguliere sector was hij verplicht aan het statutaire doel van zijn vereniging.  Toch was en is deze arts bevlogen en daarom hebben en houden we hem hoog. 

Cees Renckens za lop zaterdag 8 oktober aanstaande te Amsterdam in Felix Meritis  een afscheidssymposium mee gaan maken, geheel gericht op zijn proefschriftonderwerp, modeziekten. Een keur van top medici en medisch-historici zal rond dit thema in Amsterdam spreken.  Dit zal de kritieken uit het verleden, dat zijn proefschrift niet veel voorstelde, wel doen wegsmelten.

Missen

We zullen, ook als IOCOB, Cees zeker gaan missen. Zijn niet aflatende pennenvruchten, hoewel ook wel tegen met name de voorzitter van IOCOB gericht, waren vaak een bron van vermaak. OK, dat het soms leedvermaak was ten koste van anderen, dat nemen we maar op de koop toe. Het was zijn keuze en de keuze van de Vereniging tegen de Kwakzalverij om niet alleen de stromingen te becritiseren, maar het ook duidelijk op de man te spelen. Spaar de kaartspelers niet, dus focus niet alleen op het kaartspel, was hun ingang.

Dat ze daarvoor soms leugens gebruikten, citaten van nazi’s of andere onsmakelijke elementen aan hun schrijfsels toevoegden, dat doet niet af aan de essentie van hun strijd. Een strijd om de geneeskunde puur te maken. Pure geneeskunde met pure en eerlijke behandelaars. Zonder professoren zoals Diederik Stapel (hoewel regulier).

Catherine de Jong als opvolgster 

Cees wordt ingewisseld tegen Catharine de Jong, een ongepromoveerde anesthesioloog en verslavingsarts, waarvan we in het verleden al gehoord hadden, dat ze haar eigen vakliteratuur niet paraat heeft. Ze werkt hoofdzakelijk binnen de verslavingszorg, een vak bij uitstek alwaar evidence based medicine echter afwezig is. Anders zou men alle zorg wel laten varen, zo gering is het succespercentage van interventies. Misschien maakt dat haar wel mild naar andere takken van de geneeskunde…

Laten we hopen dat haar pennenvruchten toch ook gaan boeien.Wat Catherine op dit terrein reeds ten beste heeft gegeven, stemt echter weinig vreugdevol, zoals recentelijk het lanceren van haar goedkope tirade in De Telegraaf: Natuurgeneeskunde is niets meer dan een vorm van wellness. Het zal een lang leerproces worden, voordat ze haar voorganger kan evenaren. Gelukkig heeft ze naast zich drie emeriti hoogleraren die alle tijd hebben haar te coachen.

We zullen vast blijven horen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, ook nu Cees zich terugtrekt. En we hopen dat Cees, ook na zijn ‘emeritaat’ vanuit het hoge noorden ons zal blijven verblijden met zijn boeiende pennenvruchten.

Cees, cordialiter wensen we je een nog heel mooi, lang en productief leven toe!

Voorzitter IOCOB 

Programma afscheidssymposium van Dr Cees Renckens, getiteld "Van ziekten die komen en voorbij gaan". Modeziekten nader beschouwd.

11.40-11.45   Catherine de Jong: Inleiding op het symposium

11.45-12.15   Mart van Lieburg: Een geschiedenis van modeziekten

12.15-12.45   Frank Koerselman: 15 kenmerken van modeziektes

12.45-13.30   Lunchpauze

13.30-13.45   Uitreiking Gebroeders Bruinsma-erepenning

13.45-14.15   Rien Vermeulen: Van hysterische verlamming naar vermoeidheidssyndroom.

14.15-14.45   Pieter Treffers: Chlorose, een verdwenen ziekte van kwijnende jonge meisjes

14.45-15.15   Theepauze

15.15-15.30   Uitreiking Meester Kackadorisprijs 2011

15.30-16.00   Luc Bonneux: Electrohypersensitiviteit, hoe de burger bang en ziek wordt gemaakt

16.00-16.30   Huldiging scheidend voorzitter

16.30-19.00   Receptie 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.