Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
MS: multiple sclerose patienten en ervaringen met PEA - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > MS: multiple sclerose patienten en ervaringen met PEA

MS: multiple sclerose patienten en ervaringen met PEA

Share |

In het blad van de MS vereniging, Mensen, stond in nummer 2 van 2011 een lang artikel over de waarde van het natuurlijke supplement met de moeilijke naam palmitoylethanolamide (PEA)  bij MS, bij chronische pijn en spasmen. Dat artikel heeft veel aandacht getrokken. Ook in MenSen nummer 3 een colofon erover en nu in Mensen 4 van dit jaar (augustus 2011) wederom aandacht voor een PEA-houdend product bij MS. Genoeg aandacht om hier enkele ervaringen van MS-patienten met een PEA-houdend product weer te geven. 

PEA is een stof die in ons eigen lichaam gemaakt wordt, en die een ontstekingsremmende en een pijnstillend effect heeft. Het supplement is inmiddels wereldwijd door bijna een miljoen mensen gebruikt, en in Nederland sinds 2010 ongeveer door duizend. Op Youtube zijn veel filmpjes te vinden van patienten met ernstige, onbehandelbare chronische pijnen die hun ervaringen met een PEA-houdend product bekend maken.

Hier een weergave van de ervaringen van MS-patienten met PEA. De citaten zijn van Fora waar informatie wordt verzameld over de werkzaamheid van een PEA-houdend product. Ook stuurden patienten ons hun ervaringen per email.

Informatie voor artsen onder deze link. 

PEA is verkrijgbaar onder de handelsnaam PeaPure en een PEA-houdend product. 

MS, pijn, stijf in gewrichten en PEA

Slik nu 5 weken een PEA-houdend product. Op de 20ste dag stond ik ’s ochtends op zonder pijnlijke rug en gewrichten en de ongelooflijke stijfheid in alle ledematen en rug terwijl ik de dag ervoor nog niet eens mijn armen op kon tillen.Heb het hele huis gepoetst, de bedden verschoont en ben daarna naar gymnastiek gegaan. De volgende dag GEEN spierpijn of stijfheid.

Merk dat alle lichaamsbeweging veel beter gaat en dat ik alleen wel moe word en dat ik conditie moet (en ook kan) gaan opbouwen. Ben niets meer gewent.Sta elke ochtend op vol verwondering dat ik zo makkelijk uit bed kan komen en geen pijn heb.

Amitriptyline en Lyrica niet bij pijn bij MS…een PEA-houdend product wel! 

Ook ik ben na lezen van het artikel in “Mensen” een PEA-houdend product gaan gebruiken. Het maakt voor mij een enorm verschil! Nadat verschillende middelen (Lyrica, Amitryptiline), voorgeschreven door mijn neuroloog, zonder resultaat bleven, daarbij zijn mededeling dat zenuwpijn moeilijk te bestrijden is, alleen enigszins te “dempen”, had ik de moed al opgegeven er nog vanaf te komen. Ik gebruik nu 1x 600 en 1x 300 mg per dag en kan zeggen: voor 90% is de pijn weg. 

Erge slopende pijn bij MS en een PEA-houdend product

Ik ben al op een PEA-houdend product gedurende 6 weken en hebben gezien wat verbetering, misschien ongeveer 25% minder pijn. Vertel me alsjeblieft dat de reden voor het verminderen van de dosis op een PEA-houdend product 6 weken.

Mijn pijn was helemaal slopende voordat een PEA-houdend product en ik wil niet terug naar waar ik was voor te gaan. Ik kon het niet verdragen. Dank je. Ruthanne Ruthan 

MS-pijn en de zon erbij

vanmorgen heb ik mijn laatste een PEA-houdend productpil geslikt.ik had beloofd, dat ik na het slikken van alle sachets en pillen zou laten weten hoe het mij is vergaan.reden van starten met een PEA-houdend product:gevoelstoornissen in bovenbenen, pijn in de nek (hernia/slijtage), pijnlijke knieën en voetenpijn.bij het gebruik van de sachets leek de pijn, beginnend bij de nek, af te nemen. daarna verbeterde de toestand van bovenbenen en voeten.

Mijn knieën bleven pijnlijk. toen ik op de pillen overging, leek het effect af te nemen.maar…….tegelijk met het hele proces van slikken van begon ook de zon te schijnen en werd het steeds warmer en daar reageert mijn lichaam ook goed op.helaas…met de regen en kou van de laatste dagen zijn de klachten ( op mijn nek na) weer allemaal (bijna) als vanouds.vervolg is, dat ik nu even afwacht hoe het verloopt.

Zonodig start ik weer met het innemen van de sachets, daar reageerde ik toch nog het beste op.mijn belangrijkste boodschap is: laat je niet weerhouden door de ervaringen van anderen, laat je goed adviseren en doe uiteindelijk wat goed voor JOU voelt en…. luister naar je lichaam! 

een PEA-houdend product en weg met de tintelingen van MS

Ik begon met een PEA-houdend product rond 10 april 2011 vooral omdat ik veel last had van brandende pijnen in handen, voeten en benen. De pijn scoorde een 7 over 10 (10 maximaal voorstelbare pijn). Daarnaast krachtsverlies in benen en algemene vermoeidheid. Ook tintelingen in handen, voeten en benen.

Ik begon met de een PEA-houdend product poeders onder de tong en al binnen de eerste 10 dagen merkte ik duidelijk vermindering van de pijn en verbetering van de kracht in mijn benen. Na het overgaan op de tabletten leken die effecten minder te worden. Maar bij doorzetten van het innemen van de tabletten bleek dat toch niet het geval en de pijn is nu, na bijna 3 weken, een 3 over tien, dus echt veel minder….

De tintelingen zijn niet verdwenen, maar de kracht in mijn benen lijkt beter geworden te zijn, ik voel me energieker. De brand is helemaal weg.

een PEA-houdend product en beter en sterker 

Ik heb een PEA-houdend product nu ruim 2 maanden voor mijn MS pijn en moeheid, en moet zeggen, de pijn is stukken beter, en ik heb het gevoel dat mn MS ook goed reageert, voel me beter, sterker, zou dat ook kunnen? En ik slaap eindelijk weer zonder pijn! 

MS en spasmen: een PEA-houdend product ter vervanging van baclofen 

Sinds een aantal maanden maak ik gebruik van een PEA-houdend product. In eerste instantie als vervanger van Baclofen ivm spasmen als gevolg van ms .
Na. ca. 1 maand gebruik van dagelijks 2 tabletten van 600 mg en 2 sachets ben ik overgegaan naar 2 tabletten van 300 mg. en 1 sachet.

Resultaten :
de spasmen zijn voor het grootste gedeelte beheersbaar geworden ondanks het feit dat ik 3 x per week naar het sportcentrum ga.
Ook de onrustige gevoelens in de benen dit ik met name s nachts had zijn verdwenen.
Tevens heb ik het gevoel dat alles stabieler is geworden, ik bedoel daarmee de aansturing van benen en armen verloopt veel stabieler een minder slap gevoel in armen en benen.
Wel is het zo dat ik s avonds na het sporten terugval op een tablet van 600 mg. Dat is meer effectief.

Kortom ik ben zeer kontent met een PEA-houdend product.
Wel heb ik de gebruikershandleiding van Prof.dr. J.M.Keppel Hesselink van internet gedownload want dat is absoluut noodzakelijk. 

een PEA-houdend product: helaas toch niet het effect

Ook komen er natuurlijk patienten voor die geen baat hebben bij hier een voorbeeld:

hallo ik heb er bijna 40 dagen op zitten maar ik merk nog helemaal niets ,ik heb dinsdag weer prikken gehad nu bij optimal care in rotterdam voor mijn stuitje en benen. Ik kon niet op mijn beenen meer staat heeft wel een half uur geduurt voor het gevoel terug kwam .ze waren heel erg pijnlijk en nu maar weer wachten of ze dit keer helpen ,dit was de vierde keer maar de eerste keer bij dit kliniek in rotterdam .je word erg goed geholpen is heel anders dan in sliedrecht bij de pijnpoli . Weet je je probeert alles om van de pijn af te komen je word er gek van gefrustreerd je voelt je echt oud .nou ik hoop op betere dagen..

Commentaar een PEA-houdend product bij MS

MS is een bijzondere ziekte, met onvoorspelbare symtomen en een grillig verloop. Daarom is de belangrijkste scheidsrechter of een PEA-houdend product wat doet: de mens zelf met pijnen en spasmen. Als je je eigen lijf goed kent, dan is het voor de meeste mensen met MS goed mogelijk een oordeel uit te spreken over wat een PEA-houdend product voor hen gedaan heeft. Vooral op de pijnen en de pijnlijke spasmen lijkt een PEA-houdend product een zinvolle bijdrage te kunnen leveren.

Ook Italiaanse neurologen hebben die ervaring. In Nederland zijn er helaas maar mondjesmaat neurologen die momenteel met een PEA-houdend product ervaringen opdoen. Omdat een PEA-houdend product een supplement is, valt het buiten de scope en de ervaring van het merendeel van de anesthesiologen en neurologen. En omdat er geen farmaceutische industrie achter zit, die het middel bekend maakt en de markt inbrengt, is het een langzaam groeiproces naar bekendheid.

Maar omdat een PEA-houdend product vrijwel geen bijwerkingen kent, het ideaal is om in te nemen, ook samen met andere middelen, zonder angst voor negatieve interacties, verdient een PEA-houdend product aandacht als een nieuw en natuurlijk middel om chronische pijn en ontstekingen mee te behandelen. 

een PEA-houdend product : sachets met poeder of tabletten?


MS en een PEA-houdend product 600 mg twee maal daags: grotendeels pijnvrij


De palmitoylethanolamide lijkt inmiddels echt aan te slaan. na 56 dagen gebruik van dagelijks 2 x 600 mg ben ik sinds een dag of 3 voor het grootste deel van de dag pijnvrij! na bijna een jaar grote delen van de dag chronische pijn voelt dat weldadig!


Het een PEA-houdend product startersprotocol 


ik heb het niet precies zo gedaan zoals in het starters’protocol’ werd aangegeven, wbt de overgang van sachets naar pillen. wel geprobeerd maar de pillen van 600 mg waren geen succes; volgens mij nam ik de werkzame stof niet goed op, kreeg bovendien last van m’n maag van die grote joekels en ontwikkelde hierdoor al heel snel een aversie tegen die pillen.


Liever de sachets dan de tabletten een PEA-houdend product 


Na 1 pakje heb ik dan ook de sachets weer besteld en ben daarmee verder gegaan. ik had van het internet gehaald dat daar verder ook niets op tegen is, de bloedspiegel dan sneller iets hoger is en dat werkte veel beter.langzaam maar zeker kromp de pijn wbt intensiteit en duur ook bij normale belasting (bij zwaardere belasting, stress en vermoeidheid komt het nog wel eens terug, rust en alles met mate blijven dus óók belangrijk)


Afbouwen van de dosering van een PEA-houdend product bij MS 


Sinds vandaag ben ik overgegaan op ’s morgens een pilletje van 300 mg en ’s avonds nog een sachet 600 mg. even afwachten of dat goed werkt. fijne bijkomstigheid is dat ik veel minder vaak nachtelijke pijn in m’n benen en voeten heb de laatste tijd, iets waar ik al vele jaren vaak en veel last van had. wellicht komt dat ook door het gebruik van een PEA-houdend product.


Hoe dan ook, ik heb over het geheel genomen het gevoel dat het rustiger is in m’n lijf dan in lange tijd, misschien dat de ontstekingsremmende werking van de PEA hier ook een rol in speelt. tot zover.


ik ben voornemens nog even zo door te gaan en de een PEA-houdend product langzaam en op gevoel verder af te bouwen, kijken (voelen!) hoe het gaat. Vooralsnog heb ik begrepen dat het geen probleem is om het langer te gebruiken (misschien weet jij daar meer van?) en zal je op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

een PEA-houdend product heeft vooral voor MS een paar bijzondere eigenschappen

1. Het is een natuurlijke ontstekinsmodulator: uit de hand lopende autoimmuun-processen worden door een PEA-houdend product genormaliseerd. Patienten met op MS gelijkende ziektebeelden, zoals dermatitis, psoriasis, reuma, colitis ulcerosa en dat soort auto-immuunprocessen, reageren regelmatig zeer goed op een PEA-houdend product behandelingen. De ontstekingsprocessen verdwijnen. Het chronische blaaspijnsyndroom bijvoorbeeld, een met MS vergelijkbaar proces maar dan in de blaaswand, reageert ook goed op een PEA-houdend product.

2. In proeven met muizen die een soort MS ontwikkelden, blijkt een PEA-houdend product de ontsteking te remmen en de MS verschijnselen, zoals verlammingen ook.

3. een PEA-houdend product heeft veel verwantschap met Cannabis, maar niet de effecten op het bewustzijn, je wordt er niet high of stoned van. 

4. een PEA-houdend product kan pijnlijke spasmen en neuropathsiche pijnen verminderen. De aanvangsdosis is steeds twee maal daags 600 mg. Soms kan het na een maand zinvol zijn de dosis op te hogen. Bespreek het altijd met een arts. Als de huisarts of neuroloog geen antwoord kan geven, zoek dan een natuurarts op.

5. een PEA-houdend product kan zonder problemen samen met MS-medicatie gegeven worden, met baclofen, interferonen, etc.

6. Ook oudere patienten kunnen een PEA-houdend product gebruiken zonder angst voor problemen met autorijden of nadenken.

7. een PEA-houdend product steunt het natuurlijke helende vermogen van ons lichaam. 

 

 

Berichten

  1. Suzanne schreef:

    Ik heb veel pijn aan mijn benen en rechterhand. Ik heb ms en het lijkt steeds erger te worden. Ik slik amytriptiline 20mg en oxacepam allebei voor de nacht. Ik word ook gek van mijn treemoren in mijn nek en ik krijg nu ook last van mijn rug vanwege het vele zitten.

  2. suzan de feijter schreef:

    Gestart met pea pure 2x per dag 400 mg voel dat het werkt in mijn lichaam prikkelingen onaangenaam ander gevoel mijn vraag is dit een reden om ermee door te gaan ook zware benen graag advies asjeblieft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *