Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Carpaal tunnelsyndroom beter door palmitoylethanolamide

Carpaal tunnelsyndroom beter door palmitoylethanolamide

Share |
De pijn en de stoornis van de zenuwen bij het carpale tunnelsyndroom worden minder na behandeling met het lichaamseigen pijnstillende en ontstekingsremmende middel palmitoylethanolamide (PEA).

Kies steeds een PEA capsule die het keurmerk PEA-opt draagt, alleen die capsules zijn klinisch getest op veiligheid en werkzaamheid!

Klachten minder, zenuwgeleiding beter bij carpaal tunnelsyndroom door PEA

Zowel de subjectieve klachten als de objectieve meetbare snelheid waarmee de zenuwimpulsen door de zenuwen worden geleid worden door de behandeling met het supplement PEA meetbaar en significant beter, ten opzichte van placebo. [1]

crs_ncv.jpg

 

Allereerst de  verbetering van de geleiding in de zenuwen die in de pols lopen. Bij het carpale tunnelsyndroom zitten die zenuwen in de klem. Dat geeft de pijn, en de doofheid in de hand, en dat het soms moeilijk is om kleine voorwerpen goed in de vingers te houden. Dat zijn allemaal tekenen dat de zenuw het moeilijk heeft.

Tot voor deze studie was er eigenlijk geen methode om de zenuwen te steunen, anders dan het mes van de neurochirurg. De neurochirurg kan het carpale tunnelsyndroom wel opereren. Dan maakt de chirurg de hand open bij de pols, en zorgt hij ervoor dat de zenuw meer ruimte krijgt.

Maar nu kunnen we dat zelfde doen met een supplement van binnenuit. Want PEA zorgt ervoor dat binnen in de zenuw minder druk ontstaat, doordat de chronische ontsteking van de zenuw minder wordt en meteen hand in hand daarmee de pijn minder. In het plaatje hierboven ziet men hoe 600 mg per dag al een duidelijk meetbaar en positief effect heeft op de impulsen die in de zenuw lopen. Maar bij een dagdosis van 1200 mg is dat effect nog veel duidelijker.

Subjectieve klachten ook duidelijk minder bij carpaal tunnelsyndroom door PEA

cts_symptomen.jpg

Ook hadden de onderzoekers de subjectieve klachten van de patienten in kaart gebracht. Ook daar hetzelfde patroon: 300 mg PEA twee maal daags maakte de klachten iets minder, maar 600 mg was duidelijk veel beter, en ook significant beter dan placebo. Die resultaten zijn in de tabel afleesbaar. Beide doseringen PEA waren beter dan placebo, en de hoogste dosis is de beste.

Daarmee zijn deze resultaten geheel identiek aan een grote studie met meer dan 600 patienten die ernstige herniapijn hadden. Dat was ook een placebo gecontroleerde studie, waarbij beide doseringen beter waren dan placebo, en 600 mg twee maal daags de beste dosering was.

De positieve effecten van palmitoylethanolamide zijn ook in 2011 niet alleen in klinische studies zoals deze met het carpale tunnelsyndroom bewezen, ook de studies naar de positieve effecten met modellen voor ernstige ruggenmergbeschadigingen waren opvallend positief. [2] In een ander model voor de dementie (Alzheimer) bleek palmitoylethanolamide ook significant de beschadigingen in de hersenen bij Alzheimer tegen te gaan. [3] Ook een model voor hele nare chronische ontstekingen was zeer positief voor palmitoylethanolamide [4]

PEA: zenuwbescherming, ontstekingsremming en pijnstilling

Daarmee is de lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer palmitoylethanolamide een van de best onderzochte supplementen. De positieve effecten worden keer op keer bevestigd in studies als deze en voor chronische pijnen lijkt de stof aangewezen te zijn, temeer daar er vrijwel geen bijwerkingen bekend zijn. De effecten zijn meetbaar in hele serie studies en komen neer op zenuwbescherming, ontstekingsremming en pijnstilling. [5]

Voor de behandeling van zenuwaandoeningen zoals het carpaal tunnelsyndroom en pijn bij diabetische neuropathie en ernstige hernia’s is er een groen licht voor PEA.

Hoofdreferentie:

Conigliaro R, Drago V, Foster PS, Schievano C, Di Marzo V. Use of palmitoylethanolamide in the entrapment neuropathy of the median in the wrist.Minerva Med. 2011 Apr;102(2):141-7.

 

 

Referentie

[1] Conigliaro R, Drago V, Foster PS, Schievano C, Di Marzo V. | Use of palmitoylethanolamide in the entrapment neuropathy of the median in the wrist. | Minerva Med. | 2011 Apr;102(2):141-7.

[2] Esposito E, Paterniti I, Mazzon E, Genovese T, Di Paola R, Galuppo M, Cuzzocrea S. | Effects of palmitoylethanolamide on release of mast cell peptidases and neurotrophic factors after spinal cord injury. | Brain Behav Immun. | 2011 Aug;25(6):1099-112. doi: 10.1016/j.bbi.2011.02.006. Epub 2011 Feb 25.

[3] Scuderi C, Esposito G, Blasio A, Valenza M, Arietti P, Steardo L Jr, Carnuccio R, De Filippis D, Petrosino S, Iuvone T, Di Marzo V, Steardo L. | Palmitoylethanolamide counteracts reactive astrogliosis induced by ?-amyloid peptide. | J Cell Mol Med. | 2011 Dec;15(12):2664-74. doi: 10.1111/j.1582-4934.2011.01267.x.

[4] De Filippis D, Luongo L, Cipriano M, Palazzo E, Cinelli MP, de Novellis V, Maione S, Iuvone T. | Palmitoylethanolamide reduces granuloma-induced hyperalgesia by modulation of mast cell activation in rats. | Mol Pain. | 2011 Jan 10;7:3. doi: 10.1186/1744-8069-7-3.

[5] Kopsky DJ, Hesselink JM. | Nerve regeneration in neuropathic pain. | Pain Med. | 2010 Oct;11(10):1576. doi: 10.1111/j.1526-4637.2010.00947.x. Epub 2010 Sep 7.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.